Citybreak: Kam odpotovati v aprilu?

Že veste, kje boste preživeli  prihodnji mesec? April je že skoraj tu in mi že brskamo za letalskimi kartami, da bomo lahko čim prej odpotovali raziskovat katero od evropskih prestolnic. Sestavili smo seznam evropskih mest, ki zahtevajo različno dolžino dopusta in debelino denarnice, a vsaj ena izmed spodnjih destinacij bo zagotovo pisana na kožo tudi vam. Dodajamo še navdihujoče fotografije in po tri razloge, zakaj odpotovati ravno tja na citybreak.

Preberi več

Skopje – eksotika na Balkanu

Če želiš v enem samem mestu raziskovati moderno, absurdno, tradicionalno, kaotično, eksotično in nerazumljivo, potem je Skopje pravi izbor. To je mesto, v katerem se lahko pred novim nakupovalnim središčem hkrati ustavita  konjska vprega in avto najdražjega razreda.  Na eni strani reke Vardar si ogleduješ novo kičasto neoklasicistično stavbo, medtem ko na svoji desni zagledaš družino, ki živi v šotoru. Skopje vsekakor sodi v najvišji svetovni vrh po številu kipov, ki krasijo mesto. Kljub temu, da marsikateri prebivalec danes premišljuje, kako bo finančno preživel mesec, naj bi za okrasitev mesta javne oblasti porabile 700 milijonov evrov.

skopje_shutterstock_380911333

Navkljub vsemu, so Makedonci izredno gostoljubni ljudje in ti bodo čas, ki ga boš preživel v Makedoniji popestrili z odlično hrano ter, za moje pojme, zelo dobrim in nadvse zabavnim humorjem. Če si ljubitelj ajvarja, potem boš tukaj prišel na svoj račun. Prav tako, ne pozabimo na dobro kapljico ter slavni gravce tavce. In kaj obiskovalcu pade v oči, ko se sprehodi po mestu in zavije nekoliko izven njega?

Stara čaršija

Mesto na dva dela deli stari kamniti most. Tam ni samo meja med starim in novim, temveč tudi med muslimanskim in krščanskim delom mesta. Kar na enkrat imaš občutek, da si prišel v malo Turčijo, saj veliko ljudi tam govori turško. Prav tako boš na jedilnih listih našel ogromno turških dobrot. Če se v Skopje odpravljaš v mrzlih dnevih, naroči merčimek, lečino juho, ki ti bo ogrela prezeble prste in telo. Možnosti za rakijo je nekoliko manj, saj po večini alkohola v tem delu mesta ne strežejo. Sprehodi se po ljubkih in ozkih ulicah, vrži oko na ročno izdelene umetnine, zavij v kakšno lepo mošejo in si zamisli, kako prijetno bi bilo, če bi stari hamami še vedno delovali.

skopje_shutterstock_408477175

Tržnica

Vedno, ko sem v kakšnem mestu, najdem čas za raziskovanje mestnih tržnic. Če imaš rad hrano, pisane barve in klepetanje s prodajalci, tega v Skopju ne smeš zamuditi. Marsikdo ti bo veselo obudil zgodbo, kako je služil vojsko v Sloveniji, medtem pa ti dal za poskusiti prvovrstni sir iz slanice. Cene so smešno nizke in z mano so romale vreče oliv, sira, vloženih paprik in drugih dobrot. Če si z avtom in si slučajno pozabil glasbo doma, ne skrbi. Tam te pričakajo cd-ji najnovejših popevk tako svetovnega kot tudi albanskega kova. Če želiš še nekoliko več eksotike, se odpravi na tržnico v romski predel imenovan Šutka. Tam najdeš prav vse, kar ti srce poželi.

skopje_shutterstock_467831783

Pogled na Aleksandra Velikega

Pomembni veljaki belih srajc tako na makedonski kot tudi grški strani, še vedno bijejo boj, čigav fant je bil Aleksander Veliki. Če bi kakšne glave pričele razmišljati izven nacionalnega okvirja, bi ugotovile, da je bil rojen kot Makedonec ter kasneje vzgojen v Grka.  Torej, bil je oboje. Ampak, človeška glava velikokrat vztraja pri svojem in tako so tudi Makedonci vztrajali ob gradnji največjega kipa, ki je posvečen Aleksandru Velikemu. Tako imenovan bojevnik na konju tehta 30 ton, zanj naj bi odšteli 9,4 milijone evrov in je danes vsekakor eden izmed najvidnejših simbolov mesta.

skopje_shutterstock_274926710

Kanjon Matke

Ljubitelji narave in mira boste v kanjonu Matke, ki je od Skopja oddaljen le pol ure vožnje, prišli na svoj račun. Primeren je tako za radovedneže kot tudi največje adrenalinske odvisneže.  Matka je naravni biser z navpičnimi skalnimi stenami, številnimi jamami, plezalnimi možnostmi, srednjeveškimi cerkvami in samostani, neokrnjeno naravo z redkimi ali edinstvenimi rastlinami in živalmi. Tu so doma ribolov, alpinizem, tekmovanja v kajaku in druge športne aktivnosti. V kanjon prihajajo ljubitelje narave, rekreacije, kulture, kulinarike, iskalci miru in fotografi.

skopje_shutterstock_436228615

Vodno

Najlepši razgled na Skopje boš vsekakor doživel s hriba Vodno, ki se dviga nad Skopjem.  Na vrh hriba vodi prijetna pešpot, katero smo ubrali tudi mi. Po vseh dobro založenih mizah, ki so se šibile zaradi dobrot, je nekoliko miganja prav prišlo. Za tiste, ki se raje popeljete, obstaja žičnica, ki vozi na vrh Vodna. In seveda, tudi tam ne gre brez največjih presenečenj. Makedonske civilne in verske oblasti so na gori postavile 66 metrov visok križ, ki ga ponoči razsvetljuje 550 reflektorjev. Gre za največji križ na Balkanu. Gradili so ga dve leti, vanj pa vložili 400 ton železa in 60.000 železnih zagozd.

skopje_shutterstock_293257310

Skopje je prijazno mesto, v katerem boš  našel vse. Od starih mošej do modernih barov in živahnega večernega dogajanja. To je mesto, v katerem je vedno nekaj novega. Če se boš kmalu odpravil tja, bomo na Instagram profilu Vandraj zelo veseli tvojih fotografij iz mesta, ki preseneti vsakega obiskovalca. Označi ji s #vandraj.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.