Eva Panjan: Ljubljano je zamenjala za Madrid, mesto, kjer nima ničesar, a hkrati vse #intervju

Tokrat jo je Vandraj Insider popihal na malo topleje, v sončno Španijo. Natančneje v Madrid, kjer nam je svoje najljubše kotičke mesta razkrila Eva Panjan. Kaj morate ob obisku Madrida videti, kaj lahko prekočite, kaj ji gre v mestu na živce in kaj ji je tam v primerjavi s Slovenijo najbolj všeč, preverite v spodnjem intervjuju.

Kako bi se opisali tistim, ki vas še niso spoznali?

Sem Eva, 27-letna bivša novinarka Dnevnika in Radia 1, ki je že skoraj rutinsko življenje v Ljubljani zamenjala z magistrskim študijem in kasneje redno zaposlitvijo v španski kraljevi prestolnici.

Od kdaj živite v Španiji/Madridu? Kaj vas je tja odneslo?

V Španijo me je je odnesel magistrski študij pred dobrima dvema letoma. 

S čim se tam ukvarjate/preživljate?

Delam v mednarodnem tehnološkem podjetju, specializiranem v filmski industriji, natančneje v post-produkcijskem sektorju. Zadolžena sem za vse aspekte komunikacije, marketinga, strateških odnosov s partnerji in organizacijo dogodkov – tako v Španiji kot drugje po svetu.

Se boste kdaj vrnili v Slovenijo?

Zagotovo… je le vprašanje časa. 

Vas kdaj ujame domotožje?

Uf, pogosto. Večkrat, kot bi si mislili. 

Kaj iz Slovenije najbolj pogrešate?

Predvsem družino in prijatelje. Poleg tega pa tudi dobro kavo, domač jabolčni štrudelj in mamino kuhinjo.

[O mestu:]

Kako bi opisali Madrid?

“Madrid pomeni imeti nič, a hkrati vse,” je poznan španski rek, ki po mojem mnenju precej dobro ujame esenco te evropske prestolnice. Madrid nima široke reke, ki bi se prelivala čez staro mestno jedro, nima niti morja, ki bi se zaletavalo v robnike mestne rive. Ima pa nebo, romantično obarvane sončne zahode in številne razglede z mestnih teras, ki ponujajo občutek neskončne svobode. Ima tudi poskočno energijo ob večerih in pomirjujočo tišino ob nedeljskih jutrih.

Pa tamkajšnje ljudi?

Ljudje tukaj, sploh v delovnem in študijskem okolju, se vedno trudijo biti zelo prijazni in ustrežljivi. Slovensko hladnost lahko hitro interpretirajo kot odrezavo ali celo nesramno. Odnosi na delovnem mestu in na faksu so precej drugačni – bolj osebni in topli. Španci so izjemno ponosni na svojo kulinariko, še posebej na pršut in vino. Madrid pa je sicer pravi primer multikulturalnega mesta, ima ogromno priseljencev, predvsem iz Južne Amerike, še posebej iz Venezuele (zaradi političnih razmer). Tako da nekega skupnega imenovalnika ni, razen to, da se vsem vedno nekam mudi (kot je pač tipično za vsa večja mesta).

Katera je najbolja nadležna stvar mesta/države?

Njegova velikost in prenaseljenost.

Katere so najpogostejše zmote, ki jih imamo o mestu/državi kot turisti, pa jih spregledamo, ko enkrat tam živimo?

Hm, morebiti to, da sredi dneva odložijo delo in si privoščijo siesto. Kljub temu, da je veliko trgovin na obrobju mesta, ki res zaprejo svoja vrata v tem času, velika večina nima tega popoldanskega privilegija. V Madridu delamo vsaj do 18h, 19h zvečer, včasih tudi dlje. Res pa je, da se tradicija sieste bolj ohranja na jugu države, v Andaluziji.

Vaši trije razlogi za obisk so …

Skoraj vedno sončno vreme, enkratna kulinarika, utrip (vele)mesta.

Mesto je najlepše …

… spomladi, ker še ne udari huda poletna vročina in mesto ni prepolno turistov. Odsvetujem obisk Madrida poleti, saj je vročina res neznosna – ponavadi tudi ponoči vztraja pri 30 stopinjah. Izogibajte se ga tudi v božičnem času, saj veliko domačih turistov obišče prestolnico in se v centru mesta dobesedno ne da premikati. Po mojem mnenju so najboljši meseci za obisk maj, junij, september in oktober.

Kaj pa stvari, zaradi katerih je tam vredno živeti?

Hrana, zanimive delovne priložnosti, predvsem pa to, da se vedno nekaj dogaja.

 

[O urbanih kotičkih:]

Najljubši kotiček za sprostitev: Retiro Park

Najboljšo kavo potrežejo v: Faborit

Najboljše kosilo najdete pri: 80 grados – tradicionalna španska kuhinja na moderen način. Hrano pripravljajo na 80 stopinjah, ker naj bi tako živila ohranila svoj poln okus.

Tradicionalna jed, ki vas je navdušila: Salmorejo – hladna paradižnikova krema), Croquetas de Jamonocvrtki z bešamelom in pršutom, Pan tumaca – popečen kruh z olivnim oljem in paradižnikom.

Najboljši šoping je: Madrid je sinonim za šoping – tako v centru mesta kot tudi v katerem koli izmed neštetih nakupovalnih središč.

Muzej ali galerija, kamor vas rado zanese: Reina Sofia, Caixa Forum

Park, kjer najraje poležavate: Retiro / Parque Capricho

Najbolj podcenjena atrakcija v mestu: Matadero

Najbolj precenjena turistična točka v mestu: Plaza del Sol (glavni mestni trg)

Najlepši razgled nad mesto najdemo: Circulo de Bellas Artes, Hotel Indigo, Hotel Oscar

Najboljša zabava: Fortuny, Barcelo, ali katerikoli drug bar/diskoteka v predelu Malasaña, Huertas.

Najljubši festival/dogodek: Mercado de Motores – vsako prvo nedeljo v mesecu se železniški muzej prelevi v tržnico.

Top foto kadri, ki jih potrebujemo za Instagram: Templo de Debot v času sončnega zahoda, srkanje Tinta de Verano na terasi hotela Oscar, selfie pred Palacio Cibeles.

Top kraji v bližini: V bližini lahko naredite tudi super dnevna izleta v Toledo in Segovio.

 

[Uporabno:]

Kateri je najugodnejši prevoz po mestu?

Metro ali avtobus.

Pa najugodnejša pot iz Slovenije do tja?

Odvisno od datuma nakupa kart. Jaz najraje letim Madrid-Benetke z Iberio, je pa tudi možnost s Ryanairom iz Verone ali Milana.

[Plus in minus:]

Katere so prednosti in slabosti v primerjavi z življenjem v Sloveniji?

Mislim, da je v Sloveniji neprimerljivo višja kakovost življenja. Plače v Španiji niso veliko višje od slovenskih, je pa kupna moč Slovenca precej višja. Predvsem bivanje v mestu je precejšen udarec za žep – cene garsonjere v centru mesta se lahko povzpnejo krepko nad 1000 evrov mesečne najemnine.

Prednost življenja v tujini je seveda izpopolnjevanje tujih jezikov, raziskovanje novih kotičkov v mestu in državi, spoznavanje tujih kultur, njihovih običajev in navad ter odkrivanje drugačnih kulinarčinih izkušenj.

Kaj pa prednosti in slabosti dela v tujini?

Zdi se mi, da je v Madridu na voljo več ponudb za delo za nedoločen čas, pa tudi trg dela se mi zdi bolj pester. Mislim, da je delo v tujini enkratna priložnost za učenje in tudi izpopolnjevanje ostalih profesionalnih veščin.

[Na hitro:]

Stopnja težavnosti iskanja stanovanja od 1 do 10 (10 = najtežje): 25. Res! Misija nemogoče.

Stopnja težavnosti iskanja službe od 1 do 10: 4

Stopnja težavnosti navezovanja novih prijateljstev od 1 do 10: 7

Občutek varnosti od 1 do 10 (10 = najbolj varno): 9,5

Foto: Osebni arhiv Eve Panjan

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu? Pišite nam na maja@vandraj.si!

PREBERITE ŠE:

Vandraj insider: Slovenka, ki se je s Francozom ustalila na rajskih Karibih

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.