Ko si v Sarajevu, obvezno v čajdžinico

V Sarajevu ne bo težko najti lokala, kjer ne bi postregli z dobro kavo. Ta bo dišala na vsakem koraku, po bosanski kavi pa se ti bo zahotelo že takoj, ko boš na Baščaršiji zagledal ogromen izbor ročno izdelanih džezvic.

O tem, kaj si ogledati v Sarajevu, si lahko prebreš tukaj.

Kave se v Sarajevu popije vsaj toliko, kot se poje sirnic in čevapčičev. A bosanska prestolnica poskrbi tudi za ljubitelje čajev. Če bodo mesoljubci zahajali v čevabžinice, pa čajeljubcu ne sme uiti čajedžinica Džirlo. Ta se nahaja na Baščaršiji, če se od znamenitega vodnjaka odpraviš navzgor, čez cesto, boš kmalu na manjši terasi zagledal starejšega blond dolgolasca, katerega svet se vrti okoli čajev. Lastnik Husein Džirlo poskrbi za prijetno dobrodošlico med njegovo zbirko čajev, je izjemno gostoljuben, kar je v Bosni tako ali tako nekaj povsem normalnega, a kljub temu nikakor ne vsiljiv.

04

Enim klepet, drugim knjige

“Veseli smo, da se pri nas zbirajo ljudje iz vsega sveta. Zunaj sedita Francozinja in Italijan, tale zraven vaju sta Indijica iz Londona,  tule so Avstrijci in vidva iz Slovenije,” pove Huseinova partnerica Diana. “S tistimi, ki so za klepet, klepetamo, tisti, ki si želijo miru, dobijo knjigo,” opiše njun način ustvarjanja prijetnega vzdušja v lokalu. In res, čajdžinica Džrilo ni lokal, kjer bi moral iz vljudnosti navezovati stike, kljub temu, da je osebje zelo zgovorno.

02

In če si tam zaradi čajev, ne zaradi pogovora, potem si na pravem mestu. Ogromna zbirka čajev iz vsega sveta in poznavalca, ki ti bosta znala priporočiti, kaj bi ustrezalo tvojemu okusu. Ob naročilu boš čaj lahko povohal in že takoj morda izbral kaj drugega, lastnika pa te bosta seznanila z vsemi lastnosti čaja, ki bo kmalu zadišal na mizi.

05_caji

Ne čaj, ne kava ampak salep!

Poleg čaja, pa ti v čajdžinici Džirlo priporočam tudi preizkus salepa. Gre za okusen, sladek in topel napitek, ki je tako zelo fin, da bi si ga lahko privoščil prav vsak dan. Salep je prah iz korenin divje vrste orhideje, ta se zmeša v mleku, napitku pa se doda cimet. Salep se pije izjemno vroč, kar ti pri Džirlotu ne bodo pozabili poudariti. Salep bo v grlu naredil prijetno plast, kar bo sploh koristno, če si prejšnji večer, v katerem od zakajenih bosanskih lokalov kadil šišo.

caj1

Obisk čajdžinice Džirlo načrtuj že prvi dan v Sarajevu, saj se zna zgoditi, da si boš sladkega salepa zaželel prav vsak dan bivanja v tem čudovitem mestu.

07

 

Foto: Shutterstock in Daša Mavrič

Vsi s(m)o nori na matcho

Vsak, ki je že potoval na Japonsko je zagotovo okusil matcho, tisti, ki boste tja še šli vam ta magični prah ne uide. Japonci ga namreč vmešajo povsod. Primarno je mišljen za čaje, a iz njega delajo tudi čokoladice Kit Kat, celo svetovno znana Coca-Cola na Japonskem obstaja z okusom matche. In kako bi zanimiv okus spoznali, če moramo na potovanje na Japonsko še malo počakati?

Na srečo slovenska mesta dobivajo vse več trendovskih lokalov, ki s svojo ponudbo sledijo svetovnim smernicam. In matcha je trenutno resnično vroča roba! V kombinaciji z mlekom si lahko naročiš matcha latte, verjemi, ne bo ti žal. Samo matcho pa si lahko kupiš v bolje založenih trgovinah z zdravo prehrano. Iz nje si ali pripravimo čaj ali pa jo uporabljamo pri peki, še posebno dobro gre k sladicam.

matcha_shutterstock3

Le najboljše je dovolj dobro za matcho

In kaj sploh je matcha? Gre za vrsto japonskega zelenega čaja. V dobesednem prevodu pomeni čaj v prahu. Ko si delamo klasičen zeleni čaj, v vodo namakamo zelene liste čajevca in jih kasneje odstranimo. Pri matchi pa pijemo te liste, saj so zmleti v prah. Torej zaužijemo cele liste in ne samo njihovega ekstrakta, kar pomeni tudi več zaužitih antioksidantov. Od tu izhaja bogastvo in razlog, zakaj je matcha tako priljubljena. Matcha hkrati sprošča in izboljšuje koncentracijo, izostri čute in ohranja budnost. Ravno zato so mnogi strastni kofetarji že presedlali na matcho.

Nasade matche, ki jih je največ na južni polovici Japonske, pred žetvijo zaščitijo s senčniki in s tem poskrbijo za boljši okus, teksturo in tudi živo zeleno barvo. Vsak list je ročno izbran, nato parno obdelan in sušen v hladnih prostorih. Nato so posušeni listi zmleti v fin prah. Ker je postopek pridobivanja zahtevnejši, je tudi matcha dražja od običajnega čaja.

Zdravi in umiri

Matcha je bogat vir antioksidantov, velik del teh predstavljajo polifenoli, ki so odlična zaščita pred srčnimi boleznimi in rakom, prav tako poskrbijo za zdrav krvni tlak ter upočasnijo staranje. Poleg omenjenega antioksidanta je v matchi antioksidant katehin, ki ima antibiotične učinke. Dokazano je, da imajo uživalci matche 11 odstotkov manj možnosti, da se pri njih razvijejo bolezni srca in ožilja.

matcha_shutterstock2

Priprava matche je osrednji del japonskega tradicionalnega obreda uživanja čaja. Tudi to je eden od razlogov, da je matcha vedno bolj priljubljena izven Japonske, saj vedno bolj raste zavest o pozitivnih učinkih meditacije. Priprava in uživanje matche je namreč način, s katerim se umirimo in si vzamemo trenutek zase. Menihi si z matcho zbistrijo misli po dolgih meditacijah.

Kaj lahko pričakuješ

Kljub temu, da vsi govorijo o matchi, pa ni nujno, da ti bo všeč. Okus je namreč nekoliko nenavaden, malo grenak in orehast. A vredno ga je preizkusiti, morda mu celo večkrat dati priložnost in ga tako vzljubiti, da brez njega ne bo šlo več.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.