Ste vedeli, da se v hrvaški Istri blizu slovenske meje lahko sprehodite po puščavi?

Hrvaška Istra je med Slovenci od nekdaj priljubljena počitniška destinacija. Najpogosteje raziskujemo mesta na zahodni obali istrskega polotoka, vsekakor pa tudi manj oblegana notranjost ponuja marsikaj zanimivega. Nekaj takšnega kot je istrska puščava – na primer!

Piski je istrska puščava, ki jo najdete blizu slovensko-hrvaške meje, v naselju Grguri, kjer je le ena hišna številka. Zelo blizu so nekoliko bolj znana in sila fotogenična istrska mesteca Grožnjan, Momjan in Oprtalj. Naselje Grguri leži med vasicama Čepić in Šterna, tu pa živi družina Šavron. Mama, oče, sin, hči in njuni družini, na čelu pa še 2 psa, ki vas bosta pozdravila in pospremila do puščave. Tu se prava turistična ponudba šele razvija, zato verjamemo, da za ta del Istre še niste slišali, vsekakor pa še boste.

Istrska puščava, ki je videti kot iz drugega planeta

Kljub svojemu imenu Piski ni prava puščava kot je na primer Sahara, je pa vizualno prav tako imenitna. Istrska puščava je edinstven fenomen peščenih sipin iz laporja, ki so videti kot nekaj z drugega planeta. Iz enega na drug peščen griček lahko plezate in občudujete sedimentne kamnine, ki so v Istri sicer pogoste, edinstven pojav pa je, da so skoncentrirane na tako veliki površini, ki bi jo lahko primerjali z nekaj nogometnimi igrišči.

Ostanki zob morskih psov, ki pričajo o zgodovini puščave

Čeprav ji rečejo puščava, njen nastanek ni soroden ostalim. Sipine so posledica vodne erozije tal, po predvidevanjih naj bi bilo pred 50 milijoni let tu kar 500 metrov globoko morsko dno. O tem pričajo zanimivi fosili morskih ježkov in ostanki zob morskih psov, ki jih družina prav tako postavlja na ogled. Gre za precej zanimive ostanke, zato tu raziskave opravlja tudi Hrvaški geološki institut iz Zagreba.

Zip-line nad istrsko puščavo

Ob našem obisku so bili na vrhu sipin ravno pred odprtjem nove atrakcije, ki bo razširila turistično ponudbo kraja – nad istrsko puščavo bo obiskovalce po novem zapeljal tudi zip-line. Sestoji iz treh etap, prva je dolga 240 metrov, druga 160 metrov in tretja, do katere se sprehodite čez kanjon, 129 metrov.

PREBERITE ŠE: Ideja za izlet: Medžimurje, vino in JAZZ v vinogradu

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.