Severna in srednja Dalmacija: Seznam najlepših plaž, ki navdušujejo

Se letos odpravljate na dopust v Dalmacijo? Ste oseba, ki bi cel dan lahko preživela na plaži? Potem ste na pravem mestu. Doživite, kako lepa je Dalmacija! Zalivi, prodnate plaže, čisto morje, največje število otokov – to so le nekatere besede, ki jo opisujejo. Predstavili vam bomo najlepše plaže v severni in srednji Dalmaciji, poleg tega pa so tu še cenovno ugodne ponudbe za vašo namestitev.

Preberi več

Najlepše naravne plaže na jadranski obali, ki jih morate doživeti

Ko slišimo besedi rajska plaža, si kaj hitro v misli prikličemo obalo Kostarike, Filipinov ali Balija, a za čudovite plaže v resnici ni treba tako daleč. Kristalno čisto modro morje, bele kamenčke in rajske plaže najdemo tudi ob Jadranu. Izbrali smo osem plaž, ki jih lahko obiščemo že ta vikend.

Preberi več

10 fotografij, ki te odpeljejo na plažo!

Kot kaže, je muhasto vreme za nami in poletje se lahko prične! Čas je, da svobodno zajadramo proti morju in tudi, če si danes še v službi, se lahko na plažo z nami odpraviš vsaj v mislih. Za pomoč smo zate pripravili galerijo desetih plaž, kjer bi si v tem trenutku želeli poležavati, fotografije pa ti lahko služijo tudi za inspiracijo, kam na letošnje počitnice.

#1 Ipanema, Brazilija

#2 Lefkada, Grčija

#3 Dubrovnik, Hrvaška

Vandraj priporoča: Oddih v Dubrovniku za dve osebi le 139 evrov!

#4 Costa Brava, Španija

Vandraj priporoča: Teden španskih počitnic na Costa Bravi – 374 evre

#5 Cinque Terre, Italija

Vandraj priporoča: Obišči romantične Cinque Terre!

#6 Capri, Italija

#7 Cannes, Francija

Vandraj priporoča: Azurna obala z Megabonom!

#8 Camps Bay, JAR

#9 Sintra, Portugalska

Vandraj priporoča: 8 dni čudovite Portugalske z letalom in hotelom le 475 evrov!

#10 Tenerife, Španija

Vandraj priporoča: Skok na rajski Tenerife!

Foto: Shutterstock

Hitra rešitev, kako v Sloveniji ali na Hrvaškem najti popolno plažo

Peščene, skalnate ali prodnate, tiste, z veliko sence ali takšne, kjer se zbirajo avanturisti? Našli smo rešitev, kako do popolne plaže za letošnji dopust.

Kaj bi rekli, če vam povemo, da obstaja baza, kjer so na enem mestu zbrane vse najlepše slovenske in hrvaške plaže? Gregor Balažic je pred leti med iskanjem popolnega kotička za oddih ugotovil, da mu to vzame veliko časa, saj podatki o plažah nikjer niso sistematično zbrani. Zato se je tega lotil sam in nastal je projekt, spletna stran BeachRex.

“Cilj projekta je zbrati vse plaže sveta na enem mestu in turistom z dobro predstavitvijo plaže omogočiti, da izberejo tisto, ki jim resnično ustreza in tako bolj zadovoljni preživijo svoj dopust,” pravi Balažic.

Pustil službo in se podal po sredozemski obali

Kupil je avtodom, se poslovil od službe v večjem podjetju, naložil zemljevide in fotografsko opremo in misija raziskovanja plaž Sredozemlja se je začela. V zadnjih štirih letih je tako v lastni finančni režiji prečesal 30 tisoč kilometrov obale, zbral 50 tisoč fotografij, 2500 videov in 3D sfernih posnetkov ter več kot 500 tisoč podatkov o tipih in ponudbah posamičnih plaž.

Slovenske in več kot tisoč hrvaških plaž na enem mestu

S projektom BeachRex je zbral več kot 20 slovenskih in prek tisoč hrvaških plaž, jih dodobra raziskal, fotografiral z vseh zornih kotov in preveril, kaj ponujajo ter kakšne turiste privabljajo. Poleg razdelitve plaž po tipih – naj bo ta peščena, prodnata, betonska ali takšna, kjer najdete senco, – jih je razdelil tudi glede na aktivnosti, ki jih ponujajo, takoj pa lahko preverite tudi, kje se omenjeni kraji nahajajo na zemljevidu.

Ne manjkajo niti podatki o gostinski ponudbi in prenočiščih, pa o oddaljenosti parkirišča, sami poti in dostopnosti do obale ter globini vode. Na spletni strani vam navigacija izračuna tudi čas trajanja potovanja do sanjske plaže, dostopni pa so celo podatki o vremenski napovedi in trenutni temperaturi vode.

Projekt, ki bo prečesal vse plaže sveta

A njegov projekt se ne bo ustavil le pri nas in naših južnih sosedih. Na BeachRexu se bo zelo kmalu znašlo še 1500 plaž Italije, Francije, Španije ter Bosne in Hercegovine, ki jih je raziskoval zadnja leta, a to ni vse. Z ekipo v kratkem načrtujejo tudi izdajo mobilne aplikacije, kjer bodo s pomočjo svojih sledilcev zbrali utrinke s plaž vsega sveta. BeachRex obiskovalce trenutno nagovarja v slovenščini, hrvaščini, nemščini in angleščini, kmalu jih bo še v španščini, francoščini, italijanščini in ruščini. S projektom so navdušili že kup sledilcev po vsej Evropi, BeachRex pa spremljajo že tudi čez lužo.


Foto: BeachRex

Otoki z najlepšimi plažami na svetu

Že nekaj dni naša mesta obdaja gosta megla, zato smo za danes pripravili nekaj sončnega.

Spletni turistični portal Travel + Leisure je pred kratkim podeljeval nagrade World’s best awards ter v okviru akcije povprašal svoje bralce, da podajo mnenja o najboljših hotelih, destinacijah, restavracijah… med drugim so tako izbrali tudi deset otokov z najlepšimi plažami in naravnimi atrakcijami.

Lestvici smo seveda priložili tudi fotografije, da boste lahko na toplem uživali vsaj nekaj minut.

#10 Boracay, Filipini

#9 Mount Desert Island, Maine

#8 Bora-Bora, Francoska Polinezija

#7 Exuma, Bahami

#6 Maui, Havaji

#5 Maldivi

#4 Kauai, Havaji

#3 Sejšeli

#2 Galapaški otoki, Ekvador

#1 Palawan, Filipini

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.