Tajski burger s kozicami

Gourmet burgerji so trend med ljubitelji dobre hrane, ki smo ga veseli prav vsi. Sočnost, okusnost in tudi priročnost – vse to združuje obrok, v katerem kraljuje burger. Njihova popularnost je pripeljala celo do tega, da so ti nadgrajeni sendviči razlog za druženje s prijatelji. Zato je čas, da se naučiš pripraviti najboljšega! In ker vemo, da klasičnega zagotovo že obvladaš in pa tudi zato, ker je poletje, predstavljamo različico burgerja s kozicami. Tistimi iz morja.

Tajski burger s kozicami

Priprava ti bo vzela 30 minut.

Sestavine za šest burgerjev:

6 bombic (navadnih ali s sezamom)
48 srednje velikih, očiščenih kozic
2 korenčka
2 rdeči papriki
200 g kitajskega zelja
½ šopka koriandra
1 strok česna
1 steblo limonske trave
1 velika žlica ingverjeve paste ali pireja v kozarcu
1 žlica paste rdečega karija
4  velike žlice domače majoneze
100 ml olivnega olja
sol, mleti poper

burger_shutterstock_384893440

Kako se lotiti:

Papriki in korenčka olupimo in narežemo na tanke trakove.

Kitajsko zelje operemo in narežemo. Olupimo česnov strok in ga nasekljamo. Koriander operemo in ga na grobo nasekljamo.

V skledi zmešamo majonezo s polovico karijeve paste.

V veliki ponvi na šibkem ognju na olivnem olju 2 minuti pražimo česen, da se razpusti. Dodamo kozice in jih na močnem ognju pražimo 2 minuti. Primešamo še zelenjavo, narezano na trakove, in na močnem ognju pražimo 3 minute. Dodamo preostalo karijevo pasto in ingverjevo pasto (oz. pire). Solimo, popramo in kuhamo še dve minuti.

Odstavimo z ognja in zmesi dodamo koriander ter kitajsko zelje. Vse dobro premešamo.

Na pol prerezane bombice namažemo s karijevo majonezo, po obeh polovicah. Topel nadev z 8 kozicami porazdelimo po spodnjih polovicah. Bombice pokrijemo in burgerje takoj ponudimo.

Recept za svež in slasten burger smo našli v knjigi Burgerji: hot dogi in bageli v dobri družbi, avtorjev Valery Drouet in Pierra-Louisa Viela, ki je pred kratkim izšla pri Mladinski knjigi.

burger_knjiga

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.