Ste za oddih v Istri blizu reke Mirne in umetniškega mesteca Grožnjan?

Kaj pravite na zimski oddih v Istri? Predlagamo aktivne počitnice ob reki Mirni! Kje prenočiti? Ponte Porton leži v osrčju podeželske Istre in je odlično izhodišče za izlete ter aktivnosti v naravi.

Si predstavljate oddih v Istri, kjer ni množičnega turizma? Dobrodošli v Ponte Porton! Ta leži v umirjenem objemu zelenja slikovite severozahodne Istre, blizu reke Mirne in umetniškega mesteca Grožnjan.

Prenovljene sobe v slikoviti istrski kamniti hiši

Ponte Porton je popolno zatočišče za izletnike, ki imajo radi svoj mir in uživajo v bujni naravi. Imajo pravkar prenovljene sobe, gostje pa radi posedijo tudi na terasi – ob najljubši pijači in dobri knjigi. V zatišju dneva je najlepše doživetje vpijanje škrlatnih barv sončnega zahoda ob kozarcu odličnega domačega vina in dobri družbi.

Odlično ponudbo za oddih v Ponte Porton najdete TUKAJ (klik)

Na razburljivo kolesarsko pot Parenzana

Po okusnem domačem zajtrku se odpravite na kolesarsko pot Parenzana. Opazujte čaplje in srne s poti, ki se vije ob reki Mirni, ali pa izkoristite sončen dan za prosto plezanje v bližnjem plezališču.

Odlično ponudbo za oddih v istri najdete TUKAJ (klik)

FOTO: Megabon

PREBERITE ŠE: Top 10 organiziranih adventnih izletov, ki jih ne zamudite v veselem decembru

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Preživi poletno noč v Grožnjanu ob zvokih večnega jazza

Ljubitelji poletnih in vročih noči ter jazz glasbe,  ne smete zamuditi  večernih utrinkov v Grožnjanu, ki se bo v juliju kopal v zvokih večnega jazza.

To leto bo tako imenovan festival Jazz is back v Grožnjanu potekal med 12. in 30. julijem. Že 14. leto zapored bo v slikovitem vzdušju istrskega mesteca tradicionalni mednarodni jazz festival gostil  številne svetovno priznane jazz glasbenike.

Festival je na sceni od leta 1999, ko ga je legendarni hrvaški glasbenik Boško Petrović  tudi prvič organiziral. Festival poteka pod okriljem Mednarodnega kulturnega centra hrvaške glasbene mladine v Grožnjanu.

Najboljši butični jazz festival v Evropi

Leta 2008 je bil festival s strani Evropske jazz zveze proglašen za najboljši evropski butični jazz festival. Dve leti kasneje je bil zaznamovan kot najdaljši festival na območju Hrvaške, ko se je odvilo kar 30 koncertov, ki jih je pričaralo več kot 130 glasbenikov iz 20 različnih držav.

Zato se kakšnega od julijskih večerov odpravi v Grožnjan, užij čar mesteca in najboljše hrvaške in svetovne jazz melodije.

Program Jazz is back BP 2016 s pričetki ob 21.30 uri:

12.7. Carla Bley ”Trios”
13.7. JM Jazz World Orchestra
14.7. Uroš Perič – Bluenote quartet, the Pearlettes and Primož Grašič
15.7. Mike Sponza ”Ergo Sum”
16.7. Borna Šercar’s Jazziana Croatica
17.7. Ethno Croatia
18.7. Greenhouse Blues Band featuring Zdenka Kovačićek & Miro Ungar
19.7. Senior Service Jazz Clinics- Maucha Adnet, John Rilley , Bruce Barth, Goran Rukavina, Elvis Stanic, Jim Rotondi, Davor Dedic, Luis Bonilla
20.7. HGM Jazz (Dis)Union featuring Maucha Adnet & Luis Bonilla
21.7. Gustafi goes Jazz
22.7. Bruno Mičetić trio Oridano Gypsy Jazz Band
23.7. Senior Service Jazz Clinics – Maucha Adnet, John Rilley , Bruce Barth, Goran Rukavina, Elvis Stanic, Jim Rotondi, Davor Dedic, Luis Bonilla
24.7. OHRGELDRIO „The Right Thing“ – Herwig Gradischnig /Daniel Nösig /Rob Bargad vocals; Christian Havel; Daniel Aebi 25.7. Jazz Kamp Kranj in Grožnjan
26.7. Elvis Stanić Group special guests Choir “Roženice” Pazin
27.7. DOUBLETRIO – Karlheinz Miklin/Ewald Oberleitner/Howard Curtis
28.7. QUARTET – Stefano Bedetti, Ratko Zjača, Renato Chicco, Klemens Marktl
29.7. Evening for BP – Jazz Continuo – Vid Jamnik, Primož Grašič, Mario Mavrin featrutnig Georgie Fame
30.7. Jazz is Back Finale – student concert

maxresdefault

Foto: Haloistra

S kolesom po Istri – 2. del: Po sledeh istrskih tračnic Parenzane

Prvomajski prazniki so kot za nalašč za nova odkrivanja in doživetja. Eni ste se podali v daljne kraje, drugi ste izkoristili čas za počitek, mi pa smo se podali v raziskovanje na dveh kolesih po Istri. Že kar nekaj časa nas je dražila ideja, da odkolesarimo po poti, po kateri je nekoč vijugal vlak iz Trsta v Poreč. In zato smo stopili na pedala in zavili na Parenzano, ki nas je vodila do očarljivih srednjeveških mest skozi čarobno pokrajino Istre, vse do bogatih okusov in prijaznih ljudi.

Smo praktično na začetku kolesarske sezone, zato naj bo naša prvomajska izkušnja vaš navdih, za katerega od prihajajočih sončnih vikendov.

123 kilometrov dolga železniška proga, je med letoma 1902 in 1935 pomenila življenje za istrske kraje. Vlak je namreč vsak dan vozil skozi hribovite kraške predele Istre in poleg potnikov prevažal sol, oljčno olje, sadje, zelenjavo, vino … Danes progo ohranjajo pri življenju številni kolesarji željni razmiganih kolesarskih poti ter razgledov, dobre hrane in istrske uživancije.

Poletje v školjki

Parenzani smo se pridružili v sečoveljskih solinah. Z nadobudno in navihano družbo sem se počutila, kakor da bi pravkar vstopila v film Poletje v školjki.

Morda je k temu pripomogel očarljiv razgled na soline in misel na poletne dni, ki se bližajo. Od nekod pa se je prikradlo tudi navdušenje nad tem, da nam ljubki bazeni dajejo sol že dolgih 700 let, kateri se ni mogel upreti niti Jamie Oliver. In če bi se nekaj stoletij nazaj rodila v Piranu solinarski družini, bi lahko pozabila na lepote kolesarjenja po Istri. Ta čas bi že bila nameščena v solinarski hišici in družini pomagala pri pripravi petol za novo sezono.

Po rdeči zemlji med oljčnimi nasadi in vinogradi

Urejena in dobro označena pot nas je vodila po viaduktih, tunelih, mimo nekdanjih železniških postaj. Naš prvi cilj je bila manjša vasica pred Porečem. In res ni lepšega, ko prikolesariš na cilj, si v večernih urah z družbo zakuriš ogenj in spiješ kozarec ali dva vina, ki smo ga našli kar pri sosedovih. V Istri skorajda ni vrat, kjer se na drugi strani ne bi znašel ali pridelovalec vina ali oljčnega olja ter navsezadnje nekdo, ki te k dobri kapljici pomaga usmeriti.

Juho s tartufi, meso s tartufi, solato s tartufi in morda še kaj sladkega s tartufi

Tako nekako je zvenelo naročilo našega Roka, ki se ni dal motiti, medtem ko so njegove brbončice uživale v okusih tartufa. Istra je namreč raj za tiste, ki nas okus tartufa enostavno začara.

Prvi del sklopa člankov o kolesarjenju, si lahko preberet tukaj. Kako se dobro pripraviti na kolesarske počitnice pa tu.

Naše raziskovanje se je zato ob postojankah v konobah spremenilo v nepozabne gurmanske užitke, ki so nas popeljali v svet tartufa, divjih špargljev, pršuta, sira, malvazije, terana in podobnih dobrot. Bogastvu okusov, ki jih nudi istrski polotok zna biti občasno naporno, še posebej, če je pred teboj še nekaj kilometrov na kolesu.

Mesteca za romantične duše

Potovanje s kolesom je zelo priročno. Ustaviš se kjerkoli želiš, pobožaš oslička na poti,  ne ubadaš se s parkirnimi mesti in pokuriš manj živcev. No, pustimo menjavo zračnic, ki je bila naš redni spremljevalec na poti. Smo se pa zato lahko pripeljali v jedro srednjeveških mestec. Obvezni postojanke na poti sta slikoviti Motovun in boemsko umetniški Grožnjan, kjer smo tudi prespali. Domačini so nas povabili, da se ponovno vrnemo v juliju, ko se srednjeveški kamni spojijo z jazz glasbo – Jazz is back, je ime festivala, ki se tam odvija. V Motovunu pa se bodo zadnji vikend v juliju obesila filmska platna za vedno bolj prepoznaven filmski festival.

Česa ni priporočljivo pozabiti doma, ko se odpravimo na Parenzano

Če ne želite obstati na poti, je obvezna oprema set za krpanje gum in vsaj ena rezervna zračnica, čeprav sem bila rekorderka in v treh dneh porabila kar tri. Rezervna zračnica vam popolnoma nič ne pomaga, če nimate tlačilke, ki po možnosti deluje in ima različne nastavke.

Ker nekateri daljši tuneli niso razsvetljeni, je lučka dobrodošla. Priporočam še sončno kremo, sončna očala, dovolj vode, fotoaparat in obilo dobre volje.

Kakšno časovnico ubrati

Parenzane se lahko lotite kot športnega izziva in jo prevozite v zgolj enem dnevu. To je seveda predlog za tiste, ki imate že kolesarsko utrjeno ta zadnjo in ste vajeni dnevnih razdalj kot je 123 kilometrov. Drugim raje predlagam, da se prepustite naravi, ogledom in kulinaričnim užitkom, ki vam jih ponuja Istra in si za to vzamete dva dni.

1. dan: Trst – Motovun / Grožnjan

2. dan: Motovun / Grožnjan – Poreč

Nazaj se lahko odpraviti po isti poti s kolesom ali se pustite zapeljati s posebej organiziranimi prevozi za kolesa in njihove lastnike.

Če ste kolesar, ljubitelj dobre hrane, obožujete vonj borovih gozdičkov, vas prevzamejo ljubke vasice in še nisti prekolesaril Parenzane, ne vem, kaj še čakate. Parenzana in njene bogate zgodbe vas pričakujejo še letos.

Po sledeh Parenzane:

  • Dolžina: 123 km
  • Višinska razlika: 1080 m
  • Najvišja točka: 310 m (Grožnjan)
  • Najnižja točka: 2 m (Koper, Izola, Poreč)
  • Teren: 28% asfalt, 72% makadam
  • Težavnost: 3/5
  • Primerno kolo: gorsko kolo

Foto: Damijan Janežič in www.parenzana.net

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.