Cezarjeva solata je zagotovo ena najpopularnejših jedi na svetu. Skoraj je ni države na svetu, kjer je ne bi imeli na meniju. Danes jo poznamo v izpopolnjeni različici, a njen izvor je precej skromnejši. In zelo zelo presenetljiv. Dobra novica je, da imamo za vas originalni recept, pripravljen na samem kraju njenega nastanka.
Cezarjeva solata prihaja iz … Mehike!
Ko pomislimo na sestavine in ime Cezarjeve solate, največkrat pomislimo na Italijo. A Cezarjeva solata je doma daleč od Italije – v Mehiki! Natančneje, v Tihuani, mehiškemu mestu ob meji z ZDA.
Njen “stvaritelj” je bil Cesaro (Caesar) Cardini, Italijan, ki je najprej imigriral v ZDA, kjer je odprl svojo prvo restavracijo, kasneje pa se je zaradi prohibicije preselil v Tihuano in leta 1927 odprl restavracijo, ki dela še danes.
Cezarjeva solata je bila … naključje!
Legenda pravi, da je recept nastal 4. julija v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Zaradi praznika ob ameriškemu dnevu samostojnosti, je bila Cardinijeva restavracija nabito polna, gostje pa lačni tudi ko je zmanjkalo že skoraj vseh sestavin. Cardini je nabral sestavine, ki so mu še ostale – solato romano, rumenjak, parmezan, česen,… – in pripravil prvo Cezarjevo solato.
Cezar iz imena solate ni Cezar, ampak Cesaro Cardini
Solata je nemudoma navdušila. Cardini jo je dodal na meni ter jo poimenoval kar po sebi – Cezarjeva. Sloves njenega okusa se je hitro razširil v ZDA in od tam po celem svetu. Že leta 1940 jo je svetovno priznana kulinarična revija Gourmet Magazine označila za “gastronomski vrhunec trenutnega časa”. Leta 1953 pa so v Parizu recept okronali za “najboljši originalni recept iz Amerike v zadnjih 50. letih”.
Cardini se je z družino preselil v Los Angeles, kjer je leta 1948 patentiral recept za solatni dresing. Ta še danes prodaja kot Caesar Cardini’s Dressing.
V Tihuani še vedno pripravljajo originalno Cezarjevo solato – pred vašimi očmi
Čeprav je Cardini svoj uspeh doživel predvsem v ZDA, je Cezarjeva solata še vedno najbolj močno povezana s Tihuano. Na nek način je ta solata Tihuano rešila in je njen odraz. Tihuana je po tem, ko je bila manjša različica Hollywooda, kjer so se rade družile zvezde in gangsterji, desetletja bredla po breznu visokega kriminala in nasilja. Pred kratkim pa je doživela kultruni preporod.
Cardinijeva restavracija je počasi propadala vse do leta 2010, ko jo je prevzela lokalna družina Plascencias. Družina Plascencias je restavracijo, ki jo jemlje za ikonično, obnovila in spet ponudila originalne Cardinijeve recepte. Ponosni so na njeno izročilo in njen pomen v kulturni zgodovini Tihuane. Cezarjevo solato pripravljajo kar pred očmi gostov.
Poglejte si video priprave iz originalne restavracije v Tihuani:
Sestavine in kaj se je izgubilo s prevodom
Cezarjeva originalna solata je torej narejena iz zelene solate romana, parmezana, olivnega olja, rumenjaka, Worcestershire omake, dijonske gorčice, inčunov, črnega popra, krutonov in limone. Mi danes najbolje poznamo različice s celim, trdo kuhanim jajcem, paradižniki in piščancem. Nekateri dodajo še slanino in piščanca spanirajo.
Imajo pa čisto vsi recepti za Cezarjevo solato izven Tihuane eno napako. Cezar ni uporabil limone, ampak limeto. Limeta se je s prevodi spremenila v limono. Ampak očitno recept tudi tako deluje.
Dober tek!
PREBERITE ŠE: Pomladni recept: Piknik sendviči s piščancem
Foto: Unsplash