Kdaj na potovanje v 2024, da boste porabili čim manj dopusta

Novo leto je pred vrati, mi pa smo z mislimi že na oddihu. Kam in kdaj na oddih, izlet ali krajše potovanje v 2024 in kako organizirati čas, da bo za to treba vzeti čim manj dopusta? Tako, da dneve skrbno načrtujete okoli praznikov, seveda!

Ste tudi vi med tistimi, ki dopuste, potovanja, oddihe in izlete načrtujete tako, da si jih organizirate okoli dela prostih dni? Kako bo s tem v letu 2024? V 2024 bomo imeli kar 12 prostih dni, saj le dan upora proti okupatorju pade na soboto. Kot kaže, se bo v letu 2024 najbolj izplačalo enodnevne dopuste jemati ob petkih.

Po novem letu bomo prvi prost dan dočakali na februarski kulturni praznik, ki pade na četrtek. Z enim dnevom dopusta v petek tako dobimo kar 4 zaporedne dni za oddih!. Naslednji najbolj ugoden razpored praznikov nas čaka maja po prazniku dela (1. in 2. maj), ki pade na sredo in četrtek. Če tudi tu vzamete dopust v petek, dobite kar 5 zaporednih prostih dni. Podaljšan poletni vikend z dopustom v petek lahko ujamete tudi po Marijinem vnebovzetju, medtem ko bomo konec oktobra doma od četrtka naprej. Božič 2024 bo padel na sredo, dela prost dan je tudi dan kasneje, tako z dopustom na petek spet pridobimo podaljšan vikend.

Dela prosti dnevi v 2024 (12 od 13 jih bo med tednom!)

Novo leto – ponedeljek, 1. 1. 2024
Novo leto – torek, 2. 1. 2024
Prešernov dan – četrtek, 8. 2. 2024
Velikonočni ponedeljek – ponedeljek, 1. 4. 2024
Dan upora proti okupatorju – sobota, 27. 4. 2024
Praznik dela – sreda, 1. 5. 2024
Praznik dela – četrtek, 2. 5. 2024
Dan državnosti – torek, 25. 6. 2024
Marijino vnebovzetje – četrtek, 15. 8. 2024
Dan reformacije – četrtek, 31. 10. 2024
Dan spomina na mrtve – petek, 1. 11. 2024
Božič – sreda, 25. 12. 2024
Dan samostojnosti in enotnosti – četrtek, 26. 12. 2024

Pomembni datumi za starše šoloobveznih otrok

– NOVOLETNE POČITNICE: 25. 12.–2. 1. (ponedeljek–torek)
– INFORMATIVNA DNEVA ZA VPIS V SREDNJE ŠOLE: 16. in 17. 2. (petek–sobota)
– ZIMSKE POČITNICE 2024/1: 19. 2.–23. 2. (ponedeljek-petek)
*Prvi termin velja za učence gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške, osrednjeslovenske in zasavske statistične regije ter občin jugovzhodne Slovenije: Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Kočevje, Osilnica in Kostel.
– ZIMSKE POČITNICE 2024/2: 26. 2.–1. 3. (ponedeljek–petek)
*Drugi termin velja za učence z območja jugovzhodne Slovenije (razen občin Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Kočevje, Osilnica in Kostel), koroške, podravske, pomurske, savinjske in posavske statistične regije.
– PRVOMAJSKE POČITNICE 2024: 27. 4.–2. 5. (sobota-četrtek)
– POLETNE POČITNICE 2024: 26. 6.–31. 8. (sreda-sobota)

Več o pomembnih datumih za šolski koledar 2024 najdete tudi na vladni spletni strani – tu.

PREBERITE ŠE: Slikovit roadtrip iz Ljubljane do Norveške z manjšim proračunom #INTERVJU

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

ČRNA GORA – Počitnice z najboljšim razmerjem med ceno in kakovostjo leta 2023

Na letošnji oddih vabi Črna gora! Direktno z Brnika na letališče Tivat lahko z Air Montenegro poletite vsak ponedeljek, sredo, petek in nedeljo. Največji izbor preverjenih hotelov in apartmajev ter daleč najugodnejše cene najdete pri turistični agenciji Intelekta, kjer ponujajo možnost 4, 5, 7, 10, 11 in 14-dnevnih počitnic.

Črna gora je destinacija, kjer boste letos doživeli svoje najljubše počitnice do zdaj. Medtem ko so cene poletnih počitnic po koncu obdobja covida v vseh sredozemskih turističnih deželah – še posebej na Hrvaškem, v Turčiji, Grčiji in Španiji – v letošnjem letu poletele v nebo, so zaradi izpada ruskih turistov v zadnjih letih hotelirji v Črni gori pustili cene bolj ali manj nespremenjene.

Črna gora, hit poletja 2023!

Tako je Črna gora, slikovita državica ob južnem delu Jadranskega morja, ki s svojo bogato zgodovino in naravnimi lepotami navduši prav vsakega obiskovalca, čez noč postala hit poletja 2023.

Apartmaji Langust, Sveti Stefan

Ta dežela ponuja mediteransko podnebje, izjemne naravne, kulturne in zgodovinske znamenitosti. Pa tudi nepozabne izlete, bogato in pristno kulinariko, predvsem pa prijazne in gostoljubne domačine, ki imajo iskreno radi slovenskega turista. Mirna in romantična stara mesta, poživljajoč vonj po morju in toplina ribiških vasic, lepe peščene plaže in hribovite gorske pokrajine v zaledju vas vabijo, da jih obiščete in raziskujete.

Slovenska plaža, Budva

Črnogorski ikoni: Sveti Stefan in Budva

Vsak, ki rad počitnikuje ob morju, je prav gotovo že slišal za Sveti Stefan, otoček neobičajnega videza. Obdan je z visokimi kamnitimi zidovi, z obalo pa je povezan z ozkim kopnim pasom. Vse zgradbe na otočku so del luksuznega hotelskega letovišča.

Sveti Stefan

Zagotovo poznate tudi Budvo, eno najstarejših mediteranskih mest z bogatim nočnim življenjem in popularno slovensko plažo z istoimenskim hotelom – Hotel Slovenska plaža. Verjetno ste slišali tudi za Bečiće, črnogorsko letovišče, ki se ponaša z največjim številom modernih hotelov različnih svetovnih verig. To so na primer odlični Hotel Iberostar Bellvue, Hotel Mediteran in Hotel Montenegrina.

Hotel Iberostar Bellevue, Bečići

Hotel Mediteran, Bečići

Hotel Montenegrina, Bečići

Manjši biseri za umik v hedonistično idilo

Seveda pa ob črnogorski jadranski obali obstajajo tudi številni manj znani kraji oz. letovišča, ki so za marsikoga še lepši in prijetnejši za preživljanje poletnih počitnic. Eden izmed takih je Petrovac na Moru. Kraj je ravno dovolj velik, da v njem najdemo tako par odličnih hotelov – Hotel Villa Oliva, Hotel Palas in Hotel Castellastva, kot tudi dovolj manjših ugodnih nastanitev – Hotel WGrand, Hotel Danica in Apartmaji Holiday. Obenem pa kraj ohranja še idiličnost majhnega obmorskega mesteca s številnimi ličnimi trgovinicami, restavracijami, bari in prikupno ter živahno promenado.

Zanimiv je tudi Čanj, ki se ponaša z dvema v zadnjih letih popolnoma obnovljenima hoteloma. To sta Hotel Pearl Beach in Hotel Monte Mare, ki nudita trenutno daleč najugodnejše razmerje med ceno in kakovostjo v segmentu all inclusive počitnic. Poleg tega pa se iz obeh da priti peš še do čudovite Kraljičine plaže.

Hotel Pearl Beach, Čanj

Črna gora so tudi vrhovi in jezera

Sicer pa Črna gora nima samo 300 km jadranske obale. Ima tudi do 2500 m visoke gore in 5 nacionalnih parkov s številnimi jezeri ter drugimi naravnimi znamenitostmi. Žabljak je najvišje ležeče mesto na Balkanu, Skadarsko jezero je največje jezero na Balkanu, kanjon reke Tare pa je najgloblji kanjon v Evropi. V tako majhni državi tako lahko najdemo toliko zanimivega in lepega. Gremo!

Ponudbe za oddih v Črni gori omogoča Intelekta – Najpametnejša izbira za vaše počitnice, že od leta 1989.

FOTO: Arhiv Intelekta

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.