Otok Krk, ko tam ni turistov: Zanimivosti, ki vas bodo presenetile

Otok Krk poleti? Slovenci postavljamo rekorde po številu registriskih tablic v kolonah po otoku. To seveda ni nobena skrivnost. Kot tudi ni posebej nenavadno, da v hladnejšem delu leta ni gneče. Kaj pa otok Krk pozimi? To je skrivnost, ki jo lahko odkrijete. 

Otok Krk – pozimi zmagajo ovce

Bučanje valov ob neobljudene skale, zavijanje burje v krošnjah borovcev in kriki galebov – na praznih plažah. Ja, to je mogoče.  V mesecih zatišja je na otoku več ovc kot ljudi. Zakaj se ne bi tudi pozimi odpravili na otok Krk in si denimo privoščili piknik na najlepši, a prazni plaži. Morda vas sreča le čreda ovc.

Sami na najbolj romantični plaži

Vela plaža v Baški je ena najlepših na Krku in tudi največja. Le šest kilometrov stran pa se nahaja bolj skrita, plaža Vela Luka, do katere lahko pridete po večurnem sprehodu po planinski poti. Ta plaža je bila zaradi izoliranosti nekaj let nazaj razglašena kot najbolj romantična plaža.

Otok Krk – več prednosti zimskega obiska

Parkiranje je izven sezone brezplačno in seveda so parkirna mesta v središčih mest (Krk, Malinska, Baška …) prazna. In seveda ni nadležnih komarjev in os, odveč je celo strah pred črno vdovo ali strupenimi kačami. Zato je zimski čas idealen za pohajkovanje po otoku, ki ima zelo dobro označene vse pohodniške poti. Odpravite se lahko na planino Mesec ali Veli Vrh. Z domačini se boste morda zapletli v pogovor in odkrili kakšno novo lokalno skrivnost, ki vam bo prav prišla tudi v poletnem času.

Tudi za ljubitelje gobarjenja

Hribi Krka so med Slovenci tudi zelo priljubljeni zaradi gobarjenja. Lokalni prebivalci niso kaj prida ljubitelji gobarjenja, zato ostaja po deževju v gozdovih otoka veliko nepobranih gob.

Raj za spuščanje zmajev

Če ga boste jeseni ali pozimi obiskali s svojimi otroci, nujno s seboj vzemite tudi zmaja. Na plaži v Čižićih, ki je znana po zdravilnem blatu, je takrat zelo vetrovno. Veter je običajno stalen in ne spreminj pogosto smeri. Plaža je varna za igro otrok in njihovo raziskovanje.

Doživite otok Krk v enem najlepšem hotelu otoka

Otok Krk se splača obiskati v vseh letnih časih. In da vam bo morda malce lažje, lahko svoj oddih preživite v enem najlepšem hotelu otoka – po ugodni ceni. V Hotelu Malin. Tukaj si poglejte ponudbo.

Sobe so nove in apartmaji luksuzno opremljeni. Sprostite se v razgledu na celoten Kvarner, razveselite burbončice v restavraciji z domačimi jedmi in otoškimi posebnostmi. Svojo dušo pa pobožajte s sproščanjem v novem wellnessu, ki ima savno, solarij in masažni bazen.

Foto: Pixabay, Megabon

Preberite še: Otok Krk: Tega zagotovo niste vedeli o tem priljubljenem otoku

 

Korčula – otok, kjer vsak najde nekaj zase

Korčula vabi v svoj objem vse tiste, ki hrepenite po naravnih lepotah, dobrem vinu, možnostih za šport, kulturnih prireditvah, zgodovinskih dodatkih in na vse zadnje po brezskrbnem poležavanju na eni izmed čudovitih plaž, ki jih ponuja otok. Do njega lahko pridete s trajektom iz Splita in iz Orebića, ki kraljuje na Pelješacu.

Korčula – mesto, kjer je vse poimenovano po Marku Polu

Korčula je glavno mesto otoka, katerega velikokrat poimenujejo tudi »mini Dubrovnik«, saj ima podobno strukturo starega mestnega jedra kot Dubrovnik. Le da tam ne najdeš imena Marko Polo, ki te bo na Korčuli spremljalo na vsakem koraku. Zgodovinarji se sicer o tem še prerekajo, a vseeno, Korčula naj bi bila rojstni kraj velikega popotnika in raziskovalca Marka Pola, ki naj bi se na Korčuli rodil leta 1254.

Korčula je tipično jadransko mesto, kamor se zvečer hodi na sprehode s sladoledom v roki, poje kakšne dobrote na obzidju starega mesta, popije vrhunsko vino in z očmi na preži za vsem, kar se dogaja. Prijetne dalmatinske pesmi, ki jih pod arkadami danes te in jutri druge vile, poje katera od otoških klap, se k tem opravilom čudovito podajo. Če ti od celodnevnega aktivnega uživanja ostane še kaj energije, pa si v enem najlepše ohranjenih srednjeveških mest na Mediteranu lahko ogledaš katedralo svetega Marka, Gospejino cerkev, mestni muzej, renesančne palače, mestno obzidje in trdnjave, pa seveda rojstno hišo Marka Pola, ki morda z njim sploh nima nobene povezave. Očaralo te bo tudi mestno obzidje.

V mestu se skozi poletje odvijajo številna dramska, glasbena in folklorna dogajanja, med katerimi najbolj odmeva živahna in pisana Moreška, viteški ples z meči, ki je na otoku prisoten že od 15. stoletja. Ples prikazuje antično zgodbo o borbi dveh kraljev, ki se bijeta za roko prelepe gospodične.

korcula_shutterstock_302686424

V Blato, kjer se čas ustavi

Zagotovo te bo navdušilo mesto Blato, ki se nahaja v osrčju otoka in je nekaj posebnega. V preteklosti so se ljudje množično izseljevali iz tega mesta v Avstralijo in Južno Ameriko, kjer še danes živi več Blatčanov, kot pa v samem mestu. Ampak ti, ki so ostali, se niso predali. To je eno redkih mest, ki ne živi od kreditov, ampak posluje pozitivno in skrbi za svoj podmladek. Ti imajo kvaliteto življenja, katerega jim marsikdo zavida. Tako recimo mlade družine, ki živijo v tej občini, za novega člana prejmejo 5 tisoč kun, za drugega 10 tisoč, za tretjega 60 tisoč in za četrtega 72 tisoč kun. Občina prav tako štipendira svoje študente, da bi se vrnili nazaj na otok. Namen tega je, da mlademu človeku zagotovi delovno mesto v roku šestih mesecev po končanem študiju. Če sami tega ne morejo zagotoviti, denarja od študenta ne zahtevajo nazaj.

korcula_blato_shutterstock_422088097

Za vsakega nekaj

Po tem, ko boš na otoku morda pokuril vse opcije kot so lenarjenje na plaži (plaža Banje in Luka Korčulanska v mestu Korčula, Vela Pržina in Tatinja v Lumbardi, zaliv Bačva in Žitna…), kolesarjenje med vinogradi, potapljanje v modrih špiljah, surfanje, veslanje kajaka, planinarjenje, piknikiranje, je čas, da skočiš na sosednji otok. Korčula namreč s svojo lego ponuja možnosti raziskovanja širše okolice tega dela Jadrana. Iz Korčule se lahko odpraviš na otok Mljet, Lastovo,  polotok Pelješac, Dubrovnik, Split in še marsikaj bi se našlo.

korcula_shutterstock_69251413

Vela Luka, malo mesto za velik počitek

» Velu Luku mala ne zaboravi…«, poje domačin Oliver Dragojević. Vela Luka je majhno mestece, ki se nahaja na zahodnem delu otoka in je obdano s številnimi zalivi. Pohvali se lahko z lepim panoramskim razgledom in kristalno modrim morjem v bližini otoka Proizd. V samem centru mesteca se nahaja hotel Korkyra 4*, ki predstavlja kombinacijo lagodnega življenjskega stila s storitvami, prilagojenimi vsakemu posamezniku. Za štiridnevno razvajanje s pol penzionom na sončnem otoku, boš s svojo drago, dragim, prijateljem ali prijateljico užival za 289€.

Da ne pozabimo na domačine, ki ti bodo z veseljem dali steklenico vina, nekaj kosov pršuta in rade volje poklepetali. Ne čudi se, če ti bodo sredi sezone morda omenili, kako zelo so utrujeni, ker je dan tako zelo dolg in da vmes malce zaspijo, da prej mine. Mi pa verjamemo, da bodo tvoji dnevi na Korčuli zapolnjeni z marsikatero lepo dogodivščino.

Foto: Shutterctock

korkyra

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.