Vandraj insider: Manchester skozi oči Luka N. Cvikla

Po svetu vandra vedno več Slovenk in Slovencev, nekateri med njimi pa so si prek naših meja našli tudi novi dom. Beg možganov ali lov za boljšim življenjem? V rubriki Vandraj insider bodo mladi, ki živijo in ustvarjajo v tujini, vsak torek z nami delili svojo zgodbo, izkušnje in najljubše kotičke mesta, v katerem živijo.

*****

Luka N. Cvikl, 29-letni lastnik digitalnega podjetja Nuuk Digital, je svojo kariero v tujini pričel junija leta 2014, najprej v Dublinu, danes pa je njegov dom v Manchestru. Ko ni v službi, čas preživlja z igranjem nogometa s prijatelji ali v družbi svoje punce. Za velikega ljubitelja nogometa je Manchester zagotovo idealno mesto, o tem, kaj vse lahko tam počneš in kako poteka manchestrsko življenje, pa si preberi spodaj.

[O tebi:]

 S čim se v Manchestru ukvarjaš/preživljaš?

V Dublinu in v Manchestru imamo svoje podjetje Nuuk Digital, ki se posveča start-upom s celega sveta.

Se boš kdaj vrnil v Slovenijo?

Razen za praznike oziroma za obisk družine zaenkrat vrnitev v Slovenijo ni ne v kratkoročnih, ne v dolgoročnih načrtih.

Te kdaj muči domotožje?

Seveda vsak kdaj pogreša družino in prijatelje, ampak z domotožjem nimam prevelikih težav. Na srečo sem se pogosto selil v preteklosti, zato sem tega navajen.

[O mestu:]

Pridevnik, ki najbolje opiše mesto, v katerem živiš?

Živahno!

Kako pa bi ga opisal z več besedami?

Manchester je zelo živahno mesto, polno mladih ljudi, saj so v mestu kar tri večje univerze v Veliki Britaniji, sicer pa je mešanica kulture, zabave in športa – predvsem nogometa.

Pa njegove ljudi?

Ljudje so zelo odprti, prijazni in precej radi govorijo. Kamor koli greš, naletiš na nekoga, ki bi se z veseljem pogovarjal o nogometu, vremenu ali pa vsakdanjih dogodkih.

Tvoji trije razlogi za obisk Manchestra so…

Nogometne tekme! Tekme Citya in predvsem Uniteda so prava turistična atrakcija, bolj kot kar koli drugega. Pa obisk muzeja industrijske revolucije in pa pozimi božičnega marketa, ki je res odličen in ga priporočam vsakomur.

Mesto je najlepše…

Pozimi, ker smo na srečo tako visoko na severu Anglije, da sneg ni redkost in naredi božično vzdušje še toliko lepše.

[O urbanih kotičkih:]

Najljubši kotiček za sprostitev: Moj balkon v MediaCityu, kjer je okolica res mirna in imamo kar nekaj zelenja okoli nas.

Najboljšo kavo postrežejo v: The Leaf, čeprav turisti najraje zahajajo v Starbucks.

Najboljše kosilo najdeš pri: Nando’s – pa nisem ravno “fan” piščanca.

Tradicionalna jed, ki te je navdušila: Angleška hrana ni ravno presežek, priporočil pa bi Shepherd’s pie.

Muzej ali galerija, kamor te rado zanese: Glede na to, da imam rad nogomet – National Football Museum.

Park, kjer najraje poležavaš: Alexandra park

Najbolj podcenjena atrakcija v mestu: Curry mile – miljo dolga ulica, kjer se nahajajo restavracije z azijsko hrano in jedmi Bližnjega Vzhoda.

Najbolj precenjena turistična točka v mestu: Ne bi rekel, da Manchester slovi kot turistično mesto, tako da precenjene atrakcije niti ni.

Najboljša zabava v mestu: Deansgate in Printworks.

Najljubši festival/dogodek v mestu: Definitivno tekma Manchester Uniteda.

[Uporabno:]

Najugodnejši prevoz po mestu?

Tram – povezave so odlične in karte poceni.

Najugodnejša pot iz Slovenije do Manchestra?

Čeprav obstaja direktna povezava Ljubljana – Manchester je letalski ponudnik letov linijo kar precej precenil, tako, da najugodnejša opcija ostaja preko Italije – Treviso, Benetke – v poletnem času pa preko Hrvaške, iz Zagreba direktno v Manchester.

[Plus in minus:]

Kakšne so prednosti in slabosti v primerjavi z življenjem v Sloveniji?

Prednost je vsa ponudba in izbira, ki jo imamo na voljo in pa predvsem mentaliteta ljudi, ki te obkrožajo. Slabost pa je to, da so družina in prijatelji na drugem delu Evrope.

Kaj pa prednosti in slabosti dela v tujini?

Prednosti so seveda (ponavadi) višja plača, boljši pogoji za delo in pa konkurenca, ki te žene še višje. Slabosti pa… mislim, da ne najdem ničesar slabega.

[Na hitro:] 

Stopnja težavnosti iskanja stanovanja od 1 do 10 (10=najtežje): Tri

Stopnja težavnosti iskanja službe od 1 do 10: Sedem

Stopnja težavnosti navezovanja novih prijateljstev od 1 do 10: Dve

*****

Imaš tudi ti prijatelja, ki živi v tujini in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sam živiš v zanimivem mestu? Piši nam na eva@vandraj.si ali maja@vandraj.si !

Foto: Luka N. Cvikl, Pixabay

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.