Bi na letošnjem prvem pikniku prijatelje navdušili z nečim drugačnim, pisanim, polnim okusov? Tole je recept za vrhunsko mehiško pojedino, ki bo pričarala nepozaben sončen pomladni dan!
Prava mehiška pojedina je preprosta, hitro pripravljena, polna sveže zelenjave in okusov. Za piko na i pa bo poskrbel svetovno znan osvežilni koktejl.
PREDJED: Nacho chips, guacamole in rdeča salsa
Vsaka mehiška pojedina se začne s predjedjo iz nacho chipsa, ki jo dopolnita omaki iz paradižnika in avokada. Kako pikantni in strastni bosta omaki, je prepuščeno vašemu okusu.
Sestavine za 4 osebe:
- 2 vrečki nacho chips-a (če želite sami pripraviti nacho chips, preprosto razrežete koruzne tortilje, jih položite na pekač in pečete na 200 stopinjah dokler ne postanejo hrustljave)
- 0,75 kg paradižnika (za še polnejši okus izberite češnjev paradižnik)
- 2 zrela avokada
- 1 veklika čebula
- 2 stroka česna (ali manj, če vam ne ustreza)
- šopek korianda
- olivno olje
- 2 limeti
- žlica sladkorja
- čili (po izbiri)
- žlička kumine
- žlica kisle smetane
Priprava:
Rdeča salsa:
- nasekljajte pol čebule in 0,5 kg paradižnikov
- solite, dodajte žlico sladkorja in žličko kumine
- polijte s sokom limete in dodajte žlico olivnega olja
- dodajte pest koriandra in po želji čili po okusu
- vse skupaj zmešajte (lahko tudi miksate, ampak bolj kot miksate, bolj voden in rahel bo okus)
Gvakamole:
- na majhno narežite avokado in 0,25 kg češnjevih paradižnikov
- nasekljajte česen in čebulo
- zmešajte in dodajte olivno olje, sol in limetin sok
- vse skupaj zmiksajte oz. za bolj poln okus močno pretlačite
- po želji dodajte še žlico kisle smetane in jo dobro vmešajte v omako
Postrezite v pisanih posodicah. Nacho chips se namaka v omakice.
EKSTRA NAMIG: Če se želite izogniti namakanju v omake, lahko nacho chips pripravite tako, da ga naložite na pekač, rdečo salso polijete čez chips, čez nastrgate sir in v pečici zapečete toliko, da se sir popolnoma stopi. Na mizo postavite kar s pekačem vred in si krožnik delite s prijatelji.
Tacosi s piščancem in papriko
Tacosi so ena izmed najbolj priljubljenih svetovnih jedi. Nadevov je malo morje, saj v resnici lahko v tacose položite ribo, rakce, tofu, zelenjavo, vse vrste mesa in celo sadje. Priprava je noro enostavna, gostje se bodo zabavali tudi, če sestavljanje jedi prepustite kar njim.
Sestavine za 4 osebe:
- 12 tacosov (tacose ali mini tortilje, ki tudi delujejo, dobite v vseh bolje založenih trgovinah)
- 500g piščančjih prs (enako dobro deluje skoraj katerokoli meso ali ribe/rakci)
- 250g češnjevih paradižnikov
- 2 papriki
- kumara
- sir
- rdeča paprika v prahu
- koriander
- česen in čebula (po okusu)
- sol, poper in čili (po izbiri)
Priprava:
- na majhno nasekljajte paradižnike, paprike, čebulo in svež koriander, posolite in dodajte žličko olivnega olja in sok ene limete
- meso narežite na majhne kose, začinite ga s soljo, rdečo papriko v prahu, poprom in sokom pol limete ter pustite marinirati nekaj minut
- na olivnem olju popražite meso, po želji dodajte malo čilija
- čez piščanca naribajte sir, ki naj se na vročem piščancu stopi
- tacose / tortilje postavite v pečico, da se segrejejo
- na segrete tacose / tortilje naložite piščanca s sirom
- čez dodajte nasekljanje paradižnike in paprike
- postrezite (postrežete lahko tudi v več posodah in si gostje jed sami sestavljajo)
Jagodna margarita
Nobena mehiška pojedina ni popolna, če je ne dopolni margarita. Če ji dodate jagodo, lahko kar nadomesti sladico 😉
Za brezalkoholno verzijo tequilo zamenjajte za tekočino iz vloženih kumaric, triple sec pa s tonikom.
Sestavine za 4 margarite:
- sol ali sladkor
- tequila (2,5 dl)
- limete (5 – 6 limet)
- triple sec (0,6 dl)
- jagode (sveže ali zamrznjene) (450g)
- led
- med (ali agavin sirup ali sladkor) (po okusu – cca. o,5 dl medu oz. 3 žlice sladkorja)
Priprava:
- Rob kozarcev namažite z limeto in potopite v plitek krožnik poln soli ali sladkorja (kar vam bolj ustreza na robu kozarca)
- Limetin sok, tequilo, triple sec, jagode, med in led zmiksamo v blenderju
- Poskusimo. Če je potrebno dosladkamo ali dodamo tequilo po okusu.
- Pustimo stati 3 minute.
- Nalijemo v kozarce in okrasimo z limeto
Dober tek!
Foto: Unsplash
PREBERITE ŠE: Recept: Tako si pripravite popoln nedeljski brunch