Francozinja v Ljubljani: “Slovenci radi pomagate, traja pa kar nekaj časa, da tujca spustite v svoj krog.”

V večini naših intervjujev vam predstavljamo zanimive Slovence, ki živijo v tujini ali pa veliko potujejo. Tokrat pa smo se odločili postaviti v čevlje osebe, ki je za svoj dom izbrala Slovenijo. Sarah Chtoane prihaja iz Francije, v Slovenijo jo je prinesla izmenjava, tu pa je ostala zaradi ljubezni. V Ljubljani živi že dobri dve leti, kako pa smo skozi njene oči videti Slovenci in Slovenija, preberite v spodnjem intervjuju.

Sarah, kako bi na kratko predstavila svojo zgodbo s Slovenijo? Koliko časa že živiš tu in zakaj si se odločila za Ljubljano?

Sem študentka iz Francije, prvič sem v Slovenijo prišla zaradi študentske izmenjave in tu preživela en semester. Kasneje sem se sem vrnila na počitnice in spoznala mojega fanta. Ker sem se morala vrniti v Francijo, sva najprej pol leta preživela ločeno, nato pa sem se vrnila v Slovenijo in tu zdaj živim že dve leti.

Kaj ti je v Sloveniji najbolj všeč?

Všeč mi je dejstvo, da živim v majhni državi, ki je res odlično izhodišče za potovanja. Kljub majhnosti pa je zaradi raznolikosti v Sloveniji vsak dan mogoče odkriti nekaj novega. Najbolj pa občudujem čistost in urejenost države. Po dveh letih življenja tukaj sem še vedno očarana nad tem, kako čista je Slovenija!

Katera je tvoja najljubša jed?

Jota, z malce pomoči in kakšnim namigom bi jo gotovo znala pripraviti tudi sama.

Česa pa v slovenski kulinariki ne maraš?

Skute in vsega, kar je narejeno iz nje, recimo štrukljev.

Kako pa se spopadaš s slovenščino? Se ti zdi težka?

Slovenščina se mi sliši kot zelo lep jezik, sem pa mnenja, da se ga je zelo težko naučiti. Po dveh letih sicer že kar nekaj razumem, govorim pa žal še ne slovensko. Se pa v oktobru nameravam vpisati v tečaj slovenščine, ki ga organizirajo na fakulteti, ki jo obiskujem.

Kakšni pa se ti zdimo Slovenci?

Mislim, da ste Slovenci precej odprti ljudje, vedno pripravljeni pomagati. Je pa res, da traja kar nekaj časa, da novega človeka spustite v “svoj krog”. Zdi se mi tudi, da svoje dosežke in ostale vesele novice zelo radi delite in praznujete s svojimi prijatelji in družino. Radi proslavljate ob večerji ali pijači, kljub temu pa ste tudi precej športen narod.

Kakšni pa smo v primerjavi s Francozi?

V nekaterih aspektih smo si precej podobni. Tudi Francozi namreč zelo radi preživljamo čas z družino in prijatelji, radi uživamo v hrani in pijači, predvsem pa vinu.

Se ti zdi katera izmed slovenskih navad čudna?

Moram priznati, da ne. Kulturno se namreč Francozi in Slovenci ne razlikujemo tako močno.

Katere slovenske navade pa so ti všeč in si se jih tudi sama navadila?

Pijače dobrodošlice! V mislih imam šnops in podobna žganja, s katerimi Slovenci tako radi pozdravite svoje goste.

Najljubši slovenski praznik?

Velika noč! V Franciji ga praznujemo čisto drugače kot tukaj. Zelo mi je všeč hrana, ki jo postrežete ob tej priložnosti.

Pogrešaš Francijo?

Države kot take v resnici sploh ne pogrešam. Seveda pa mi tu manjkajo moja družina in prijatelji. Drugače pa se v Sloveniji počutim že popolnoma domače!

TOP 3:

Najljubša slovenska restavracija: Cubo in Valvasor

Najljubši kraj za sprostitev: Tivoli park in trnovska plaža.

Najljubša kavarna: Stow, v centru mesta.

 

Fotografija: Arhiv sogovornice

Preberite še: Tina in Uroš, ki potujeta z osemmesečnima dvojčkoma: “Naučila sva se bistvene stvari – ne komplicirat!”

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.