Južna Koreja: Po Oskarjih zaradi filma Parazit poskok obiskov snemalnih lokacij

Na nedavnih Oskarjih je slavila južnokorejska satirična srhljivka Parazit, ki je pobrala kar štiri zlate kipce. To je tudi prvi neangleški film, ki mu je v zgodovini podeljevanja nagrad uspelo pobrati glavne oskarje. Poleg zlatih kipcev pa so domov odnesli tudi veliko turistično zanimanje.

Vse od podelitve oskarjev lokalni in tuji turisti množično obiskujejo snemalne lokacije filma Parazit. Po veliki zmagi južnokorejske satirične srhljivke režiserja Boonga Joon-hoja so na lokacijah, kjer so film snemali, zaznali izjemen porast obiska.

Film Parazit je družinska tragikomedija o konfliktu med premožnimi in tistimi, ki nimajo za osnove. Pobral je oskarje za najboljši film, za režijo, za najboljši izvirni scenarij in za najboljši mednarodni film. Tako je postal prvi neangleški film, ki mu je v zgodovini podeljevanja nagrad uspelo pobrati vse glavne oskarje.

V piceriji po Oskarjih podvojili zaslužek

Vse od podelitve prestižnih filmskih nagrad vlada v Južni Koreji izjemno navdušenje, številni Korejci in turisti pa obiskujejo filmske lokacije. Lastnica picerije Sky Pizza v južnem Seulu, kjer imajo sicer prostora le za deset gostov, je v tem tednu zaznala podvojen obisk.

Poleg picerije je ena od snemalnih lokacij iz filma tudi supermarket Pig Rice, kjer Kimovemu sinu prijatelj ponudi dobro plačano delo zasebnega inštruktorja pri družini Park. Porast strank opaža tudi njen lastnik, ki je nad takšno slavo navdušen.

Bodo Korejci izkoristili turistično promocijo, ki jo je prinesel Parazit?

Na mestni upravi razmišljajo celo o tem, da bi v skladu s fenomenom Parazit na lokalni turistični strani tudi posebej predstavili štiri odmevne snemalne lokacije. Filmi in serije so namreč v zadnjih letih dvignili turistično zanimivost številnim krajem.

Dubrovnik, ki je bil za turiste zanimiv že sicer, je na primer po izjemnem uspehu serije Igra prestolov to odlično izkoristil v turistične namene. A v Južni Koreji pravijo, da te prepoznavnosti najverjetneje ne bodo uspeli izkoristiti na tak način. Tamkajšnji prebivalci si namreč želijo zgolj miru, zato potencialne nove turistične ponudbe ne pozdravljajo.

Foto: IMDb

PREBERITE ŠE: Slovenski par, ki je dal odpoved in se spontano preselil v Dubaj #intervju

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.