Dolgo in srečno življenje: To so kraji, kjer ljudje živijo najdlje

Vsak si želi, da bi imel dolgo in srečno življenje. Obstajajo pa kraji, kjer je bolj verjetno, da boste dočakali visoko starost.

Marsikatera znanstvena raziskava se je že lotila vprašanja, kako si zagotoviti, da bomo živeli dolgo življenje. V novicah velikokrat zasledimo intervju z ljudmi, ki so dočakali visoko starost in svak izmed njih ima svojo skrivnost. Nekateri pravijo, da bomo dolgo živeli, če se veliko smejemo. Spet drugi zagovarjajo zdravo prehrano, gibanje ali celo izbiro pravega življenjskega partnerja.

Kot je pred kratkim pisal portal Lonely Planet, pa na dolžino življenja močno vpliva tudi to, kje živimo. Stres in hiter tempo v velikih prestolnicah zagotovo ne pripomoreta k mirnemu in zdravemu življenju. Kakšno pa je okolje, kjer ljudje živijo najdlje? Lonely Planet je izpostavil pet točk na svetu, kjer ljudje živijo dolgo in srečno življenje. Pravzaprav v teh krajih ljudje praviloma živijo precej dlje kot drugod po svetu. Presenetljivo, pa imajo te kraji veliko skupnega. Portal jih je označil za takoimenovane Modre cone.

To so kraji, kjer ljudje živijo dolgo in srečno življenje

OKINAWA, JAPONSKA
SARDINIJA, ITALIJA
NICOYA, KOSTARIKA
IKARIA, GRČIJA
LAMA LINDA, KALIFORNIJA

Če dobro pomislimo, imajo zgornje Modre cone precej skupnih lastnosti. Večinoma gre za otoke ali pa vsaj kraje blizu morja. Ljudje tam živijo umirjeno življenje, z manj stresa kot ostala večina sveta. Prebivalci kljub umirjenosti živijo aktivno. Večinoma se prehranjujejo z rastlinsko prehrano in ribami, se veliko gibljejo. Ves čas pa so tudi obkroženi v krogu družine in prijateljev. V naseljih, kjer bivajo, si ljudje med seboj pomagajo. Prav človeške odnose pa je nedavna harvardska raziskava označila za ključne pri iskanju sreče.

Lahko bi torej rekli, da se je za dolgo življenje potrebno preseliti na otok, kjer ljudje živijo počasneje in uživajo v soncu, morju in zdravi otoški hrani. Če pa za nas ta možnost ni mogoča, lahko nekatere vzporednice z otokov potegnemo v svoja domovanja.

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Foto: Unsplash

Preberite še: Nov trend izletništva, ki vas bo navdušil

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.