Rim: Javni prevoz lahko plačujete z recikliranjem smeti

Rim se ob trumah turistov in gostim prebivalstvom bori s količino smeti, ki se kopiči v mestu. Prebivalce in obiskovalce zdaj k recikliranju spodbujajo tudi s pomočjo javnega prevoza.

Rim ima že vrsto let težave s smetmi, ki se kopičijo v tolikšni meri, da jih ne uspejo dovolj hitro reciklirati in odvažati. Poleg tega, da so kupi smeti grdo videti, je težava tudi v smradu, ki se vali po ulicah. Tokrat so se nad te težave spravili s kreativnim pristopom.

Recikliraj in se pelji ugodneje ali brezplačno

Rim je ljudi k recikliranju spodbudil s pomočjo javnih prevoznih sredstev. Poleti so namreč uvedli sistem +Ricicli +Viaggi. V prevodu torej recikliraj in se pelji. Sistem omogoča, da stare plastenke z etiketo in pokrovčkom v velikosti od 0,25 do 2 litra pretopite v dobroimetje za vozovnico za metro ali avtobus. Plastenke sprejemajo posebni avtomati. Najdete jih na postajah Cipro (metro A), Piramide (metro B) in San Giovanni (metro C). Dobroimetje nato prevzamete prek mobilnih aplikacij My Cicero ali Tabnet.

30 plastenk za eno vožnjo

Za vsako plastenko prejmete 5 centov. Standardna vozovnica za eno vožnjo na metroju ali 100 minut na avtobusu s prestopi stane 1,5 evra. Kar pomeni, da zanjo potrebujete 30 plastenk. Kot turisti jih 30 hkrati verjetno res ne boste imeli, se je pa ideja prijela med domačini.

Le mesec po uvedbi novega sistema so v italijanski prestolnici zbrali že prek 100 tisoč plastenk. Po besedah rimske županje Virginie Raggi je Rim prva evropska prestolnica s tovrstnim sistemom. S tem nagovarjajo več težav. Prva je zagotovo recikliranje smeti. Druga pa spodbuja uporabo javnega prevoza. Ta je v Rimu sicer precej zastarel. Podzemna železnica ima kljub velikosti mesta in gostoti prebivalstva ter obiskovalcev le tri linije. Avtobusni prevozi pa so slabo vzdrževani, zato prihaja do pogostih okvar.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Španske stopnice: Takšna kazen vas zdaj čaka za posedanje v Rimu

Indonezija: Plastenke namesto plačila za javni prevoz

Odpadna plastika, ki konča tam, kjer res ne bi smela, je vedno večji okoljski problem. Z njim se sooča tudi Indonezija, a kot kaže, se tudi tam začenjajo premiki.

Indonezija je polna rajskih otokov, ki pa zaradi nerazgradljivih odpadkov in slabe okoljske osveščenosti postajajo smetišča, neprimerna za življenje. Medtem ko je recikliranje v razvitem delu sveta postalo del življenja, pa je to za velik del Azije še vedno neznanka.

Plastika samo v drugem največjem indonezijskem mestu Surabaya predstavlja kar 15 odstotkov, torej 400 ton dnevnih odpadkov! Na srečo se z majhnimi ukrepi začenjajo stvari spreminjati tudi tam.

Po Surabayji z avtobusom, ki pelje za plastiko 

Mesto Surabaya, ki leži na vzhodu otoka Java, je v boj proti odpadkom stopilo na zanimiv način. Prebivalce k recikliranju spodbujajo tako, da v zameno za plastične odpadke lahko prejmejo brezplačne vozovnice za avtobus. Oblasti so ocenile, da lahko en avtobus dnevno sprejme 250 kilogramov plastičnih odpadkov, kar znese okoli 7,5 tone na mesec.

2 uri na avtobusu v zameno za deset plastičnih kozarcev ali pet plastenk

Plastične odpadke prebivalci lahko prinesejo na avtobusno postajo ali jih predajo vozniku avtobusa in si tako prislužijo brezplačno avtobusno vozovnico. Dvourna vozovnica stane deset plastičnih kozarcev ali pet plastenk. Plastične odpadke nato na dražbi prodajo podjetjem, ki reciklirajo odpadke, izkupiček pa je namenjen gradnji zelenih površin v soseščini.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

11 stvari, ki jih nikakor NE počnite na Tajskem

9 tipov ljudi, ki jih srečate med počitnicami na Baliju

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.