Beograd: vedno dobra ideja za skok v novo leto

Beograd je že več let ena od najbolj priljubljenih balkanskih prestolnic, kamor Slovence rado zanese skozi vse leto, še najpogosteje pa na silvestrovo! Kje v Beogradu odštevati letos?

Mesto ponuja kup zanimivosti, od dobrega šopinga, do še boljših kulinaričnih razvajanj. Sprehodite se po okrašeni Knez Mihajlovi ulici, glavni coni za pešce, kjer ne manjka butikov, trgovinic, uličnih umetnikov in kavarn. Obiskati Beograd in preskočiti sprehod skozi park Kalemegdan in na trdnjavo, je podobno, kot če bi v Parizu preskočili Eifflov stolp, zato ga ne izpustite! Pa tudi razgled je izjemen!

Silvestrovanje na prostem s pestrim programom

V Beogradu – tako kot v Ljubljani – čez praznike pripravljajo pester program koncertov, razstav in drugih dogodkov. Medtem ko bo pri nas že 3. januarja vse potihnilo, pa bodo Srbi rajali še dlje. Pri njih namreč stojnice z dišečo pijačo in jedačo stojijo kar do 1. februarja. Program bo pester na kar 15 prizoriščih na prostem po središču Beograda. Najbolj glasno pa bo na osrednjih prizoriščih – na Trgu republike in pred narodno skupščino.

VANDRAJ priporoča -> Silvestrovanje v Beogradu že za 125 evrov!

Skok v 2018 ob obloženi mizi na Skadarliji

Če vam diši tradicionalna srbska kulinarika, ki jo poplaknete z domačim žganjem – rakijo in vam je všeč živa glasba, predlagamo obisk beomske četrti Skadarlije, slabih 400 metrov dolge tlakovane ulice, kjer stoji najbolj slavni beograjski lokali in restavracije. Lačni in žejni ne boste, če zavijete v Tri šešira, Dva jelena, Zlatni bokal, Dva bela goluba, Velika Skadarlija in Ima dana, kjer so se zabavali že številni eminentni gostje. Kaj morate poskusiti zadnji dan v letu? Njihove čevapčiče, kajmak, ajvar in burek, pa sarmo, čvarce (ocvirki), projo (koruzni kruhki), pihtije (meso in zelenjava v želatini) in legendarno Karađorđevo šniclo – ocvrte zvitke telečjega ali svinjskega mesa, polnjene s kajmakom.

Odštevanje na splavih in v klubih

Beograjsko nočno življenje je primerljivo z vsemi večmilijonskimi prestolnicami po svetu, ki nikoli ne spijo. Tu boste našli klube za vse glasbene okuse, od splavov, kjer vam bodo na Savi in Donavi igrali trubači in se boste vrteli na pravo narodno-zabavno glasbo, do bolj podzemnih kotičkov, od koder se razlegajo sodobni zvoki elektronske glasbe. Če splavi torej niso po vašem okusu, vas na drugi strani reke čaka nekaj, kar vas bo spomnilo na berlinsko žurersko sceno. Savamala je nekdanja industrijska četrt, danes center urbane kulture, kjer boste zagotovo našli nekaj za svoj žurerski okus. Pa srečno!

VANDRAJ PRIPOROČA: Pester nabor ugodnih nočitev v Beogradu za novo leto najdete TUKAJ.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.