Ideja za izlet z otroki po predlogu Katje Maček: V Nazarje in okolico

Katja Maček, ustvarjalka bloga Iz malega zraste veliko, je v zadnjem času na svojem osebnem Facebook profilu delila nekaj odličnih idej za izlete z otroki. Prosili smo jo, če lahko kakšno od njih delimo s svojimi bralci. Odzvala se je pozitivno in takole pripravila idejo za izlet v Nazarje.

Zakaj v Nazarje?

Nazarje je majhno mesto v Zgornji Savinjski dolini, ki leži ob sotočju Savinje in Drete. Ob glavni cesti stoji obnovljen grad Vrbovec, v katerem je Muzej gozdarstva in lesarstva, knjižnica, nekaj uradov in dve gostilni. Muzej predstavlja zgodovino gozdarstva in lesarstva na tem območju. Na zanimiv način so predstavljene značilne drevesne vrste, lastnosti lesa, uporaba lesa, prikazane so makete žag, gozdarska in lesarska oprema, splavarjenje, prikažejo tudi razvoj gozdov in pomen ohranjanja gozdov. Zaupam vam, da je v muzeju majhen potoček, vi pa se boste sprehodili čez mostičke in si odpočili v mali gozdarski hiši. Če boste muzej obiskali s starimi starši, bo to za njih prijetno nostalgično doživetje.

Nazarje so znane tudi po frančiškanskem samostanu, ki stoji na griču. Do njega vodi gozdna pot s preprostimi učnimi vsebinami.  Po predhodnem dogovoru si lahko samostan in bogato knjižnico tudi ogledate.

Če se radi sprehajate (lahko z vozičkom, ali pa otroci radi uporabljajo poganjalce) bo drobnomakedamska pot ob Savinji, na drugi strani gradu Vrbovec, prava izbira. Po želji se lahko spustite tudi čisto do obrežja reke Savinje, kjer se lahko otroci igrajo z vodo, mečejo kamenčke ali preprosto samo opazujejo majhne brzice. Mi smo se tu zadržali kar nekaj časa, a po mnenju fantov, šli prekmalu. 

Ideja za kosilo

Malico, kosilo, sladico ali samo pijačo lahko dobite v gostilni Grad ob sotočju. Ob lepem sončnem vremenu ste lahko na krasni terasi, ki se nahaja točno na sotočju rek, vaši otroci pa se bodo igrali na preprostih igralih in uporabljali velik trampolin. Grad Vrbovec ima znotraj obzidja nekakšno skalno kopo, na kateri je terasa Kavarne in sladoledarne Magnus. Terasa nudi krasen razgled na reko, samostan in okoliške hribe. Če se nameravate poročiti, je morda ravno Nazarje vaša sanjska lokacija. Preverite, mogoče vam ukrade srce.

Predlog za razširitev izleta

Mozirje in Mozirski gaj – v Mozirju si lahko ogledate lepo staro mestno jedro, v znan park cvetja pa vabijo celo lepo,  najbolj množično pa v času cvetenja tulipanov, kasneje vrtnic in decembra na božično bajko. 

Kolesarstvo – Mozirje in Nazarje sta oddaljena manj kot 3 km, zato to razdaljo tudi mlajši kolesarji z lahkoto prevozijo po že prej omenjeni poti ob Savinji.

Golte – ogromno možnosti za aktivno preživljanje oddiha.

Katjo Maček lahko spremljate na njenem Instagramu, kjer deli odlične ideje za ustvarjanje z otroki. Morda pa jo prepričamo, da objave razširi še na ideje za izlete!

 

Foto: Katja Maček

PREBERITE ŠE: Nore družinske počitnice: Nepozabna dogodivščina v gusarskem zalivu

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.