“Ne glede na to, v katero smer Slovenije greš, povsod je čudovito.” Uroš Bitenc (intervju)

Uroš Bitenc je simpatični slovenski radijec in vplivnež, ki ne skriva svoje ljubezni do športa, hribov in svoje čudovite družine. Z ženo Anteo, ki tudi dela v medijih, hčerko Ulo in dvemi kužki na družbenih omrežjih ustvarjajo zabavne vsebine na temo aktivnega in zdravega načina družinskega življenja. #familybitenc, kot si sami rečejo, rada športa in raziskuje vse možne stvari. Najbolj pa so prepoznavni po svoji super pozitivni energiji. Z Urošem sva se pogovarjala o tem, katere kotičke Slovenije radi obiščejo in kje najraje jejo.  

Uroš Bitenc, kakšni so vaši popotniški načrti za letošnjo jesen/zimo?

Iskreno, nimamo jih. Antea je do novembra globoko v delu na večjem projektu in sem večino časa sam z Ulo in kužki. Srbijo me prsti, da bi šli nekam na vikend oddih in se spogledujem z Logarsko dolino. Decembra pa bi zelo rad, da znova gremo nekam praznovat novo leto, pred dvema letoma smo bili na Jezerskem in je bilo naravnost čudovito. Uroš Bitenc

Zaradi pandemije bo tudi letos veliko ljudi dopustovalo v Sloveniji. Se vam zdi, da dobro poznate slovenske bisere, tudi tiste bolj skrite in manj turistično oblegane?

Ja, zdi se mi, da jih poznam več kot večina, a še zdaleč ne vseh. Letos sem ustvarjal oddajo »S kavča na plano«, kjer smo z bratoma Novak delali ravno to – raziskovali skrite kotičke. Tudi mi smo lani, kmalu po prvem lockdownu šli na dopust z avtodomom po Sloveniji in v enem tednu ugotovili, da tudi dva meseca ne bi bila dovolj, da bi vse odkrili. In res je čudovito, ne glede na to v katero smer Slovenije greš.

Od kod sicer prihajate? Katere kotičke vašega kraja bi pokazali tistim, ki ga še ne poznajo?

Izvirno sem iz Tržiča. Dovžanova soteska je obvezna! Še posebej v vročih poletnih dneh, tam je veliko hladneje in še v vodo lahko skočiš in se osvežiš. Plus, Jelendol je izhodišče za mnogo hribovskih izletov.

Kateri del Slovenije poznate kot svoj žep?

Tržič, Komendo, Kranj in Ljubljano. Tam, kjer se največ zadržujem.

 Kam po Sloveniji se najraje odpravite na aktiven izlet?

Kamniško Savinjske Alpe imam blizu in niso tako zelo obljudene.

Kam v Sloveniji ali k sosedom greste najraje na oddih in potešite svoje hedonistične želje?

Lani sva z Anteo izkoristila bone in si privoščila vikend oddih v Nebesih, nad Kobaridom. To bi moralo biti v slovarju ob razlagi besede hedonizem.

Katero kulinarično razvajanje pri nas bo vedno na vrhu lestvice najljubših?

Domača, tradicionalna hrana. Kjerkoli si. Dodole v Prekmurju, žganci in štruklji na Gorenjskem, tminska frika … Še ena stvar, ki je v Sloveniji posebna, res v skoraj vsaki vasi te čaka lahko nekaj dobrega, tradicionalnega. Uroš Bitenc

Katera tradicionalna slovenska jed vam je najbolj pri srcu?

Štruklji. Še posebej tisti, ki jih dobiš v hribih, ti še posebej teknejo, ker se za njih potrudiš.

Kam k našim sosedom se radi podate na vikend oddih?

Gardsko jezero v Italiji bo zame vedno posebno in komaj čakam, da se znova odpravimo tja. Tam je popolno za aktiven oddih, ker imaš super kolesarske poti in hribe pa še osvežitev v jezeru.

Katere kotičke sveta ste že raziskali? Kje vam je bilo najbolj všeč?

Najdlje kjer sem bil, je bil New York, parkrat v Londonu, potem pa še Zakintos, Helsinki, Paris, Dubrovnik, Dublin … večino teh poti je bilo službenih, res sem hvaležen, da sem lahko te stvari odkrival in zraven delal super vsebino.

Je pandemija vplivala na vaše popotniške želje?

Ja in ne. Načeloma midva nisva neka tipična popotnika, ki imava že vnaprej rezervirane letalske karte in točno veva kdaj imava dopust in kam bova šla. Sva zelo spontana. Sva pa ravno letos zaradi epidemije v zadnjem trenutku odpovedala morje, ker so se zadeve zakomplicirale. Ampak sva znova raziskovala Slovenijo in smo spet zmagali.

Katera popotniška destinacija je naslednja na vašem seznamu?

Če bomo šli v »ekstrem« in šli na res dolgo letalsko potovanje, potem si želim raziskovat Mehiko. Če bomo šli »bližje«, potem je to Italija (Dolomiti) ali pa družinski Paris. Mogoče ga malo hranim za naslednje olimpijske igre na katerih upam, da bomo lahko v živo šli navijat.

Uroš Bitenc objavlja družinske dogodivščine na svojem Instagramu.
Sledite mu za veliko pozitivne energije. 

Foto: Uroš Bitenc, osebni arhiv

PREBERITE ŠE: “Želim si, da vidijo, da je svet širen in lep.” – Jasna Žaler Culiberg o potovanjih 7 članske družine 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.