Vandraj insider: “Trdno kontriram prepričanju, da je Bruselj dolgočasno mesto z neprivlačno arhitekturo in slabim vremenom”

S Špelo Han smo že klepetali. Pred dvema letoma smo z njo raziskovali Lizbono, ki je takrat predstavljala njen dom, danes pa se nam javlja iz Bruslja. Mesto je odlična ideja za jesenski citybreak, ki si ga lahko privoščite še letos – zato je najbolje, da besedo prepustimo kar Špeli.

Kako bi se opisali tistim, ki vas še niso spoznali?

Ob prebiranju svojega prvega intervjuja za portal Vandraj bi opis lahko do neke mere sicer prekopirala, a sta pretekli dve leti zagotovo pustili svoj pečat. Ostajam velika ljubiteljica potovanj in novih izzivov, dobre glasbe in pozitivnih ljudi, ki jih je okoli mene na srečo z vsakim letom več. Slaba orientacija in občasna zbeganost me še vedno spremljata, a me je na drugi strani življenje pozitivno presenetilo z jasnejšo vizijo in ciljem v katero smer naj plovem. Malo za šalo malo za res, z življenjem v Belgiji postajam bolj verodostojen ocenjevalec kakovosti piva!

Od kdaj živite v Bruslju? Kaj vas je tja odneslo?

V Bruselj sem prišla v sredini septembra, tako da sem še vedno v fazi spoznavanja in sprejemanja mesta. V belgijsko prestolnico sem se preselila zaradi ponujene priložnosti opravljanja pripravništva v Evropskem parlamentu. Z malo sreče in brez prevelikih pričakovanj sem bila sprejeta v kulturno raznoliko skupino mladih pripravnikov in postala del “podmladka” politične stranke Socialists and Democrats.

Se boste kdaj vrnili v Slovenijo?

Prisegam na sicer klišejski rek “nikoli ne reci nikoli”, tako da se prepuščam nepredvidljivosti življenja, zares pa je moja vizualzacija prihodnosti nekje v tujini. Obožujem namreč občutek kulturne diverzitete in svobode.

Vas kdaj ujame domotožje?

Močno domotožje ni bil pri meni nikoli zares pogosto prisoten občutek, je pa z leti moč občutiti njegov pridih. In nimam nič proti.

Kaj iz Slovenije najbolj pogrešate?

Na prvem mestu je seveda moja družina (razširjena, se razume, da se ne bo kdo počutil zapostavljenega!) in dobri prijatelji. No takoj za tem, pa bi na listo uvrstila dobro pripravljeno kavo in občasen pogled na gore, ki presegajo belgijski najvišji vrh, visok (le) 694 metrov.

[O mestu:]

Kako bi opisali Bruselj?

Svet v malem.

Pa njegove ljudi?

Kot odprte in prijazne, z ljubkimi naglasi.

Katera je najbolj nadležna stran mesta?

Verjetno slabo vreme, čeprav sem v zadnjem mesecu in pol uživala v predvsem sončnih dneh.

Katere so najpogostejše zmote, ki jih imamo o mestu kot turisti, pa jih spregledamo, ko enkrat tam živimo?

Da gre za dolgočasno prestolnico Evropske Unije, z neprivlačno arhitekturo in slabim vremenom. Trdno kontriram vsem zapisanim točkam.

Vaši trije razlogi za obisk so …

Mesto ponuja veliko atrakcij, od vseh najpomembnejših evropskih institucij, historičnih zgradb, do internacionalnega okolja, dobre in velike izbire hrane (in piv), malih in velikih glasbenih koncertov, nenazadnje pa je izredno ugodna iztočnica za obisk ostalih priljubljenih evropskih prestolnic.

Mesto je najlepše …

Težko iskreno odgovorim na to vprašanje, ker sem z življenjem v Bruslju začela pred dobrim mesecem. Letošnja nenavadno sončna in topla jesen se zelo lepo poda mestu.

[O urbanih kotičkih:]

Najljubši kotiček za sprostitev: Krasen park v okolici mojega doma ali obisk kakšne galerije.
Najboljšo kavo postrežejo v: brunch baru Oma.
Najboljše kosilo najdete pri: Gatsu Gatsu.
Tradicionalna jed, ki vas je navdušila: Po pravici nisem največji ljubitelj belgijske kulinarike.
Muzej ali galerija, kamor vas rado zanese: Zagotovo Bozard, središče ljubiteljev različnih umetniških disciplin in Art Deco Villa Empain, eden lepših arhitekturnih objektov z občasnimi razstavami.
Park, kjer najraje poležavate: Park Bois de la Cambre je eden večjih parkov z otočkom sredi jezera, ki ti pričara občutek odmaknjenosti in miru.
Najbolj podcenjena atrakcija v mestu: Church of Saint John the Baptist at the Béguinage – majhen in očarljiv trg, kjer ni veliko turistov!
Najbolj precenjena turistična točka v mestu: Verjetno Atomium in Grand Place.
Najboljša zabava v mestu: Mesto je polno super barov z različnimi glasbenimi zvrstmi. Eden mojih ljubših okolišev je Flagey.
Najljubši festival/dogodek v mestu: S pomočjo belgijskih prijateljev sem prišla do naslednjih ugotovitev: Schiev Festival, Listen Festival, Nuits Sonores in Gayhaze.

[Uporabno:]

Kateri je najugodnejši prevoz po mestu? Mestno kolo.

Pa najugodnejša pot iz Slovenije do tja? Letalo iz Slovenije ali okoliških letališč.

[Plus in minus:]

Katere so prednosti in slabosti v primerjavi z življenjem v Sloveniji?

Ene pomembnejših prednosti vidim v internacionalnosti mesta, njegovi velikosti in vseh priložnostih, ki jih ta ponuja. V kolikor ti je v interesu delo v evropskih institucijah ali pomembnejših nevladnih organizacijah, je Bruselj “the place to be”. Precejšnja razlika v prid Sloveniji pa so višje cene stanovanjskih najemnin in ostalih življenjskih stroškov v Bruslju. Za konec naj dodam, da mi življenje v tujini širi obzorja in to je nekaj neprecenljivega.

Kaj pa prednosti in slabosti dela v tujini?

Pri tem odgovoru se lahko navežem na prejšnjega in dodam, da sem izredno vesela, da se lahko učim od toliko različnih in fantastičnih ljudi. To mi daje še večji zagon in motivacijo za prihodnost.

[Na hitro:]

Stopnja težavnosti iskanja stanovanja od 1 do 10 (10 = najtežje): 4
Stopnja težavnosti iskanja službe od 1 do 10: 5
Stopnja težavnosti navezovanja novih prijateljstev od 1 do 10: 1
Občutek varnosti od 1 do 10 (10 = najbolj varno): 8

Foto: Arhiv Špele Han

Preberite še:

Vandraj insider: za leto dni v svobodno Lizbono

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.