To je 10 svetovnih lokacij, ki jih boste največkrat videli v filmih

To je seznam za filmske navdušence. Ste vedeli, katere svetovne destinacije se največkrat pojavijo v filmih? Od zdaj naprej boste še bolj pozorni. Ob vsaki destinaciji pa vas čaka tudi seznam filmov, ki ga lahko uporabite za filmsko raziskovanje sveta.

1. Najbolj pogosto boste v filmih videli prizore iz ZDA

Seveda ni presenečenje, da se na prvo mesto uvrščajo ZDA. A morda ne boste takoj pomislili na lokacijo, ki je prikazana kar 5x bolj od vseh ostalih destinacij na svetu. To ni ne Times square v New Yorku, ne Venice beach v Los Angelesu, ampak Centralni park! Centralni park je številka 1 med filmskimi lokacijami. Prikazan je v več kot 532 filmih. Lokacija na drugem mestu ima, za primerjavo, 142 filmskih prikazov. Zdaj, ko veste, kateri filmi iz Centralnega parka se vam takoj prikažejo v mislih? Seznam nekaterih filmov posnetih v parku si lahko ogledate tukaj.

2. Na drugem mestu največkrat prikazanih lokacij v filmih so slapovi!

Niagarski slapovi v Kanadi so filmska lokacija takoj za New Yorkom. Največkrat so upodobljeni kot turistična atrakcija na kateri so odpravi protagonist filma, včasih pa odigrajo kakšno posebno vlogo. V Piratih s Karibov: na robu sveta, so na primer posneti tako, da predstavljajo prav rob sveta. Katere filme so posneli pri slapovih, si lahko preberete tukaj.

3. Tretje mesto je končno doma v Evropi

Za ZDA in Kanado je končno na vrsti tudi Evropa. Nobeno presenečenje ni, da gre za London. Vsestransko mesto, ki je primerno tako za zgodovinske kot fantazijske in sodobne filme. Zagotovo lahko v spomin hitro prikličemo kar nekaj kvalitetnih filmov, ki se dogajajo v tej angleški prestolnici. Na filmu se velikokrat pojavi Westminster bridge pred Westminsetrsko palačo, priljubljena je tudi podzemna postaja Canary wharf, najpogosteje pa v filmih vidimo Trafalgar square. 32 najboljših filmov posnetih v Londonu najdete tukaj. 

4. Četrta destinacija se največkrat pojavi v vojnih in tragičnih filmih

Čeprav smo nazadnje pisali o lepotah Afganistana, je njegova prestolnica Kabul ponavadi deležna snemanja v bolj negativni luči. Kot zanimivost lahko dodamo, da je Kabul absolutni zmagovalec tudi po prikazih v novicah. Za vtis o lokaciji priporočamo film Tek za zmajem, za nostalgičen pridih pa film Rambo 3 iz leta 1988. Več filmov posnetih v Afganistanu najdete tukaj.

5. Najbolj pogosto posneta plaža je Cabo de Gata v Španiji

Cabo de Gata-Níjar naravni park leži na skrajnem jugovzhodnem delu Španije in je največje andaluzijsko zavarovano obmorsko področje. Divje in zapuščene plaže ter posebna puščavska klima, ki j ene najdemo nikjer drugje v Evropi, nudijo prostor za snemanje raznovstnih prizorov. Seznam vseh filmov te destinacije si lahko ogledate tukaj.

6. Na šestem mestu kraljeva najbolj romantični stolp v filmih

Ko pomislimo na romantiko in romantične filme, se nam slej ko prej v mislih narišejo prizori večernega Pariza z Eifflovim stolpom v ospredju. Glas mesta romantike se je razširil po vsem svetu in že ob omembi njegovega imena, nekateri kar vzdihnejo od ljubezni. Katere vse filme so posneli ob Eifflovemu stolpu, si poglejte tukaj.

7. Najbolj pogosto prikazana palača je Indijska

V naslednjih nekaj točkah več ne sledimo seznamu najbolj pogosto videnih lokacij, ampak ga prirejamo za bolj zanimiv vpogled. V filmih najbolj pogosto prikazana palača je Taj Mahal v Indiji. Ta čudovita kulisa je največkrat uporabljena kar v celoti, od daleč, da pride do izraza v vsej svoji veličastnosti. Glede na pogostost v filmih se uvršča na 24. mesto. Seznam filmov si poglejte tukaj.

8. Po mistiko narave se režiserji obračajo na Škotsko

Pri Škotski hitro pomislimo na Pogumno srce, Harry Potterja in Da Vincijevo šifro, a filmov posnetih na Škotskem je še veliko več. Škotska skrivnostna narava, razgiban relief in pravljične barve kar vpijejo po zgodbah, ki se lahko tja naselijo. Na Škotskem nihče ne ostane brez navdiha in domišljija tam podivja kar sama od sebe. Filme posnete na Škotskem najdete tukaj. 

9. Največkrat prikazana šola je univerza v Oxfordu

Študenti na Oxfordski univerzi obiskujejo šolo, ki je v filmih največkrat prikazana šola na svetu. Od Harry Potterja do Transformerjev, seznam je dolg. Eden od razlogov za tako priljubljenost te snemalne destinacije je tudi ta, da je Oxford navdihnili mnoge avtorje, ki so Oxford uporabili v svojih knjigah in posledično tudi filmih. Dolg seznam filmov posnetih v Oxfordu najdete tukaj.

10. Prikirvanje slavne opere v Sydneyu

Ste vedeli, da so v Sydneyu posneli Matrico? Med snemanjem so se trudili zakriti znane stavbe, da bi dobili občutek generičnega ameriškega mesta. Tako se v filmu ne vidi sicer najbolj pogosto filmsko izpostavljene znamenitosti, opere. Sydney se sicer nahaja na enajstem mestu največkrat videnih lokacij v filmih. Seznam vseh tam posnetih filmov si lahko ogledate tukaj.

Kaj pa Slovenija?

Filmske zvezde se vsake toliko mudijo tudi v Sloveniji. Najbolj jim je zanimiva Postojnska jama. V njeni bližini je snemal celo Jackie Chan, ki si je jamo in Predjamski grad “sposodil” za snemanje Božjega oklepa. Na filmu se je znašla tudi Soča (Zgodbe iz Narnije) in celo železniška proga Ljubljana – Kočevje (Vlak smrti).

V zadnjih letih se za snemanje v Sloveniji večkrat odločajo producenti boolywoodskih filmov. Delčki enega večjih boolywoodskih hitov Bharjari so bili posneti na Prešernovem trgu, pred Magistratom, pod Plečnikovimi arkadami, na celjskem gradu ter v Štanjelu, Kamniku in na gradu Sevnica. Snemanje filma  Super Ranga pa je potekalo v Ljubljani, na Bledu in Krvavcu, v Celju in Piranu.

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: To so najboljši podcasti na temo potovanj ta hip

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.