Indonezija: Plastenke namesto plačila za javni prevoz

Odpadna plastika, ki konča tam, kjer res ne bi smela, je vedno večji okoljski problem. Z njim se sooča tudi Indonezija, a kot kaže, se tudi tam začenjajo premiki.

Indonezija je polna rajskih otokov, ki pa zaradi nerazgradljivih odpadkov in slabe okoljske osveščenosti postajajo smetišča, neprimerna za življenje. Medtem ko je recikliranje v razvitem delu sveta postalo del življenja, pa je to za velik del Azije še vedno neznanka.

Plastika samo v drugem največjem indonezijskem mestu Surabaya predstavlja kar 15 odstotkov, torej 400 ton dnevnih odpadkov! Na srečo se z majhnimi ukrepi začenjajo stvari spreminjati tudi tam.

Po Surabayji z avtobusom, ki pelje za plastiko 

Mesto Surabaya, ki leži na vzhodu otoka Java, je v boj proti odpadkom stopilo na zanimiv način. Prebivalce k recikliranju spodbujajo tako, da v zameno za plastične odpadke lahko prejmejo brezplačne vozovnice za avtobus. Oblasti so ocenile, da lahko en avtobus dnevno sprejme 250 kilogramov plastičnih odpadkov, kar znese okoli 7,5 tone na mesec.

2 uri na avtobusu v zameno za deset plastičnih kozarcev ali pet plastenk

Plastične odpadke prebivalci lahko prinesejo na avtobusno postajo ali jih predajo vozniku avtobusa in si tako prislužijo brezplačno avtobusno vozovnico. Dvourna vozovnica stane deset plastičnih kozarcev ali pet plastenk. Plastične odpadke nato na dražbi prodajo podjetjem, ki reciklirajo odpadke, izkupiček pa je namenjen gradnji zelenih površin v soseščini.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

11 stvari, ki jih nikakor NE počnite na Tajskem

9 tipov ljudi, ki jih srečate med počitnicami na Baliju

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.