To so besede leta 2020!

Beseda leta 2020 je karantena! Zmagovalna beseda je na izboru ZRC SAZU prejela nekaj več kot 1000 glasov. Beseda leta 2019 je bila podnebje.

Beseda je leta je karantena, kaj pa drugega. Na drugem mestu besed leta 2020 ji sledi kolesarjenje, na tretjem pa 14 dni. Hkrati so razglasili tudi kretnjo leta – koronavirus oz. covid 19. Glasovanje za besedo leta je bilo odprto od 4. do 11. januarja, ko so razglasili besedo, ki je najbolj zaznamovala minulo leto, ob njej pa še kretnjo leta.

Katarina Keber iz Zgodovinskega inštituta Milka Kosa ZRC SAZU je na spletni razglasitvi besede leta povedala, da je karantena arhaična beseda, ki je postala moderen pojem. Beseda izhaja iz italijanske besede quaranta giorni, kar pomeni 40 dni. To je bilo obdobje izolacije. Prvo karanteno so uvedli leta 1377 v Dubrovniku, pozneje pa so jo poznali tudi v drugih obmorskih pristaniških, je še povedala.

Pesniško navdahnjeni avtorji pa so lahko oddali tudi pesem leta, ki vsebuje vse besede kandidatke. Za naj pesmi leta sta bili razglašeni pesmi Leto prekleto Ranke Ivelja in Naša vojna anonimnega avtorja.

Besede, ki so si prislužile kandidaturo, so bile povezane z epidemiološko situacijo. To so bile cepivo, karantena, kolesarjenje, mehurček, pozitiven, predihovalnik, rahljanje, šolotožje, zoom, 14 dni in neleto. Značilnost večine letošnjih predlogov je bila, da so bili vezani na eno temo. Sem so tako sodile besede, kot so koronavirus, epidemija, pandemija, covid-19. En sveženj je predstavljal besede omejitev: ukrep, prehajanje občin, globa, prisila, veliko besed je izhajalo iz nove realnosti: kriza, delo na daljavo, delo na domu, zoom. Precej besed je izražalo težke razmere: kaos, obup, pa tudi optimizem: upanje. Nekaj pa je bilo tudi športnih: rumena majica, rogljiček, je naštela Simona Klemenčič.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Osem nizozemskih navad za lepše življenje

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.