Belokranjska pogača: tista, ki jo še toplo deliš s prijatelji #RECEPT

Belokranjska pogača je dišeča dobrodošlica, s katero vas bodo pozdravili Belokranjci. Najbolje jo je kar trgati z rokami – in to še toplo!

Belokranjska pogača je okrogla krušna dobrodošlica, posuta z grobo soljo in kumino. Pripravljena je z veliko ljubezni, še toplo in dišečo pa vam jo bodo postregli v vsakem domu. Proizvajalci s certifikatom vam bodo belokranjsko pogačo ponudili ob pokušini vin v zidanici, za dobrodošlico ob prihodu gostov, vmes pri malici in kosilu, ob jutranji kavi ali kot darilo.

Bela krajina: pokrajina med Gorjanci, Kočevskim rogom in Kolpo

Bela krajina je pokrajina med Gorjanci, Kočevskim rogom in Kolpo. Na jugu jo proti Hrvaški omejuje mejna reka Kolpa, poleg nje pa tečejo še Lahinja, Dobličica in Krupa. Večji kraji in občine so Črnomelj, Metlika in Semič. A nikar je ne mešajte z Dolenjsko! Kot radi poudarjajo Belokranjci, se ta pokrajina od Dolenjske razlikuje že po podnebju, pa tudi zgodovini in etnično mešanem prebivalstvu. To lahko opazite tudi pri posebni narodni noši, glasbi, kjer slišite tamburice, narečjih, plesu – kolu, pa tudi posebnih običajih, kot je na primer Jurjevanje.

RECEPT: Belokranjska pogača

O belokranjski pogači poje tudi ljudska pesem, ko otroci kličejo Zelenega Jurija: “dajte mu pogače, da mu noga poskače!” Belokranjsko pogačo pa sicer v vsakem domu pripravijo malo drugače – z dodatki, ki so družini najljubši, na primer posuto z malo slanine ali sira.

A tista originalna je le ena. Spodnji recept je povzet iz potrjene specifikacije za belokranjsko pogačo s priznano označbo “zajamčena tradicionalna posebnost” s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS.

OSNOVNE SESTAVINE: 

– 500 g pšenične bele moke,
– 20 g svežega kvasa (ali 7 g suhega kvasa),
– 3 dl mlačne vode,
– 2 kavni žlički soli,
– 1 kavno žličko sladkorja,
– 1 jajce (stepeno za premaz pogače),
– ščepec cele kumine,
– ščepec grobe morske soli.

POSTOPKI

Kvasni nastavek

Kvas, 3 žlice pšenične bele moke,  ½ dl mlačne vode in sladkor zmešamo v gosto tekočo snov, ki jo pustimo vzhajati toliko časa, da se ji poveča volumen za več kot enkrat.

Zames testa

Iz pšenične bele moke, mlačne vode in kvasnega nastavka pripravimo zames, ki jo gnetemo 8 do 10 minut, oziroma tako dolgo, da postane testo gladko in ne pretrdo, ne sme se prijemati rok. Testo pustimo vzhajati toliko časa, da se volumen testa podvoji. Testo lahko zamesimo tudi strojno.

Oblikovanje testa

Vzhajano testo stresemo na pomaščeno ali ustrezno obloženo površino. Nato testo z rokama raztegnemo v velikosti premera 30 cm, sploščimo do debeline 1 do 2 cm, proti robu pa debelino zmanjšujemo. Testo se ne sme dotikati stranic pekača, rob pogače mora biti nižji od sredine.

Rezanje, premaz in posip

Po tako pripravljenem testu do dna pekača, iz ene na drugo stran, zarežemo ravne zareze s približno 4 cm medsebojno razdaljo. Zarez naj bo sedem, na sredini ena in na vsako stran po tri. Pazimo, da do konca ne prerežemo roba testa. Testo nato premažemo s stepenim jajcem, posujemo z zrni kumine in še enkrat premažemo z jajcem. Po vrhu tako pripravljeno testo posujemo še s ščepcem debelo zrnate morske soli.

Peka

Belokranjska pogača gre nato v pečico na 200°C – 220°C od 20 do 25 minut. Ne glede na to priporočilo, temperaturo in čas pečenja prilagodite vrsti pečice. Belokranjska pogača mora biti svetlo rjavo zapečena, skorja mora biti enakomerne barve in hrustljava, brez mehurjev, sredica mora biti enakomerno porozna, brez vodnih obročev, grudic soli ali moke in ne sme biti sprijemljiva. V sredini mora biti pogača visoka 3 do 4 cm, ob robu pa od 1 do 2 cm. Enakomerno mora biti posuta s kumino in soljo. Vonj in okus morata biti značilna za Belokranjsko pogačo, to je po kumini in soli.

Dober tek!

Pogačo postrezite še toplo, običajno pa se je sploh ne reže, ampak jo z gosti ali domačimi podelite z obredom lomljenja koščkov. Dober tek!

VIR: Hiša dobrot Bele krajine
FOTO: Maja Fister in arhiv RIC Bela krajina/Tomo Jeseničnik, belakrajina.si

PREBERITE ŠE: Magična jesen v Istri: Vino, tartufi, odlične nastanitve in pobeg pred meglo

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.