Tujina: 9 razlogov, zakaj morate vsaj enkrat v življenju dlje časa preživeti izven Slovenije

Tujina, oziroma selitev iz Slovenije sodi med tiste življenjske izkušnje, za katere moramo zbrati največ poguma in vložiti največ razmišljanja. A čeprav je morda težko narediti prvi korak in stopiti iz cone ugodja svojega domačega kraja, je selitev v tujino ena najboljših življenjskih učiteljic. Preberite devet razlogov, zakaj bi moral prav vsak vsaj enkrat v življenju za svoj dom izbrati tujino.

Razširite svoja obzorja

V resnici v vašem kraju ni ničesar, kar bi vas zavezovalo k temu, da tam ostanete za vedno, saj bodo družina in pravi prijatelji tam tudi, ko se vrnete. Zakaj torej ne bi raziskali kakšnega drugega mesta? Tujina vam lahko prinese veliko več, kot mislite, da lahko izgubite.

Dom znate zares ceniti šele po vrnitvi nazaj

Ste kdaj v resnici pomislili, kako hvaležni ste lahko, da si kopalnice ne rabite deliti s šestimi tujci, ki vam vedno porabijo vso toplo vodo? Ali pa kako prijetno je zjutraj spiti skodelico turške kave? Koliko zelenih površin premore naša država? Nekatere stvari, ki se vam zdijo precej samoumevne in jih morda doma niti ne opazite, boste še kako cenili, ko se vrnete domov. Tujina ponuja vse mogoče, nekatere stvari pa vam nudi le zavetje vašega doma. Te boste po vrnitvi še posebno cenili.

Tujina zahteva precej več iznajdljivosti

In veščin. In, ko se sami znajdete sredi novega mesta in morate poiskati menjalnico, se pač znajdete. Naučite se sestaviti Ikeino pohištvo, oprati perilo v škafu vode … Skratka, prav gotovo se boste počutili ponosnega, ko boste morda prvič v življenju sami zamenjali žarnico ali odprli konzervo s kuhinjskim nožem. Morda se sliši smešno, a male veščine, ki se jih boste naučil v tujini, bodo zagotovo utrdile tudi vaši samozavest in samostojnost.

Razširite svoje možnosti

Ob pravem času na pravem mestu se boste znašli veliko bolj verjetno, če se boste odpravili v svet. In če vas življenjska priložnost v vaših 25 letih še ni pričakala na domačih vratih, vprašujoč, če si želite sanjske službe, morate ponjo najverjetneje malce dlje. A nekje na svetu zagotovo iščejo prav nekoga kot ste vi – če boste vztrajni in iznajdljivi, ravno vas.

Vreme in tujina

Vsi vemo, kako naporna je na videz večna zimska megla v Kotlini. V resnici lahko pred njo vedno pobegnete nekam, kjer bo vreme bolj naklonjeno vašemu optimizmu, sreči in dobri volji.

Povečajte svoj krog prijateljev

Ste že slišali koga, ki se je pritoževal, da ima preveč prijateljev? Razširite svoj krog, morda poleg vašega najboljšega prijatelja obstaja še kdo drug, s katerim se boste noro zabavali, pa tudi delili težke trenutke. Nova poznanstva tudi odpirajo obzorja, večajo empatijo ter nas učijo strpnosti in odprtosti.

Recite da!

Seveda ne govorimo o poroki, temveč o tisočih norih stvareh, ki jih morate v življenju poskusiti. Seveda to ne pomeni, da jih v svoji državi ne morete, a dejstvo je, da selitev v tujino razširi vaše možnosti, ob enem pa vas tudi spodbudi k odprtosti za nova doživetja.

Preživite več časa zunaj

Tudi to bi lahko počeli doma, a če smo iskreni, vemo, kako hitro se zasedimo pred televizijo ali v udobju domačega kavča prebiramo vsebino na pametnem telefonu. Tujina bo v vas spodbudila željo po odkrivanju novih ulic, poležavanju v parku in preizkušanju novih kavarn.

Zakaj ne?

Prerežite popkovino, pridobite lahko tako veliko, izgubite pa tako malo! Naučite se zanesti nase in biti sam svoj najboljši prijatelj, odkrijte svojo širino in spoznajte nove ljudi. Tujina bo postala vaša najboljša prijateljica, takoj, ko jo spoznate. In pomislite, koliko osupljivih pokrajin ponuja svet!

Izkušnje iz prve roke mladih, ki so odšli v tujino, lahko vsak teden najdete v naši rubriki Vandraj insider.

Foto: Pexles

Preberite še: Misli stevardes, ki sta leteli z Adria Airways: Zlomili so nam krila

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.