Poleg vseh vsakdanjih neprijetnosti, ki jih preživljajo alergiki in ljudje, ki so jim blizu, se z največjim stresom soočajo pri izbiri dopusta. Najpomembnejše merilo, ki ga pri odločitvi upoštevajo, je gotovo možnost prilagojene prehrane za alergike. Hotel Aurora Lošinj vas v tem primeru ne bo pustil na cedilu.
Če se želite odpraviti na dopust tako, da v kovčke pospravite oblačila, obutev in fotoaparat ter sončna očala, se odločite za Hotel Aurora Lošinj. Kovčki in nahrbtniki, ki so bili v preteklih dopustih predvideni za prehrano, lahko ostanejo doma ali jih napolnite s čim drugim.
Nemalo vas je takšnih, ki zaradi alergij ne morete jesti kjerkoli in česarkoli. Zato v primeru odhoda od doma vedno razmišljate en korak vnaprej. Tako načrtujete, kaj boste jedli, če ponudnik ne bo postregel s prehrano za alergike. Zato ob novici, da je vendarle nekje nekdo, ki misli na vas, zagotovo poskočite od veselja. Obeta se pravi in resnični dopust!
Hotel Aurora Lošinj je hotel z restavracijo, ki poleg velike izbire za vsakogar ponuja prilagojeno prehrano za alergike in vegetarijance. Tako torej ob tedenskih tematskih kuhinjah lahko uživajo tudi tisti, ki so ponavadi pri hrani zapostavljeni.
Poleg restavracije za alergike in vegetarijance Hotel Aurora Lošinj ponuja tudi vrsto drugih aktivnosti. Medtem ko bodo vaši otroci brez skrbi lahko pojedli večerjo, se vi lahko sprostite v savni ali bazenu, dodatne moči pa nabirate v fitnessu.
Avtor: Dijana Kene Zore
Foto: Megabon, Shutterstock
Istrska mesta smo že dodobra raziskali, skupaj smo obiskali tudi Dalmacijo, danes pa bomo odkrivali lepote Kvarnerja.
Morski predel med istrsko in vinodolsko-velebitsko obalo je naravnost čudovit in med svojimi otoki skriva sanjske plaže, razgibane razglede in dih jemajoče špilje. Najbolje ga je raziskovati z jadrnico ali čolnom, zaradi dobrih čezmorskih povezav, pa si je Kvarner mogoče ogledati tudi, če njegove znamenitosti povežemo v nepozaben morski road trip. Česa ne smemo izpustiti?
Čudovita plaža, ki te ne bo razočarala. Kristalno čisto morje in lepi razgledi so gotovo recept za zabaven dan, preživet ob morju.
Cres je prebivališče zadnjih belih jastrebov na Hrvaškem. Obišči rezervat, kjer boš izvedel mnogo zanimivosti o teh veličastnih pticah.
Vandraj priporoča// Raziščite Kvarner z Megabonom!
Delfini so izredno pametni morski sesalci, ki jih je nadvse zanimivo opazovati. Na Lošinju imaš izredno priložnost, da si ogledaš čudovito življenje teh modrih živali.
Lubenice slovijo za eno najlepših plaž Kvarnerja. Da prideš do plaže z belimi kamenčki, pa se boš moral tudi malce potruditi. Z vasi Lubenice se spušča pot med nizkimi drevesi in da se izogneš vročini, ti priporočamo, da se do plaže odpraviš že zgodaj zjutraj.
Foto: Pixabay
Tam, kjer se diha s polnimi pljuči in kjer se križajo valovi Istre, Dalmacije in Kvarnerja, se nahaja Lošinj. To je čaroben kraj, ki vas bo osvojil s svojimi značilnimi vonjavami, okusi, zvokom in naravnimi lepotami.
Eden njegovih atributov pa je tudi prireditev Fešta lošinjske kuhinje, ki je skočila v čas antike in Apoksiomenove kuhinje. Bogato kulinarično dogajanje se odvija med 27. aprilom in 31. majem.
V času že 10. Fešte lošinjske kuhinje je svoja vrata odprlo 16 gostincev, ki vam bodo ponudili domače specialitete Apoksiomenove antične kuhinje. Vsaka restavracija ima na razpolago dva menija. Seznam restavracij in menije si lahko ogledate TUKAJ. Cena po osebi za meni s kozarcem vina je 115 HRK (15 €).
Za bivanje v času fešte, vam predlagamo Hotel Aurora 4*, ki je idealen izbor. Ne daleč stran od morskih valov, sredi zelenega borovega gozdička, je spoj modernega dizajna, udobnosti in vrhunske usluge. Za tri nočitve za dve osebi vas bo namestitev s polpenzionom v Sončni uvali stala 372 €.
Vsakodnevna hrana večine ljudi, ki so živeli v antiki je bila preprosta in skromna. Žita, olivno olje in vino so bili poleg ribe in drugih morskih sadežev bistvo grške prehrane. Zajtrk je bil sestavljen iz ječmenove pogače, dateljnov, fig in vina ali pa so preprosto pojedli namočen kruh v razredčeno vino. Za kosilo se je po navadi jedla ječmenova juha ali ječmenov kruh s kuhano zelenjavo, medtem ko je bila večerja obilnejša. Na mizi se je tako znašla riba, klobasice, sir, kruh, orehi in med. Za posebne priložnosti, kot je na primer poroka, rojstvo otroka ali zmaga na tekmovanju, so pripravili meso vola, ovna, koze, prepelice, zajce ali drugo divjačino.
Od stročnic se je kuhala čičerika, leča, grašek in bob. Priljubljeno sadje so bile fige, grozdje, jabolka, hruške, dateljni in borovnice. Za sladilo so uporabljali veliko meda.
Stari Grki so poznali limono, peteršilj, baziliko in poper, ampak jih niso koristili kot začimbe jedem. Dodajali so jih k zdravilnim napitkom in jih uporabljali za zaščito pred insekti.
Tako so stari Grki poimenovali atleta, ki po končanem tekmovanju s svojega telesa s strgalom odstranjuje olje, znoj in prah. In prav takšno podobo bronastega kipa starega dva tisoč let, so leta 1996 našli v morju blizu Lošinja. Wouters, kakor se naziva potapljač, je našel največjo dragocenost, kar jih je kadarkoli, vsaj kolikor vemo, razkrilo Jadransko morje. Več kot 2000 let stari starogrški bronasti kip atleta, najbrž rokoborca, ki so mu dali ime Apoxyomenos, Apoksiomen.
Vabljeni na Lošinj, vabljeni na okuse antike in Mediterana.
Foto: www.visitlosinj.hr