Ljubljana bo spet dišala po burgerjih in pivu

V prestolnico se vrača Pivo & Burger Fest! Priljubljeni kulinarični festival z razširjenim konceptom, ki izpostavlja spajanje piva in hrane.

V soboto in nedeljo, 6. in 7. aprila, bo v Ljubljani potekal prvi letošnji, sicer pa že 12. Pivo & Burger Fest. Eden najbolj priljubljenih kulinaričnih dogodkov v širši regiji bo na Pogačarjev trg prinesel več kot 200 različnih vrst piva. Pa tudi enega najbolj svežih in vznemirljivih gurmanskih trendov, spajanje piva s hrano.

Tokrat se burgerjem pridružujejo tudi ostale jedi

Del festivala bo letos namenjen tudi stojnicam z drugimi jedmi. Seveda pa bo osrednji kulinarični del še vedno pripadel sočnim burgerjem. Na raziskovanje novih kombinacij ter uživanje ob klasikah se bodo obiskovalci lahko podali v soboto, 6. aprila, med 11. in 23. uro ali v nedeljo, 7. aprila, med 11. in 21. uro.

Več kot 200 vrst piva!

Na pomladnem Pivo & Burger Festu bodo pivovarji in distributerji predstavili rekordno število različnih piv. Na festivalskem seznamu jih je tokrat več kot dvesto! »Zelo ponosni smo, da gre pri tej številki za večinoma domača, točena piva slovenskih pivovarjev, med njimi je tudi veliko novosti, ki jih bodo premierno predstavili prav na tem dogodku, ki je zares postal pravi praznik slovenskega pivovarstva,« je pred dogodkom dejal Lior Kochavy, idejni oče in soustanovitelj Pivo & Burger Festa.

Prihajajo fermentirana, nizkoalkoholna in starana piva

Danes, ko odlično kraft pivo in res dobre burgerje dobimo skoraj povsod, si je težko predstavljati, da so od prvega Pivo & Burger Festa minila šele štiri leta in pol. Približno toliko je minilo tudi od prvega zagona slovenskih kraft pivovarjev, kar pomeni, da se je scena šele dobro oblikovala ter da je prostora za razvoj in rast še ogromno. »Prihajajo fermentirana piva, pa nizkoalkoholna piva, ki jim kraft pristop k varjenju zagotavlja bogat, značilen okus. Prihajajo tri, štiri, celo šest let starana piva, ki zorijo v hrastovih, tudi češnjevih sodih. In prihaja spajanje piva s hrano. Bili bi res slepi, če tega kot organizatorji največjega tovrstnega dogodka v širši regiji ne bi opazili,« je trende na področju kraft pivovarstva povzel Lior Kochavy.

Novi kulinarični prijatelji

Burgerji seveda ostajajo odlični prijatelji bogati ponudbi piva, a to se res rado parčka tudi z mnogimi drugimi jedmi, od specialitet mednarodnih kuhinj do modernih krožnikov vrhunskih chefov in celo kremastih sladic.

Tako bodo obiskovalci poleg spajanja piva z burgerji lahko poskusili, kako čudovito gre pivo skupaj z neo bistro dobrotami (EK Bistro), kako se naravno fermentirana piva ujemajo s fermentirano hrano (Fermentstation), kaj izbrati kot pivsko spremljavo za mehiške prigrizke (El Patrón Tacos & Store), ob katerem pivu uživati ob posoških delikatesah (Narezki.si), kako s pravim pivom oplemenititi pivniške jedi (Pivnica Lajbah), kako s pivom ukrotiti najmočnejše čilije (Gorki Chili) in kako pivo poparčkati s slaščicami (Atelier Karim).

Ponudba burgerjev ostaja pestra in bogata

Obiskovalcem Pivo & Burger Festa bo tudi tokrat na voljo bogata festivalska knjižica s seznamom vseh piv ter nasveti o tem, kako jih spajati s hrano. Od tega, kaj popiti h krepkim jedem, s čim sprati ostre okuse in kaj legendarno paše k burger klasikam. Za slednje, pa čeprav bi jih ob bogati kreativnosti težko poimenovali klasični, bodo skrbeli 7Burger, Dnevni bar Pr’Mrtinet, FNX Caffe & Bistro, Hood Burger, Jack & Joe Steak and Burger Club, Kuhinja Krušič, Majmun, Mangoop Burgers’n’stuff, Organic Garden, Pop’s Place, Punkt, Gostilna in pivnica Stari pisker, Superhrust, Tokyo Piknik in Top Chef.

Foto: Pivo & Burger Fest

PREBERITE ŠE:

Opevana pica iz kislega testa, ki jo spečejo v minuti in pol

Kaj lahko o državi pove cena Big Mac burgerja?

Vsi Big Mac burgerji po svetu so popolnoma enaki, to pa žal (ali na srečo) ne velja za njihove cene.

Leta 1986 je revija The Economist razvila zabaven vodič, ki uporablja cene vsem dobro poznanih burgerjev v različnih državah kot merilo moči njihove valute. Danes ga uporabljajo poslovneži za proučevanje odstopanj med valutami, svoje mesto pa je našel tudi v ekonomskih učbenikih.

Za referenčno vrednost je postavljena povprečna cena za Big Mac v ZDA, ki se ta mesec nahaja pri 5,06 USD, najcenjšega pa si lahko privoščite v Egiptu, kjer boste zanj odšteli le 1,46 USD. Seveda je na interaktivni mapi na njihovi spletni strani mogoče videti tudi, kje na svetu boste za Big Mac odšteli največ. Trenutno lahko najdražjega kupite v Švici, kjer boste plačali 6,5 švicarskega franka.

Visoke cene Big Macov pa ne pomenijo nujno visokih plač, saj so lahko cene, kot na primer venezuelski 5,25 dolarjev oziroma 3550 Bolivarjev vreden Big Mac, zaradi inflacije in pomanjkanja hrane nesorazmerno visoke. V Švici na primer zapravijo 30 odstotkov mesečnih prihodkov za hrano, medtem ko se v ZDA z zgolj pičlimi desetimi odstotki proračuna državljani uspejo nahraniti do območja zdravsvteno ogrožujoče debelosti.

Pri nas se nad ceno burgerja v primerjavi z večino svetovnih držav torej ne moremo pritoževati, kljub temu pa se ne pozabite prehranjevati zdravo in raznoliko.

Foto: Unsplash

Tajski burger s kozicami

Gourmet burgerji so trend med ljubitelji dobre hrane, ki smo ga veseli prav vsi. Sočnost, okusnost in tudi priročnost – vse to združuje obrok, v katerem kraljuje burger. Njihova popularnost je pripeljala celo do tega, da so ti nadgrajeni sendviči razlog za druženje s prijatelji. Zato je čas, da se naučiš pripraviti najboljšega! In ker vemo, da klasičnega zagotovo že obvladaš in pa tudi zato, ker je poletje, predstavljamo različico burgerja s kozicami. Tistimi iz morja.

Tajski burger s kozicami

Priprava ti bo vzela 30 minut.

Sestavine za šest burgerjev:

6 bombic (navadnih ali s sezamom)
48 srednje velikih, očiščenih kozic
2 korenčka
2 rdeči papriki
200 g kitajskega zelja
½ šopka koriandra
1 strok česna
1 steblo limonske trave
1 velika žlica ingverjeve paste ali pireja v kozarcu
1 žlica paste rdečega karija
4  velike žlice domače majoneze
100 ml olivnega olja
sol, mleti poper

burger_shutterstock_384893440

Kako se lotiti:

Papriki in korenčka olupimo in narežemo na tanke trakove.

Kitajsko zelje operemo in narežemo. Olupimo česnov strok in ga nasekljamo. Koriander operemo in ga na grobo nasekljamo.

V skledi zmešamo majonezo s polovico karijeve paste.

V veliki ponvi na šibkem ognju na olivnem olju 2 minuti pražimo česen, da se razpusti. Dodamo kozice in jih na močnem ognju pražimo 2 minuti. Primešamo še zelenjavo, narezano na trakove, in na močnem ognju pražimo 3 minute. Dodamo preostalo karijevo pasto in ingverjevo pasto (oz. pire). Solimo, popramo in kuhamo še dve minuti.

Odstavimo z ognja in zmesi dodamo koriander ter kitajsko zelje. Vse dobro premešamo.

Na pol prerezane bombice namažemo s karijevo majonezo, po obeh polovicah. Topel nadev z 8 kozicami porazdelimo po spodnjih polovicah. Bombice pokrijemo in burgerje takoj ponudimo.

Recept za svež in slasten burger smo našli v knjigi Burgerji: hot dogi in bageli v dobri družbi, avtorjev Valery Drouet in Pierra-Louisa Viela, ki je pred kratkim izšla pri Mladinski knjigi.

burger_knjiga

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.