Slovaške nikakor ne spreglejte, pot pa lahko nato nadaljujete na Češko ali Poljsko.

Bratislavo zaradi poceni nastanitev, bližine in nizkih cen pijač veliko ljudi obišče na Silvestrovo, med letom pa velikokrat ostane spregledana. Če imate v prihodnjih tednih prost termin in si želite prijetnega citybreaka, ki vam ne bo popolnoma izropal denarnice, je Bratislava odlična destinacija, seveda pa ponuja veliko več, kot le nizke stroške. Priporočamo, da si poleg glavnega mesta ogledate tudi okoliške kraje (kar vam bo morda omogočila tudi zanimivost številka 13).

1. Slovaška prestolnica uradno nosi ime Bratislava šele od leta 1919. Zaradi germanskega vpliva so do takrat uporabljali ime Pressburg ali Pešporok.

2. V mestnem jedru Bratislave živi 431 tisoč ljudi.

3. Bratislavo je svetu širše predstavil znameniti ameriški pop umetnik Andy Warhol, saj sta njegova starša izvirala iz Slovaške.

4. Na Slovaškem se je rodil tudi Štefan Banič, izumitelj padala. V svoji mladosti se je preselil v Združene države Amerike ter v začetku delal kot rudar, v letu 1914 pa je izumil dežniku podobno padalo, z njim skočil z aviona in preživel. Prodal ga je ameriški vojski, ki mu zanj ni plačala prav veliko, je pa z izumom rešil veliko življenj.

Ugodne nastanitve v Bratislavi (tudi z vključenim prevozom) najdete tukaj!

5. Središče Bratislave je podobno kot Ljubljana, namenjeno samo pešcem, zato je idealno za brezskrbno raziskovanje mesta.

6. Slovaki visoko cenijo pozdrav prijatelja ali pa le naključnega mimoidočega. Z “dobry den” jih lahko pozdravite skozi cel dan, ne glede na jutro, popoldan ali večer.

7. Prav tako ne komplicirajo preveč, ko se pozdravijo ali poslovijo. S preprostim “Ahoj!” ne boste nikoli zgrešili, saj ga uporabljajo kot živijo in adijo.

8. Slovaki imajo izredno radi svoje otroke, kar kaže tudi eden izmed najdaljših porodniških dopustov na svetu. Mama ima na Slovaškem namreč pravico, da za otroka doma skrbi do njegovega tretjega leta.

9. Slovaki so na prvi pogled precej sramežljivi, a se bodo hitro sprostili, če jih pozdravite v njihovem jeziku.

10. Slovaška ima največ gradov in dvorcev na prebivalca na svetu. Med več kot 600 historičnimi trdnjavami izstopa srednjeveški grad Spiš, ki ga je med svojo dediščino uvrstil tudi UNESCO.

11. Pod slovaškimi tlemi se skriva več kot 6000 jam, Slovaška pa navdušuje tudi s kar 1300 izviri mineralne vode, devetimi nacionalnimi parki in 14 zaščitenimi pokrajinami.

12. Bratislava je edino mesto na svetu, ki meji na dve državi – Avstrijo in Madžarsko.

13. Na Slovaškem lahko vsi mladi, stari do 26, ter starejši od 62 let brezplačno uporabljajo železniški promet. Enako velja tudi za prebivalce Evropske Unije enakih starosti.

Foto: Pixabay

Preberite še:

Tako izgubljate denar pri rezervaciji hotelov

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.