Da, BLT seveda označuje osnovne sestavine sendviča (ang. bacon, lettuce, tomato – slanina, zelena solata, paradižnik), katerega začetki segajo v leto 1900 in naj bi se razvil kot dodelana različica viktorjanskih čajnih sendvičev. Čeprav nihče pravzaprav točno ne ve, kdaj se je kratica sploh prijela, pa je znano sledeče: BLT je skozi leta postal prava legenda sendvičev in mi ti bomo pokazali, kako narediš najboljšo možno različico kar v domači kuhinji.
Za sendvič potrebuješ:
1 svežo hrustljavo francosko baguetto
5 čajnih žličk dobre majoneze
3 čajne žličke kvalitetnega pesta (obvezno narejen iz olivnega olja, za druga olja v pravem pestu ni prostora)
10 rezin slanine ali pancete
2 zrela paradižnika (nizozemski paradižnik NE ustreza tej kategoriji)
Ščepec sveže mletega črnega popra
Nekaj pesti sveže rukole
Za preliv:
1/4 skodelice (cca. 75 ml) balzamičnega kisa
3 čajne žličke medu
2 čajni žlički Dijon gorčice (dovolj močne, da se ti ob poizkušanju orosijo oči in odprejo dihalne poti)
1/2 čajne žličke sojine omake
1/2 skodelice (cca. 150 ml) olivnega olja
Priprava:
Vse sestavine za preliv zlijemo v kozarec za vlaganje, ga tesno zapremo ter temeljito pretresemo. V ločeni posodi umešamo pesto in majonezo. Paradižnik narežemo na tanke rezine.
Slanino v ponvi hrustljavo zapečemo. Baguetto po dolžini prerežemo na polovico ter notranjo stran rahlo popečemo v opekaču (v kolikor imaš srečo in si ujel še tople baguette, ta korak mirno izpustiš). Spodnjo polovico kruha položimo na rezalno desko ter jo namažemo z celotno količino pesto majoneze. Slanino zložimo na spodnjo polovico štruce ter jo prekrijemo z rezinami paradižnika. Po okusu prelijemo s prelivom ter posujemo s sveže mletim črnim poprom. Nadev BLT sendviča zaključimo z nekaj polnimi pestmi rukole, ga tesno zapremo z zgornjo polovico baguette ter razrežemo na 2 do 4 kose. Dober tek!
Namig:
Zaradi preprostosti priprave je razlika med dobrim in odličnim sendvičem vedno v kvaliteti sestavin, zato je skrbna izbira ključ do uspeha.
Foto: Shutterstock