Kuba: Osem dejstev, zaradi katerih si boste nemudoma želeli poleteti na karibski otok

Oh, Kuba. Verjetno ste jo spoznali skozi filme, v njo pa se zaljubili zaradi strastnega plesa, karizmatičnih prebivalcev in divje nostalgičnosti.

Otok sredi Karibskega morja je sicer 17. največji na svetu, na njem pa prebiva kar 11,3 milijonov prebivalcev. In ker ste se o tem, da po Kubi vozijo le stari avtomobili ter da lokalci velik del dneva preživijo ob puhanju cigar, prepričali že v fotoreportaži Matica Kremžarja ter Boštjana Ohnjeca, danes pišemo o malce manj znanih dejstvih tega lepega otoka.

1. Kuba je polna skritih kotičkov, ki jih morate raziskati. Na otoku se namreč nahaja kar 200 zalivov in 250 plaž, zaradi česar bi jo zlahka označili za enega najbolj sanjskih karibskih otokov.

2. Na Kubi v parku Johna Lennona počiva klopca, na kateri sedi kip britanskega pevca. Kultna očala, ki so mu jih posadili na nos, so bila ukradena tolikokrat, da jih sedaj varuje varnostnik, ki jih kipu nadane le takrat, ko se turisti z njim želijo fotografirati.

3. Na Kubi praznujejo božič šele od leta 1997.

4. Na Kubi ne boste našli strupene rastline ali živali, prav tako se vam ni treba bati plenilcev. Na njem živi več kot 350 vrst ptic, prav tako je Kuba dom najmanjše žabe ter najmanjšega kolibrija.

5. Volilna pravica je na karibskem otoku tudi pravno obvezna. Ko se v državi izbira voditelja, morajo tako na volišča prav vsi.

6. Kar 90 odstotkov kubanskih prebivalcev je lastnikov svojega stanovanja.

7. ZDA vsak mesec kubanski vladi izplača ček v vrednosti 4085 dolarjev, za najem Gunatanamo Baya, ki pa jih slednja nikdar ni unovčila. Med domačini se govori, da da jih je Fidel Castro hranil v zgornjem predalu svoje pisalne mize.

8. Na Kubi je snežilo le enkrat v zgodovini, ki jo poznamo in sicer je bila Kuba bela le 12. marca 1857.

Naj vam še namignemo, da lahko tudi to poletje na Kubo še vedno ugodno letite. Letalsko vozovnico poiščite TUKAJ!

Foto: Shuttertsock

Preberite še: Hakuna matata in še 10 razlogov, zakaj ljubimo Zanzibar

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.