Fešta lošinjske kuhinje – okusi antike in Mediterana

Tam, kjer se diha s polnimi pljuči in kjer se križajo valovi Istre, Dalmacije in Kvarnerja, se nahaja Lošinj. To je čaroben kraj, ki vas bo osvojil s svojimi značilnimi vonjavami, okusi, zvokom in naravnimi lepotami.

Eden njegovih atributov pa je tudi prireditev Fešta lošinjske kuhinje, ki je skočila v čas antike in Apoksiomenove kuhinje. Bogato kulinarično dogajanje se odvija med 27. aprilom in 31. majem.

V času že 10. Fešte lošinjske kuhinje je svoja vrata odprlo 16 gostincev, ki vam bodo ponudili domače specialitete Apoksiomenove antične kuhinje. Vsaka restavracija ima na razpolago dva menija. Seznam restavracij in menije si lahko ogledate TUKAJ. Cena po osebi za meni s kozarcem vina je 115 HRK (15 €).

Za bivanje v času fešte, vam predlagamo Hotel Aurora 4*, ki je idealen izbor. Ne daleč stran od morskih valov, sredi zelenega  borovega gozdička, je spoj modernega dizajna, udobnosti in vrhunske usluge. Za tri nočitve za dve osebi  vas bo namestitev s polpenzionom v Sončni uvali stala 372 €.

Kaj je Apoksiomenova antična kuhinja?

Vsakodnevna hrana večine ljudi, ki so živeli v antiki je bila preprosta in skromna. Žita, olivno olje in vino so bili poleg ribe in drugih morskih sadežev bistvo grške prehrane. Zajtrk je bil sestavljen iz ječmenove pogače, dateljnov, fig in vina ali pa so preprosto pojedli namočen kruh v razredčeno vino. Za kosilo se je po navadi jedla ječmenova juha ali ječmenov kruh s kuhano zelenjavo, medtem ko je bila večerja obilnejša. Na mizi se je tako znašla riba, klobasice, sir, kruh, orehi in med. Za posebne priložnosti, kot je na primer poroka, rojstvo otroka ali zmaga na tekmovanju, so pripravili meso vola, ovna, koze, prepelice, zajce ali drugo divjačino.

Od stročnic se je kuhala čičerika, leča, grašek in bob. Priljubljeno sadje so bile fige, grozdje, jabolka, hruške, dateljni in borovnice. Za sladilo so uporabljali veliko meda.

Stari Grki so poznali limono, peteršilj, baziliko in poper, ampak jih niso koristili kot začimbe jedem. Dodajali so jih k zdravilnim napitkom in jih uporabljali za zaščito pred insekti.

In kdo je Apoksiomen?

Tako so stari Grki poimenovali atleta, ki po končanem tekmovanju s svojega telesa s strgalom odstranjuje olje, znoj in prah. In prav takšno podobo bronastega kipa starega dva tisoč let, so leta 1996 našli v morju blizu Lošinja.  Wouters, kakor se naziva potapljač, je našel največjo dragocenost, kar jih je kadarkoli, vsaj kolikor vemo, razkrilo Jadransko morje. Več kot 2000 let stari starogrški bronasti kip atleta, najbrž rokoborca, ki so mu dali ime Apoxyomenos, Apoksiomen.

Vabljeni na Lošinj, vabljeni na okuse antike in Mediterana.

Foto: www.visitlosinj.hr

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.