Jeseni in pozimi se priležejo jedi na žlico in hladni dnevi so idealni za krepčilno bučno-lečno jed. Primerna je tako za vegetarijance kot vegane, mesojedci pa si jo bodo verjetno raje privoščili kot prilogo. Skratka, tako imenovani dal vsebuje veliko vitaminov, vlaknin in drugih koristnih snovi, ki jih naše telo še kako potrebuje v hladnih dneh, zato je najbolje, da se kar lotimo dela.
Priprava je preprosta, okus pa odličen.

Za družinsko porcijo bomo potrebovali:
2 majhni čebuli
arašidovo olje
200 gramov zelene leče
800 gramov maslene buče
1 posušen čili
1 čajna žlica koriandrovih semen
2 stroka česna
1 žlica kurkume
2 žlici kokosovega mleka
10 listov curryja
1 svež rdeč čili
2 čajni žlici gorčičnih semen
Priprava:
Drobno sesekljamo čebulo in jo pri nizkem ognju 10 minut pražimo na žlici arašidovega olja. V drugo posodo vlijemo malce manj kot liter vode, v katero vsujemo lečo ter kuhamo 20 minut. Medtem olupimo in na majhne kose narežemo bučo ter jo dodamo čebuli v ponvi, dokler se ne zmehča. Sesekljamo posušen čili in ga skupaj s semeni prepražimo, da zadiši. Nato sesekljamo česen ter polovico dodamo kurkumi in kokosovem mleku, da dobimo pasto. Polijemo čez bučo ter kuhamo nadalnjih 10 minut, da dobimo kremasto zmes. Na ponvi prepražimo liste curryja, preostalo polovico česna, gorčična semena in sesekljan svež čili. Vse skupaj, torej začimbe in bučo, stresemo čez kuhano lečo ter premešamo. Postrežemo s sveže narezanimi kosi limete.

Dober tek!
Foto: Shutterstock