10 zanimivosti o Grčiji, ki jih morda še ne poznaš

Grčija je in bo vedno priljubljena počitniška destinacija, tudi med Slovenci. V nadaljevanju predstavljamo nekaj izbranih grških zanimivosti, za katere morda nisi vedel in bodo tvoj oddih v tej mediteranski deželi še bolj popestrile.

#1 Grčija je najbolj sončna država v Evropi

V Grčiji je sonce na nebu povprečno 250 dni na leto ali 3000 sončnih ur, kar jo naredi za eno izmed najbolj sončnih držav na svetu in najbolj sončno v Evropi.

grcija_NN

#2 Grški film je bil prvi v Evropi, ki je v kinematografih predvajal prizor golote

Grki že v antiki niso skrivali svojih seksualnih navad, ki so jih brez sramu prikazovali na različnih umetninah. To so delno prenesli tudi v sodobnost v filmu Daphnis in Chloe  (1931), ko je bil kader golote sploh prvič predvajan v evropskih kinih.

#3 Melbourne je mesto z največjo grško populacijo izven Grčije

V Melbournu domuje 150.000 prebivalcev grških korenin. Ta številka naredi avstralsko mesto kot šesto največje »grško« mesto v pogledu na število grškega prebivalstva.

#4 Spolno najbolj aktivna nacija na svetu

Glede na številne raziskave izvedene s strani podjetja Durex, so bili Grki tisti, ki so osvojili prvo mesto za najbolj seksualno nacijo v preteklem desetletju. Številke kažejo, da so Grki spolno aktivni kar 164 krat na leto. V primerjavi z drugo uvrščenimi Brazilci, ki spolno slo pogasijo 145 krat in Japonci, kateri jim s 48 kratnikom ne sežejo niti do kolen.

#5 V Grčiji nikoli ne mahaj z odprto dlanjo

Odprta dlan v zraku je gib, ki ga Grki imenujejo moutza in ga uporabljajo, kadar želijo nekoga zelo užalit. Grki so znani kot glasni, emocionalni in strastni ljudje. Z iznajdbo moutze so svoje vročekrvne občutke in izlive lahko pričeli izražati preprosto le z odprto dlanjo.

grcija_shutterstock_218630185

#6 Grčija ima več kot tisoč otokov

Kljub temu, da je Grčija le 97. največja država na svetu, premore več kot tisoč otokov in otočkov izmed katerih je 130 poseljenih.

#7 V grški folklori poznajo več kot štiri tisoč tradicionalnih plesov

Vsekakor je film Grk Zorba pripomogel k temu, da je svet spoznal grško glasbo in njihovo navdušenje nad plesom in lomljenjem krožnikov. Grki se zelo radi veselijo in ljubijo ples. Tako na celini kot na otokih plešejo različne plese. Zato njihova tradicionalna plesna paleta pozna več kot 4000 različnih plesov.

ples

#8 Če te Grk pljuni, je to dober znak

Predvsem starejša generacija Grkov verjame, da pljunek odganja demone in nesrečo. Če nekdo izve za slabo novico kakor sta smrt ali nesreča, bo trikrat pljunil. Če Grk pohvali tvoj videz in nate »pljune«, to pomeni, da te želi obvarovati pred slabim. Ampak kakorkoli že, ne govorimo o dobesednem pljunku, ampak le navideznem. Zato lahko robce v primeru, da boste prihajajoče poletje obiskali Grčijo, pustite doma.

Grčija otoki

#9 Grki bolj slavijo god, kot rojstni dan

V Grčiji največje zabave niso rojstnodnevne zabave, ampak zabave, ko slavijo imena svetnikov, po katerih so pravoslavni in zelo tradicionalni Grki tudi poimenovani. To je čas za družino ter prijatelje, darila, pojedino,vino, ples in razbijanje krožnikov.

flota (1)

#10 Grčija je država z eno največjih morskih flot na svetu

Z več kot tri tisoč ladjami, ki plujejo po morjih pod grško zastavo, je Grčija ena največjih morskih flot na svetu. Najbogatejši ladjar, ki  je zgradil ladjarski imperij v Grčiji je bil Aristotel Onassis, poročen s svetovno znano sopranistko Mario Callas.

Foto: Shutterstock 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.