Obožujete sir in krompir? Potem morate v Tolmin na kmečki praznik!

Ste že slišali za Frika Fest? Tolmin bo ta oktobrski konec tedna še posebno lepo zadišal po krompirju in siru. Čas je za friko!

V Tolminu bo 6. in 7. oktobra veselo. Na ta vikend se letos simbolično vračajo pastirji z visokogorskih pašnikov, kjer so v majhnih skupnostih na planinah vse poletje sirili mleko, medtem ko je živina na prostem zobala najboljše rastje med Alpami in Mediteranom.

“Wheeeej!”

“Wheeeej”, zakličejo pastirji kravam v čredah, ki jih poznajo po imenih in značajih. Tradicija živih planin v Posočju je stara tri tisočletja. Ves ta čas tiktaka za pastirje in izdelovalce sira naravni koledar. Ob koncu junija se živina že pase na višjih planinah. Tam pastirji in mlekarji ostanejo do začetka oktobra, ko se cikel zaključi. Selitev živine v hleve se zgodi šele ob prvem snegu. Sir in skuta, to naša sta aduta, se pogosto sliši v Dolini Soče, kjer so mlečne dobrote na mizi vsak dan. Tolminski kravji sir – Tolminc ter albuminska skuta in bovški ovčji sir so najbolj prepoznavni lokalni proizvodi.

Kmečki praznik in Frika Fest!

Tolminci so tradicionalni Kmečki praznik povezali še s praznikom posoške specialitete frike in oboje združili v FrikaFest. Na dvodnevnem dogodku bo mogoče okusiti edinstvene sire Doline Soče na čelu s Tolmincem, ki je med najbolj prepoznavnimi slovenskimi avtohtonim siri.

V soboto se bodo tolminske ulice napolnile s stojnicami lokalnih izdelkov, pridelkov ter lokalnih dobrot. Festival obljublja pestro dogajanje za obiskovalce vseh starosti. Na parkirišču za Kinogledališčem boste lahko občudovali razstavo kmetijske mehanizacije za spravilo sena nekoč in danes ter spoznali avtohtone pasme plemenske živine. Za najmlajše bo poskrbljeno z obiskom ponijev ranča Pelance, medtem ko se bo ob 11. uri odvijala avkcija goveda. Glasbeni center harmoNIKA bo gostil srečanje harmonikarjev, medtem ko vas bo Tminska kmetija popeljala v svet avtohtonih pasem. Popoldne bo zaznamovala glasbena skupina BLEFERJI.

Frika kot se šika!

Ljubitelji kulinarike pa že komaj čakajo tradicionalno tekmovanje v pripravi frike, kjer boste sodniki tekmovanja prav vi. Poskusite različne firke in izberite za vas najljubšo. Frika je tradicionalna jed, značilna za zgornje Posočje, izvira pa iz sosednje Furlanije – Julijske krajine. In če ste že na teh koncih, jo morate obvezno poskusiti. Frika je skozi zgodovino dobivala vedno več sestavin in različnih kombinacij. Ta tradicionalna pastirska oziroma gozdarska jed je v osnovi narejena iz dveh glavnih sestavin: krompirja in sira.

Domačini najraje uporabijo staran sir – najpogosteje je to Tolminc –, poleg krompirja pa lahko dodajo še jajca, svinjsko mast, tudi koščke pancete ali pršuta … Receptov in različic je nešteto, saj ima vsaka vas ali domačija svojega. Jed so včasih uživali za krepčilni zajtrk ali malico, danes pa se postreže kot samostojna jed. Popolno pripravljeno friko razrezano na enake kose postrežejo na velikem krožniku ali kar leseni deski. Pa dober tek!

FOTO: 2Lindens Photography

PREBERITE ŠE: Izlet v idilo: V osupljiva Tolminska korita in na t’minsko friko

Še več idej za oddihe na krompirjeve počitnice najdete TUKAJ

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.