Destinacija leta 2017 je …

Hit leta 2016 je bila mrzla Islandija, katere čudovito zeleno pokrajino, ledenike in slapove smo lahko občudovali na vseh popotniških portalih in Instagram profilih svetovnih popotnikov.

Z novim letom pa so se že pričela ugibanja in predvidevanja, katera destinacija bo vroča točka v letu 2017. No, Huffington Post cilja na vsekakor bolj vročo destinacijo od Islandije. Destinacija leta naj bi namreč bila…

Portugalska!

Najbolj zahodna država Evrope s svojimi čari turiste z vsega sveta privablja že desetletja, letos pa naj bi močno presegla dosedanje število obiskovalcev. In kaj torej ponuja? Čudovito naravo, slikovita mesta, divje valove oceana, historične gradove in odlično vino.

Zgornja dejstva so v lanskem letu za potovanje na Portugalsko prepričala kar 22 odstotkov več Američanov kot v letu prej, odstotki pa se višajo tudi drugje po svetu. Tako so Portugalsko za destinacijo leta že določili na portalu Travel + Leisure, portal Fodor’s je portugalsko regijo Minho uvrstil na svoj seznam najboljših destinacij, Lonely Planet pa toplo priporoča obisk sanjskih Azorov. Portugalska bo torej v letu 2017 zares vroča, saj ponuja prav vse, kar bi si želel pravi svetovni popotnik. Dobro hrano, čudovito pokrajino, sanjske plaže in prijazne domačine.

In če si letos že določil termin za glavni dopust, nikar ne odlašaj z nakupom letalske karte, saj si moraš obvezno ogledati:

#1 Lizbono

Glavno mesto Portugalske je definitivno obvezna postojanka vsakega turista, ki državo obišče prvič. Živahna prestolnica s strmimi uličicami in kaotičnim prometom navdušuje s pisanimi pročelji mestnih hiš ter slastnimi slaščicami iz jajčne kreme in listnatega testa. Mesto razišči od začetka do konca – od znanih turističnih atrakcij ob morju do čudovite bohemske četrti, ki skriva hipsterske kotičke in konceptualne trgovine.


#2 Pokrajino Minho

Nekoliko manj znana vinorodna pokrajina, ki jo mnogi označujejo za najlepši del države, te bo prepričala s pravljičnim nacionalnim parkom. Rečna dolina, ki jo poleg lepote odlikuje odlično (in sploh ne drago) vino, je idealen kraj za oddih od ponorelega sveta.

#3 Plažo Comporta

Ribiška vas s čudovito plažo, za katero morda sploh še nisi slišal, je novi Sait Tropez Evrope. Zaenkrat še ne tako obljuden kraj je pravi raj na zemlji, tu pa si je svoja zatočišča pred množicami turistov zgradilo tudi že nekaj slavnih zvezdnikov.

#4 Muzej MAAT

Najnovejši muzej umetnosti, arhitekture in tehnologije je svoja vrata odprl v preteklem oktobru. Moderna stavba, ki krasi mestno obalo navdušuje že s svojo zunanjostjo, v notranjosti pa skriva mnoge zaklade arhitekure in umetnosti, ki bodo vse ljubitelje lepega pustili brez besed. Širjenje obzorij v tem muzeju je torej obvezna točka na portugalskem seznamu.

#5 Azore

Čeprav bi lahko portugalske vroče točke naštevali skoraj v nedogled pa so poleg Sintre, o kateri smo že pisali (link), obvezna postojanka tudi Azori. Vulkansko otočje sredi Atlantskega oceana se nahaja skoraj na sredini med portugalsko in kanadsko obalo. Devet glavnih in osem manjših otokov z dobrimi 1200 kilometri obale so čudovit kraj za vulkansko pohodništvo, prosto potapljanje ter opazovanje kitov.

Trend, ki zadnja leta Portugalsko polni s turisti torej kaže, da skriti kotički te države ne bodo več dolgo deodktiti in samotni, zato priporočamo, da čimprej izkoristiš čas za obisk. In seveda, poleg avtentične portugalske izkušnje ti v novem letu želimo še mnogo avionskih letov, peščenih plaž, tropskih dežel, živahnih citybreakov in na novo odkritih dežel.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.