Je to najbolj zaželena poletna destinacija za Slovence?

To je dežela, o kateri se vsako leto glasneje šušlja kot o biseru Balkana, ki bi ga vsaj enkrat v življenju moral obiskati čisto vsak. Letos kliče Črna gora!

Kot kaže je Črna gora letos visoko na seznamu krajev za poletne oddihe, kamor vleče tudi Slovence. Zaradi pandemije je turizem zadnje leto doletelo kar nekaj sprememb. V ospredje so stopili predvsem naslednji trendi potovanj. Povečalo se je povpraševanje za potovanja bližje domu in za domači turizem. Ljudje pogosteje iščejo ideje za oddihe v naravi in na ruralnih območjih, zelo priljubljeni pa so tudi “road tripi”. In prav road tripi po Črni gori so letos kot kaže med bolj zaželenimi destinacijami za poletne oddihe med Slovenci.

ODLIČNA PONUDBA ČRNOGORSKIH ODDIHOV: Budva, Kotor, Ulcinj in Sutomore (tukaj)

Čudovita narava, lepe plaže, visoke planine in omamna kuhinja

Črna gora je relativno majhna državica Balkanskega polotoka ob Jadranskem morju. Njen celoten zahodni del sestavljajo plaže Jadranskega morja, poleg čudovitih peščenih plaž pa se lahko pohvali še s številnimi drugimi naravnimi lepotami. Dežela čarobnih kontrastov ima namreč morje na eni strani in visoke planine na drugi.

Od kanjona reke Tare, parka Durmitor in Boke Kotorske

Kaj si ogledati? Najgloblji in najdaljši kanjon reke Tare, ki je pravi raj za raftanje ali pa za spust po zip linu. Na severu je mogoče tudi planinariti v nacionalnem parku Durmitor, ki je pod zaščito Unesca. Gorski masiv se dviga v najvišji vrh Črne gore – Bobotov Kuk. Tudi če ne boste šli na pohode po Durmitorju, si oglejte vsaj Črno jezero.

Obiska vredna je tudi Boka Kotorska, prostran in razčlenjen zaliv na skrajnem severu črnogorske obale Jadranskega morja. In največji ptičji rezervat v Evropi v okolici Skadarskega jezera. V narodnem parku Lovćen lahko obiščete tudi mavzolej Petra Petrovića Njegoša, velikega črnogorskega pesnika, filozofa in vladarja.

Zanimiv je tudi samostan Ostrog, sezidan v steni na 900 metrih nadmorske višine. Ostrog je najpomembnejši romarski kraj v Črni gori, kamor prihajajo verniki z vsega sveta.

Nepozabna je tudi Budva (klik), eno najstarejših naselij na obali Jadranskega morja. Polotok se ponaša z 21 kilometri obale in s 17 plažami. Poleti ponuja vse za sproščene počitnice in ima tudi živahno nočno življenje. Raziščite pa tudi druga romantična stara mesta, ki vas bodo očarala s svojo arhitekturo ali lepimi peščenimi plažami, kot sta Cetinje in Ulcinj.

Ugodne ponudbe paketov za oddih v Črni gori v krajih Budva, Kotor, Ulcinj in Sutomore najdete na Megabonu (KLIK).

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Tak je prenovljen portoroški hotel z notranjo plažo in hamamom

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Črna gora: dežela, v katero so se zaljubile vse te svetovne zvezde

Plaže, ki jemljejo dih, gostoljubni ljudje in čudovita narava. Nič čudnega, da Lonely Planet pravi, da je Črna gora top destinacija, ki jo je treba obiskati. In še manj čudno je, da jo obiskujejo svetovno znane zvezde.

Črna gora je čarobna

Lonely Planet vidi Črno goro kot deželo čarobnih kontrastov – ima morje na eni strani in visoke planine na drugi. In zagotovo to mislijo tudi številni zvezdniki, ki se vanjo vračajo.

Obiskali so jo že Bill Gates, David Beckham z družino menda že dvakrat, nad njo pa sta se navdušila tudi (takrat še) par Brad Pitt in Angelina Jolie, Catherine Zeta-Jones in Michael Douglas, Jessica Alba, manekenki Naomi Campbell in Adriana Lima … Seznam se zagotovo vsako leto daljša.

Črna gora ima številne naravne bisere

To so najgloblji in najdaljši kanjon reke Tare, ki je pravi raj za raftanje ali pa za spust po zip linu. Na severu je mogoče tudi planinariti v nacionalnem parku Durmitor, ki je pod zaščito Unesca. Tudi če ne boste šli na pohode po Durmitorju, si oglejte vsaj Črno jezero.

Potem je tam še Boka Kotarska, najbolj južni fjord, ki je edini v Sredozemlju. In največji ptičji rezervat v Evropi v okolici Skadarskega jezera. In seveda je potrebno obiskati tudi mavzolej Petra Petrovića Njegoša, velikega črnogorskega pesnika, filozofa in vladarja, v Narodnem parku Lovćen. Če je vremo lepo, boste z vrha lahko opazovali čudovit razgled na Italijo.

Pravljične zgodovinske ter kulturne znamenitosti

Samostan Ostrog, sezidan v steni na 900 metrih nadmorske višine, je v 17. stoletju osnoval Vasilije Jovanović, ki so ga imeli za zdravilca in čudodelnika, zato je bil po smrti razglašen za svetnika. Ostrog je najpomembnejši romarski kraj v Črni gori, kamor prihajajo verniki z vsega sveta.

Nepozabna je tudi Budva, ki je stara 3.500 let in je ena najstarejših naselij na obali Jadranskega morja. Poleti ponuja vse za sproščene počitnice in ima tudi živahno nočno življenje.

In če vam čas dopušča, raziščite še druga romantična stara mesta, ki vas bodo očarala s svojo arhitekturo ali lepimi peščenimi plažami, kot sta Cetinje in Ulcinj.

Kdaj jo obiskati?

Najboljše je še spomladi, maja, ko so temperature še zelo prijetne in tudi ni veliko turistov. Črna Gora samo dokazuje, da velikost države ni pomembna, verjame Lonely Planet. Manjša je celo od Slovenije. A kljub temu je eden od biserov Balkana in vsaj enkrat v življenju bi jo moral obiskati čisto vsak. Če je tudi vas premamila za počitnice, poiščite ugodne ponudbe za namestitev TUKAJ.

Foto: Pixabay in Unsplash

Preberite še: Tu lahko za le 119 evrov počitnikuje vsa družina

Iščete še več navdiha, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – tokrat po Sloveniji.

Problem instant turizma v Budvi

Črna Gora je sredozemski biser, ki ga odlikuje 200 kilometrov plaže, največje jezero na Balkanu, različne kulturne in zgodovinske znamenitosti, visoke gore, globoke doline, ledeniki in še bi lahko naštevali.

Kljub vsem naravnim in kulturnim lepotam, pa lahko rečemo, da je turistično izkoriščena le Budva, najbolj obiskana destinacija v Črnogorskem primorju. Mesto s približno 11.000 prebivalci s svojimi peščenimi plažami privablja predvsem ruske turiste ter prebivalce domačega Balkana.

Budva ima bogato zgodovino, saj so na nekdanjem otočku, ki so ga skozi čas s kopnim spojili peščeni nanosi, živeli celo Stari Grki, kasneje pa Rimljani in avstro-ogrski monarhi. Od 15. stoletja dalje jo obdaja beneški zid, ki so ga prenovili v 17. stoletju in je predvsem znana razgledan točka nad mestom, s katere je mogoče videti daleč naokoli.

Kljub baročnim katedralam, slikovitim mestnim ulicam in mediteranski arhitekturi, pa se tamkajšnji turizem sooča s težavami. Letovišče je namreč obiskano le v visoki sezoni, trimesečnem poletnem obdobju. Ker Budva slovi predvsem po svojih peščenih plažah in hedonističnih zabavah, ji skoraj pol milijarde prihodkov prinese zgolj instant turizem, torej slaba četrtina leta.

Vzrokov za neobiskanost med letom je več. V nekopalni sezoni, ko se temperature sicer ne spustijo pod ničlo, mesto sameva in čeprav bi lahko skočili na topel spomladanski ali jesenski citybreak, se to večinoma ne zgodi zaradi slabih povezav. Nizkocenovnih letalskih prevoznikov, s katerimi bi se splačalo poceni pripotovati v budvanski zaliv namreč ni, pa tudi velika večina hotelov je čez leto zaprtih.

Vlada se je tako odločila rešiti težavo instant turizma in izdelela prenovljen turistični model, ki med drugim vključuje olajšave za graditelje luksuznih hotelov in nižji davki za turistične storitve. Dogovarjajo se tudi z nizkocenovnimi prevozniki in lahko držimo pesti, da nas bo EasyJet, WizzAir ali pa Ryanair kmalu lahko ponesel v notranjost mediteranskega obzidja.

Torej, ko se boste odločili obiskati Budvo znotraj ali izven sezone, vam mi in celo Tripadvisor priporočamo postanek v starem mestnem jedru, obvezno pa si vzemite čas za sprehod po budvanski promenadi. Najlepši del boste našli blizu Slovenske plaže, ki se imenuje po Slovaški, ne Sloveniji, zaradi njihovih prvih turistov. Na poti boste našli dve umetniški skulpturi, vsaka pa nosi svojo zgodbo.

Na Slovenski plaži stoji, pravzaprav kleči bronasto dekle, katere zgodba pravi, da je vsako jutro prišla na plažo ter gledala v morje v pričakovanju vrnitve svojega zaročenca. Mornarji so prihajali in odhajali, on pa se nikdar ni vrnil, leta kasneje pa je to mestno legendo upodobil kipar Gradimir Aleksić. Njegovo delo je tudi skulptura balerine, ki jo najdete blizu starega mestnega jedra na poti proti plaži Mogren. Tudi ona čaka svojo ljubezen, da se vrne z morskih valov.

Budva ima torej vse, kar potrebuje turistična destinacija. Ima zgodbe, arhitekturo, čudovite peščene plaže in luksuzne hotele, zato čez leto sameva po krivici. Da jo obiščete z avtom, boste morali prevoziti približno 750 kilometrov, z letalom pa bo šlo malce hitreje. Vsekakor se splača odpraviti na pot.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.