Kako smo na Dunaju poslušali zvok polarnega sija

Prav ste prebrali – poslušali smo polarni sij. In to sploh ne na Norveškem, Finskem ali Islandiji, ampak kar na sosednjem Dunaju! In kako zveni svetloba?

Aurora borealis, ki mu pri nas pravimo polarni sij ali kar avrora, je čudovit naravni pojav, ki je ime najverjetneje dobil po rimski boginji jutranje zarje Avrori. Srečneži, ki sta ga že videli v naravi, se gotovo strinjate, da je to eden najbolj osupljivih pojavov. Tisti, ki ga imate še vedno na “to do” seznamu, pa se za zdaj lahko pocrkljate z njegovo uglasbitvijo. O čem govorimo?

Vandraj se je v iskanju polarnega sija podal na Dunaj, na dogodek brez primere Sound of Light, v prevodu torej zvok svetlobe. Podjetje Huawei je namreč prvo na svetu predstavilo zvok polarnega sija, ki ga je uglasbila umetna inteligenca. Ja, umetna inteligenca!

Dunajska simfonija: večer umetne inteligence, glasbe in polarnega sija

Na vprašanje “Kako zveni polarni sij?” je odgovorila orkestralna predstava v Brahmsovi dvorani koncertne hiše Musikverein na Dunaju, ustvarjena s pomočjo umetne inteligence. Huawei je namreč nedavno predstavil nov paradni telefon Mate 20 Pro, da bi njegov izid obeležili na prav poseben način in pokazali njegovo zmogljivost na področju umetne inteligence, pa so povezali ekipo umetnikov in jim zadali vznemirljiv izziv: zajeti zvok svetlobe.

Je sploh mogoče uglasbiti svetlobo?

Kot kaže, je. Večmesečno sodelovanje strokovnjakov je na preizkušnjo postavilo zmožnosti človeškega učenja umetne inteligence na področju prepoznave slik in ustvarjanja novih kompozicij zvoka. Sodelujoči so se srečali s težko nalogo. Zajeti so morali polarni sij na Norveškem, nato pa poseben sistem umetne inteligence na telefonu naučiti samodejne prepoznave njegovih ključnih značilnosti in jih pretvoriti v glasbene elemente. Te so potem s pomočjo telefona vkomponirali v edinstveno simfonijo. V zadnjem delu izziva pa se je skupina umetnikov soočila z ustvarjanjem večsenzorične izkušnje, ki povezuje inovacije na področju umetne inteligence z nikoli prej slišanim jezikom polarnega sija oziroma avrore.

Začelo se je na Norveškem, ob pogledu na polarni sij

Kako se so lotili tega nenavadnega projekta? Lovec na avroro, Kjetil Skogli, je polarni sij posnel pod nočnim nebom na prostranih poljanah streljaj od mesta Tromsø na Norveškem. Po končanem snemanju je posnetke poslal v zvočni studio. Tam jih je s pomočjo posebnega sistema umetne inteligence in telefona Huawei Mate 20 Pro obdelal nagrajeni skladatelj Mark Sayfritz ter na njihovi podlagi uglasbil edinstveno simfonijo. Edinstven sistem umetne inteligence so namreč naučili prepoznave in analize različnih karakteristik svetlobe. To umetno inteligenco pa so nato naučili še povezovanja glasbenih elementov z videoposnetki polarnega sija.

“Z vpeljavo umetne inteligence v mojo glasbo se je odprl popolnoma nov razpon kreativnih možnosti. Zdaj lahko uvozim posnetke polarnega sija v sistem umetne inteligence, ki analizira parametre, kot so barva, velikost, oblika in hitrost. Na podlagi tega kar vidi pa nato generira različne variacije mojih glasbenih stavkov. Ko torej umetna inteligenca prepozna posebej dramatičen svetlobni učinek, lahko prilagodi zvok, da ta odraža intenziteto v sami kompoziciji. Nato pa lahko te elemente vključi v samo simfonijo,” je razložil skladatelj Mark Sayfritz.

Sound of Light: Nepozabna orkestralna predstava izpod rok dirigenta, ki je ustvarjal tudi za film o Harryju Potterju

Glasbeno mojstrovino je nato v roke dobil eden najboljših skladateljev in dirigentov na svetu, James Shearman, in iz nje v znameniti Brahmsovi dvorani na Dunaju pripravil nepozabno orkestralno predstavo Sound of Light. In verjemite, da se nam je ob poslušanju naježila koža. Mimogrede, James Shearman je uveljavljeni britanski dirigent in orkestrator, čigar glasba je krasila več kot 80 celovečernih filmov, med drugim Harry Potter in ognjeni kelih, Lepotica in zver ter Manchester by the Sea.

Huawei je s tem korakom začrtal nov mejnik v povezovanju z umetno inteligenco in to na način, ki nam je vsem blizu, skozi glasbo in naravne lepote. Njihovi izdelki in storitve so sicer na voljo v več kot 170 državah in jih uporablja tretjina svetovnega prebivalstva, vedno več privržencev pa imajo tudi pri nas.

FOTO: Kjetil Skogli in Huawei

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.