Je to najbolj zaželena poletna destinacija za Slovence?

To je dežela, o kateri se vsako leto glasneje šušlja kot o biseru Balkana, ki bi ga vsaj enkrat v življenju moral obiskati čisto vsak. Letos kliče Črna gora!

Kot kaže je Črna gora letos visoko na seznamu krajev za poletne oddihe, kamor vleče tudi Slovence. Zaradi pandemije je turizem zadnje leto doletelo kar nekaj sprememb. V ospredje so stopili predvsem naslednji trendi potovanj. Povečalo se je povpraševanje za potovanja bližje domu in za domači turizem. Ljudje pogosteje iščejo ideje za oddihe v naravi in na ruralnih območjih, zelo priljubljeni pa so tudi “road tripi”. In prav road tripi po Črni gori so letos kot kaže med bolj zaželenimi destinacijami za poletne oddihe med Slovenci.

ODLIČNA PONUDBA ČRNOGORSKIH ODDIHOV: Budva, Kotor, Ulcinj in Sutomore (tukaj)

Čudovita narava, lepe plaže, visoke planine in omamna kuhinja

Črna gora je relativno majhna državica Balkanskega polotoka ob Jadranskem morju. Njen celoten zahodni del sestavljajo plaže Jadranskega morja, poleg čudovitih peščenih plaž pa se lahko pohvali še s številnimi drugimi naravnimi lepotami. Dežela čarobnih kontrastov ima namreč morje na eni strani in visoke planine na drugi.

Od kanjona reke Tare, parka Durmitor in Boke Kotorske

Kaj si ogledati? Najgloblji in najdaljši kanjon reke Tare, ki je pravi raj za raftanje ali pa za spust po zip linu. Na severu je mogoče tudi planinariti v nacionalnem parku Durmitor, ki je pod zaščito Unesca. Gorski masiv se dviga v najvišji vrh Črne gore – Bobotov Kuk. Tudi če ne boste šli na pohode po Durmitorju, si oglejte vsaj Črno jezero.

Obiska vredna je tudi Boka Kotorska, prostran in razčlenjen zaliv na skrajnem severu črnogorske obale Jadranskega morja. In največji ptičji rezervat v Evropi v okolici Skadarskega jezera. V narodnem parku Lovćen lahko obiščete tudi mavzolej Petra Petrovića Njegoša, velikega črnogorskega pesnika, filozofa in vladarja.

Zanimiv je tudi samostan Ostrog, sezidan v steni na 900 metrih nadmorske višine. Ostrog je najpomembnejši romarski kraj v Črni gori, kamor prihajajo verniki z vsega sveta.

Nepozabna je tudi Budva (klik), eno najstarejših naselij na obali Jadranskega morja. Polotok se ponaša z 21 kilometri obale in s 17 plažami. Poleti ponuja vse za sproščene počitnice in ima tudi živahno nočno življenje. Raziščite pa tudi druga romantična stara mesta, ki vas bodo očarala s svojo arhitekturo ali lepimi peščenimi plažami, kot sta Cetinje in Ulcinj.

Ugodne ponudbe paketov za oddih v Črni gori v krajih Budva, Kotor, Ulcinj in Sutomore najdete na Megabonu (KLIK).

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Tak je prenovljen portoroški hotel z notranjo plažo in hamamom

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Črna gora: Kotor in njegove lepote ogroža val turistov

Množični turizem kljub pritoku denarja prinaša tudi kup negativnih posledic, ki ogrožajo lepote krajev, zaradi katerih so sploh zasloveli. V Črni gori se to dogaja mestu Kotor v zalivu Boka Kotorska.

Črnogorsko mesto Kotor v zalivu Boka Kotorska je doživelo že marsikaj. Od vojn, vremenskih katastrof in drugih zgodovinsko odmevnih zgodb, zdaj srednjeveško dediščino ogrožamo mi, turisti.

Kotor: alternativa gneči v Dubrovniku

Skriti biser Črne gore namreč ni več tako skrit. Potem ko je Dubrovnik (med drugim zahvaljujoč tudi neverjetno uspešni seriji Igra prestolov – Game of Thrones) požel ogromno slavo in posledično tudi sinonim masovnega turizma, se je gneča premaknila drugam. V Kotor. In kot kaže, se bo temu mestu zgodilo podobno, kot se je Dubrovniku.

V zaliv Boka Kotorska, ki slovi po skalnatih pobočjih in čisti vodi, namreč dere vedno več turističnih križark, ki od turistov pokajo po zvarjenih šivih. V kotorskem pristanišču lahko istočasno sprejmejo štiri velikanske križarke, kar pomeni približno 10 tisoč turistov dnevno. Staro mesto, ki ga obdaja belo obzidje, je prav tako na Unescovem seznamu zaščitene svetovne dediščine. A kot kaže, je tudi njega doletela usoda med turisti priljubljenih krajev.

Cene nepremičnin so se dvignile v višave, mesto pa so preplavili tujci in prodajalne spominkov. Posledično se po mestu z dušo začele rasti tudi zgradbe, ki uničujejo njegovo podobo, združeni narodi pa so prav zaradi tega leta 2016 že zagrozili, da bodo Kotor izbrisali z Unescovega seznama.

Turizem sicer predstavlja skoraj četrtino črnogorskega BDP. V Črni gori gostijo letno dva milijona turistov, večinoma poleti in ob obali. Trikrat večji priliv turistov, kot je prebivalcev v celotni Črni gori, pa kljub zaslužkom, pritiska tudi na komunalno infrastrukturo, pomanjkanje parkirišč in oskrbo z elektriko. Kar pa lahko vpliva na življenje in prihodnost domačinov.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

Oddih v Bosni in Hercegovini: ljubka Etno vas v Međugorju

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.