Kaj lahko o državi pove cena Big Mac burgerja?

Vsi Big Mac burgerji po svetu so popolnoma enaki, to pa žal (ali na srečo) ne velja za njihove cene.

Leta 1986 je revija The Economist razvila zabaven vodič, ki uporablja cene vsem dobro poznanih burgerjev v različnih državah kot merilo moči njihove valute. Danes ga uporabljajo poslovneži za proučevanje odstopanj med valutami, svoje mesto pa je našel tudi v ekonomskih učbenikih.

Za referenčno vrednost je postavljena povprečna cena za Big Mac v ZDA, ki se ta mesec nahaja pri 5,06 USD, najcenjšega pa si lahko privoščite v Egiptu, kjer boste zanj odšteli le 1,46 USD. Seveda je na interaktivni mapi na njihovi spletni strani mogoče videti tudi, kje na svetu boste za Big Mac odšteli največ. Trenutno lahko najdražjega kupite v Švici, kjer boste plačali 6,5 švicarskega franka.

Visoke cene Big Macov pa ne pomenijo nujno visokih plač, saj so lahko cene, kot na primer venezuelski 5,25 dolarjev oziroma 3550 Bolivarjev vreden Big Mac, zaradi inflacije in pomanjkanja hrane nesorazmerno visoke. V Švici na primer zapravijo 30 odstotkov mesečnih prihodkov za hrano, medtem ko se v ZDA z zgolj pičlimi desetimi odstotki proračuna državljani uspejo nahraniti do območja zdravsvteno ogrožujoče debelosti.

Pri nas se nad ceno burgerja v primerjavi z večino svetovnih držav torej ne moremo pritoževati, kljub temu pa se ne pozabite prehranjevati zdravo in raznoliko.

Foto: Unsplash

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.