Kdaj na potovanje v 2024, da boste porabili čim manj dopusta

Novo leto je pred vrati, mi pa smo z mislimi že na oddihu. Kam in kdaj na oddih, izlet ali krajše potovanje v 2024 in kako organizirati čas, da bo za to treba vzeti čim manj dopusta? Tako, da dneve skrbno načrtujete okoli praznikov, seveda!

Ste tudi vi med tistimi, ki dopuste, potovanja, oddihe in izlete načrtujete tako, da si jih organizirate okoli dela prostih dni? Kako bo s tem v letu 2024? V 2024 bomo imeli kar 12 prostih dni, saj le dan upora proti okupatorju pade na soboto. Kot kaže, se bo v letu 2024 najbolj izplačalo enodnevne dopuste jemati ob petkih.

Po novem letu bomo prvi prost dan dočakali na februarski kulturni praznik, ki pade na četrtek. Z enim dnevom dopusta v petek tako dobimo kar 4 zaporedne dni za oddih!. Naslednji najbolj ugoden razpored praznikov nas čaka maja po prazniku dela (1. in 2. maj), ki pade na sredo in četrtek. Če tudi tu vzamete dopust v petek, dobite kar 5 zaporednih prostih dni. Podaljšan poletni vikend z dopustom v petek lahko ujamete tudi po Marijinem vnebovzetju, medtem ko bomo konec oktobra doma od četrtka naprej. Božič 2024 bo padel na sredo, dela prost dan je tudi dan kasneje, tako z dopustom na petek spet pridobimo podaljšan vikend.

Dela prosti dnevi v 2024 (12 od 13 jih bo med tednom!)

Novo leto – ponedeljek, 1. 1. 2024
Novo leto – torek, 2. 1. 2024
Prešernov dan – četrtek, 8. 2. 2024
Velikonočni ponedeljek – ponedeljek, 1. 4. 2024
Dan upora proti okupatorju – sobota, 27. 4. 2024
Praznik dela – sreda, 1. 5. 2024
Praznik dela – četrtek, 2. 5. 2024
Dan državnosti – torek, 25. 6. 2024
Marijino vnebovzetje – četrtek, 15. 8. 2024
Dan reformacije – četrtek, 31. 10. 2024
Dan spomina na mrtve – petek, 1. 11. 2024
Božič – sreda, 25. 12. 2024
Dan samostojnosti in enotnosti – četrtek, 26. 12. 2024

Pomembni datumi za starše šoloobveznih otrok

– NOVOLETNE POČITNICE: 25. 12.–2. 1. (ponedeljek–torek)
– INFORMATIVNA DNEVA ZA VPIS V SREDNJE ŠOLE: 16. in 17. 2. (petek–sobota)
– ZIMSKE POČITNICE 2024/1: 19. 2.–23. 2. (ponedeljek-petek)
*Prvi termin velja za učence gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške, osrednjeslovenske in zasavske statistične regije ter občin jugovzhodne Slovenije: Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Kočevje, Osilnica in Kostel.
– ZIMSKE POČITNICE 2024/2: 26. 2.–1. 3. (ponedeljek–petek)
*Drugi termin velja za učence z območja jugovzhodne Slovenije (razen občin Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Kočevje, Osilnica in Kostel), koroške, podravske, pomurske, savinjske in posavske statistične regije.
– PRVOMAJSKE POČITNICE 2024: 27. 4.–2. 5. (sobota-četrtek)
– POLETNE POČITNICE 2024: 26. 6.–31. 8. (sreda-sobota)

Več o pomembnih datumih za šolski koledar 2024 najdete tudi na vladni spletni strani – tu.

PREBERITE ŠE: Slikovit roadtrip iz Ljubljane do Norveške z manjšim proračunom #INTERVJU

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Top 3 ideje za sončen pobeg z letalom iz Ljubljane

Že komaj čakate, da se začne pravo poletje? Kam vas bo na dopust odneslo letos? Imamo top 3 destinacije, kamor lahko poletite kar iz Ljubljane.

Zbrali smo top 3 ideje, kje lahko dopustujete letos, tja pa greste kar s čarterskim letom iz Ljubljane.

Malta

Malta je priljubljena vroča destinacija Mediterana, ki leži južno od Italije. Uradna jezika v tej otoški državi sta angleščina in malteščina. Majhen, zgolj 27 km dolg in 9 km širok otok, je kot nalašč ustvarjen za raziskovanje.

Valetta, glavno mesto Malte, je očarljivo že zaradi starega dela mesta, ki je uvrščeno na seznam UNESCO kulturne dediščine. Tu najdete fotogenične ozke ulice, hiše z barvitimi balkoni in ujamete pogled na živahno mediteransko pristanišče. Po otoku je posejanih kup prijetnih zalivov in plaž, kjer lahko ujamete prve sončne žarke, očarali pa vas bodo tudi številni klifi. Otok z nizkimi hribi, terasastimi polji in rajskimi plažami je priljubljena turistična destinacija.

Obiska vreden je tudi otok Gozo, kjer vas čaka narodni park Dwer in Plava luknja. Za vse filmoljube je tam tudi Dwejra, kjer so snemali Igre prestolov. Vsekakor vas bo Odisejev otok, kjer naj bi ga 7 let v ujetništvu zadrževala lepa Calypso, očaral. Skočite lahko še na otok Comino, ki je brez prometa in si ga lahko ogledate le peš. Pod pod noge do plavih lagun, turkizne vode in prizorišče snemanja filmov Troja in Grof Monte Cristo.

Odlične ponudbe za oddih na Malti z letom iz Ljubljane najdete TUKAJ.

Egipt

Na kaj najprej pomislite, ko slišite za Egipt? Na piramide, kamele, cenkanje, starodavne civilizacije in mumije, seveda. No, vsekakor pa velja omeniti tudi odlične all inclusive resorte, kjer se lahko razvajate ves dan.

Egipt je znan zaradi svoje antične civilizacije in mogočnih spomenikov, kot sta kompleks piramid pri Gizi in velika sfinga. V južnem mestu Luksor so številni starodavni spomeniki, kot sta Karnak in Dolina kraljev. Egipt pa ima tudi veliko lepih plaž ob Sredozemskem in Rdečem morju. Rdeče morje ima čisto vodo, barvne koralne grebene, redke ribe in lepe gore. Sharm El Sheikh, Hurgada, Luksor, Dahab, Ras Sidr, Marsa Alam, Safaga in severna obala Sredozemlja so večji turistični kraji za rekreativni turizem. Kaj boste izbrali?

Tokrat v Egipt? Megabon ponudbo za lete iz Ljubljane najdete TUKAJ.

Tunizija

Tunizija nudi za vsakogar nekaj – dolge plaže, peščene spine, neskončne nasade sadnega drevja, okusno hrano, tržnice s pestro izbiro avtohtonih izdelkov in še mnogo več. Ko pa boste siti poležavanja na plaži in uživanja na soncu – če je to sploh možno – pa si lahko ogledate katero od znamenitosti Tunizije.

Najbolj znan del Tunizije je zagotovo otok Djerba. Na Djerbi lahko vidite najdaljše peščene plaže, se podate na puščavsko pustolovščino ali pa obiščete Midoun – tradicionalno arabsko mestece, ki je obdano z nasadi dateljnov. Če imate radi zgodovino, ne spreglejte mesta Mahida, ki vas očara s tradicionalnimi arabskimi hišami in pa mesta Tozeur, kjer vas čakajo ogromni nasadi stoletnih oljk. Zagotovo vas bo očaralo tudi mestece Monastir, ki je narejeno kot kombinacija širokih ulic in palm. Idealno za vse, ki obožujejo utrip majhnega mesta.

V Tunizijo s čarterjem iz Ljubljane? TUKAJ preverite Megabon ponudbe!

FOTO: Megabon, Shutterstock

PREBERITE ŠE: Istrski glamping: to ponujajo mobilne hišice na Hrvaškem

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.