Razglednica s Krete: Kako deluje grozdna terapija na Kreti

Ljudje, ki delamo v turizmu, smo vedno bolj ozaveščeni, da so zgodbe tiste, ki pritegnejo obiskovalce. Že dolgo ne štejejo več le urejena soba in hrana ob uri, temveč doživetja, ki bi jih ljudje radi izkusili v času potovanja oziroma počitnic. Slovenija ima več kot odličen potencial. Veliko kreativnih nadobudnežev zna to že zelo dobro izkoriščati v svoj prid, nekateri se temu še privajajo.

V Grčiji me je vedno navduševalo, kako znajo domačini iz vsake malenkosti narediti velik bum in ga tudi prodati za dober denar. Naj bodo to kamni iz antike, doline in jame, ki našim ne segajo do kolen ali zelišča zapakirana v lepe vrečke z napisom Iz našega vrta, kljub temu, da so kupljene v supermarketu.

wp_20160917_09_50_59_pro

Kako se lotiti grozdne terapije

Trenutno se nahajam v majhni gorski vasici na jugu Krete, kjer sem bila nekaj dni priča tako imenovani grozdni terapiji. Ta se je teden dni izvajala pod budnim očesom doktorja grozdne terapije, ki ima za to tudi certifikat. Če si vinogradnik in potrebuješ delovno silo za naslednje leto in bi ob enem še rad zaslužil kakšen evro, nadaljuj z branjem.

Ideja ja zelo preprosta. V Sloveniji smatramo trgatev kot za prijetno druženje in nazdravljanje z obiralci. Da ne omenjam vse hrane, ki je za ta dan pripravljena. Biti del trgatve in izkusiti veselo doživetje za veliko večino Slovencev ni tako zelo nedostopno. Sedaj pa si predstavljaj, da prihajaš na primer iz severa Norveške ali Irske. Ljudje, ki prihajajo z dežel, kjer vinska trta ne uspeva ravno najbolje, lahko to doživijo samo v filmu ali morda v kakšnem romanu, ki se odvija v Toskani.

Opiši svojo vas kot edinstveno na svetu. Ne pozabi poudariti naravnih lepot ter domačnosti in preprostosti lokalnih ljudi. Preživiljanje časa v naravi in misliti le na grozdje na trti, deluje za udeležence grozdne terapije zelo pomirjujoče. Saj vsi vemo, kako stresno je naše življenje in kaj vse nam lahko pripomore, da stres oblažimo. Verjeli ali ne, tudi grozdje.

Če imaš vinograd, se okliči za doktorja grozdne terapije. Kakšnemu oblikovalcu se priporočaj, da oblikuje tudi certifikat in ga obesi okvirjenega na vidno mesto. Za doktorja se lahko okličeš tudi sam. Pomembno je le, da znaš držati škarje v roki in ljudem pokazati, kako se obira grozdje. Če nimaš lastnega vinograda naj te ne skrbi. Dogovori se s kom, ki ga ima. Tako to gre tu na Kreti.

Obiranju vsak dan dodaj še kakšen ogled, pohod, degustacijo in ne pozabi na prosti dan. Ukvarjaj se z obiralci, bodi to kar si, daj jim dobro hrano in uspeh bo zagotovljen. Zadovoljstvo se bo rodilo na obeh straneh. Obiralci se bodo sprostili, naužili narave in dobre hrane, ti boš pa imel pobrano grozdje in še nekaj ekstra evričev v žepu.

Nazaj v čas naših dedkov in babic

Moram priznati, da je tudi name imela terapija, ki sem se je nepričakovano udeležila, zelo dober vpliv. Že kot otrok sem sanjala, da bi stiskala grozdje z bosimi nogami kot to počnejo v kakšnih romantičnih filmih. Ne samo, da sem občutila kako je, ko se ti po nogah cedi sladki grozdni sok, ampak je bilo v zraku tudi veliko smeha in dobre volje. Grška glasba nam je dajala ritem, mi pa smo veselo tacali po grozdju.

img_0319

Čez nekaj mesecev bodo tropine in nekaj malega soka postale rakija. Žganje, ki je na Kreti bolj priljubljeno kot pa ouzo. Le malo kdo na otoku še proizvaja rakijo na tako zelo tradicionalen način, katerega postopka smo bili deležni tudi mi. Torej, še en nasvet. Pojdi v čas naših dedkov in babic ter stvari naredi čim bolj tradicionalne in izvirne. Ljudje imajo to radi. Še posebej, ko pridemo v drugo deželo in želimo izvedeti čim več o kulturi, s katero smo obdani. Preprosto. In takšen naj bo tudi program – preprosto preprost.

PREBERI še Barbarino prvo razglednico s Krete // Čim prej osvoji mantro siga siga

Pentacon

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.