Jadranski otoki – najlepše znane in manj znane oaze za sanjske počitnice

Hrvaška, država z več kot tisoč jadranskimi otoki in otočki, s čistim morjem, s čudovitimi plažami, je edinstvena turistična destinacija. Spoznajte biserno lepoto raznolikih otokov Jadranskega morja.

Brač (klik za ponudbo nastanitev) otoki

Brač je otok, ki nudi obiskovalcu nepozaben dopust. Raznolika lepota Brača se vedno opisuje v superlativih – največji otok, najlepša plaža na Jadranu, nekatera od najstarejših arheoloških najdišč. Ti opisi bodo oživeli pred očmi tistih, ki želijo spoznati otok tipičnega dalmatinskega kamnitega pejsaža, presekanega z lepo urejenimi nasadi oljk. otoki

Krk (klik za ponudbo nastanitev)

Otok Krk je ena od najpopularnejših dopustniških destinacij na Hrvaškem. Obiščite posebno privlačne, urejene, čiste plaže, od katerih jih celo 14 poseduje modro zastavo. Otok Krk nudi ljubiteljem aktivnega dopusta in uživanja v naravi preko 300 km urejenih kolesarskih in pohodniških stez. Adrenalinski dopust lahko začinite z wakeboardom, kneeboardom, smučanjem na vodi, skateboardom in z drugimi vodnimi ekstremnimi aktivnostmi, s katerimi otok Krk privlači svoje obiskovalce.

Cres

Je eden od najprivlačnejših kvarnerskih otokov. Očarljiva raznolikost med „surovimi“ severnimi predeli z visokimi pečinami, kjer bivajo beloglavi jastrebi, in mirnimi prodnatimi plažami na zahodnih in južnih obalah, bo vsakemu obiskovalcu nudila tako sproščen dopust, kakor tudi avanturizem. Cres je mnoge osvojil s svojimi naravnimi bogastvi. Eno od teh je Vransko jezero, znano po dveh stvareh: izjemno čisti vodi, saj pogled lahko seže tudi do 24 metrov globoko, ter vilah, ki naseljujejo okoliške špilje.

Hvar (klik za ponudbo nastanitev)

Najsončnejši hrvaški otok – otok Hvar – predstavlja pravo mediteransko bajko. Nekoč glavno antično križišče morskih poti na Jadranu, danes destinacija “žurerjev” željnih zabave in destinacija za miren družinski dopust. Na otoku Hvaru se pridih zgodovine občuti v antičnih kmečkih kamnitih hišah in renesančnih poletnih rezidencah hrvaških plemičev. Njegova narava, nepregledna sivkina polja in borovi gozdički ga uvrščajo v sam vrh najlepših otokov na svetu. Ni se vam potrebno bati mondenih zabav. Osamljeni zalivi vam namreč nudijo rajski mir, bister podmorski svet in zeleni pejsaž. Otok Hvar bo blagodejno vplival na vaše  telo, zato ne pozabite kupiti spominek v obliki sivke, ki vas bo tekom zime spominjal na hvarsko poletje. Razen seveda, če se ne odločite za vedno zasidrati na tem prelepem otoku.

Korčula (klik za ponudbo nastanitev)

Otok Korčula vleče svojo mistično zgodovino skozi številna slikovita mesta, med katerimi izstopa z obzidjem obdano mesto Korčula. Srednjeveške korčulske ulice se vijejo kot ribje okostje po polotoku starega mesta, ki je obkrožil celo osem ohranjenih stolpov. Otok Korčula, eden najbolj gozdnatih otokov, je zaradi gostih črnih borovcev v preteklosti nosil ime Črna Korčula. Otok je znan po vinu in olivnem olju, ponaša pa se tudi z zgodovinskimi dogodki, katerih skrivnosti čuva mesto Korčula. Otok vam bo poleti poleg bojnih plesov in dalmatinskih klap ponudil tudi najbolj nore zabave. otoki

Lošinj (klik za ponudbo nastanitev)

Otok Lošinj je ponosni prejemnik nagrade “Srebrni cvet Evrope” za kvalitetno življenje, urejenost zelenih površin, videz mestnih ulic in trgov ter skrb za tradicijo in zgodovino. V arhipelagu se z otokom Lošinjem nahaja še približno trideset otočkov in čeri, katerih nebo čuvajo beloglavi jastrebi, po morju plujejo delfini, na kopnem pa se sončijo gekoni. Lošinj in okolica sta pravi raj za romantike, pustolovce in vse tiste, ki želijo zapluti v zgodovino. Lošinj neguje svojo kulturo in tradicijo organizirajoč glasbene manifestacije: Osorske večere, Jazz festival in Lošinj summer session. Zadovoljni bodo tudi pustolovci, ki se lahko potapljajo, raziskujejo špilje, lovijo, prosto plezajo, jahajo ali pa se prepustijo vodnim športom. Malo letališče na Lošinju mnogim predstavlja odhodno točko za panoramske lete.

Murter (klik za ponudbo nastanitev)

Prebivalci Murterja so lastniki večinskega dela Narodnega parka Kornati, kjer so občudovalci naravnih lepot dobrodošli. Kornati vas bodo na enodnevnem izletu pogostili z zalogajem morskih specialitet ali s kornatsko jagnjetino. V tej “navdihnjenosti brez diha” pa otok Murter nudi ljubiteljem podvodnega ribolova prgišče možnosti uživanja. Tune in druge velike ribe so tarča mednarodnega tekmovanja Big Game Fishing, ki poteka konec septembra v Jezerih.

Pag (klik za ponudbo nastanitev)

Otok Pag je postal prava party destinacija. Nedaleč od Novalje se poleti prekrasna plaža Zrče pretvori v tovarno zabave. Klubi na plaži gostijo festivale in najbolj znane zvezde svetovne klubske scene. Mladi obiskovalci že od jutranjih ur polnijo plažo, na kateri se relaksirajo ter kasneje dolgo v noč zabavajo. V nasprotju z Zrčami pa otok Pag v večini drugih mest nudi atmosfero, ustvarjeno za miren dopust in spoznavanje lokalne barvitosti. Pomanjkanje rastlinja je glavni “krivec”, da je potovanje po otoku Pag izjemna gastronomska izkušnja. Specifična prehrana živali je zaslužna za karakterističen okus sira in jagnjetine, ki sta tipična paška proizvoda.

Rab (klik za ponudbo nastanitev)

Narodni pregovor pravi, da je Bog ustvaril otok Rab samo zase, hudič pa je nanj poslal ljudi. Božanski otok Rab se že iz obdobja Rimljanov naziva “Otok sreče” – Felix Arba.  Otok Rab se kot zibelka naturizma spominja že od obiska britanskega kralja Edwarda VIII. Priljubljena kopališča naturistov so Sahara, Stolac in Ciganka. Na otoku ljubezni, kakor ga nekateri tudi imenujejo, vas pričakuje 22 peščenih plaž na polotoku Loparju. Najlepša med njimi je Rajska plaža, dolga približno 1500 metrov.

Lastovo

Otok, ki je oddaljen od celine, brez gneč, nudi avtentičen Jadran. O naravnih lepotah govorijo dejstva, da je otok Lastovo skupaj z ostalimi otoki v okolici razglašen za naravni park. Čudoviti zalivi in vegetacija, avtohtona doživetja in gastronomija jamčijo nepozabne počitnice!

Mljet

Eden med najbolj zelenimi otoki Hrvaške skriva očarljive naravne lepote. Del otoka spada pod zaščiten narodni park, v katerem lahko kolesarite, se kopate v morskih jezerih, medtem ko se na drugem delu otoka nahajajo čudovite peščene plaže.

Vis

Nekdanja grška kolonija Issa, danes otok Vis, vas bo očaral s svojo lepoto. Obvezno si oglejte tri morske špilje, med katerimi se nahaja znana Modra špilja. Otok, ki je bil 45 let v vojaški izolaciji, je ohranil neokrnjeno naravno lepoto, v katero uvrščamo tudi znani plaži Stiniva in Zaglav. Na nepozabnih počitnicah boste uživali v preprostosti in sproščujoči lokalni atmosferi.

Dugi otok (klik do ponudbe nastanitev)

Še eden med otoki z očarljivo naravo. Na jugovzhodnem delu otoka se nahaja Naravni Park Telašćica, v katerem se prelivajo prizori lepih plaž in dramatičnih pečin, kjer se nahaja eno od redkih slanih jezer Mir. Razen naravnih lepot na samem otoku se v bližini nahaja tudi prekrasen Narodni park Kornati. Ljudje na otoku so veliko spoštovanje do narave pokazali z ohranitvijo številnih življenjskih in rastlinskih vrt. Mozaik popolne jadranske destinacije izpopolnjuje tudi kristalno čisto morje, zaradi česar je Dugi otok idealno mesto za beg pred civilizacijo.

Susak

Na koncu seznama še en zelo poseben otok. Na Susku niso samo plaže peščene, temveč je celoten otok peščena oaza. Otok, ki nima urejenih cest, je prepleten s peščenimi stezami. Susak ni dobro povezan s celino, zato je dopust na njemu pravo avtohtone doživetje. Letovanje na Susku je neprecenljivo doživetje brez primerjave.

Izbira je pestra in izbor namestitev na otokih še večji. Pri tem si lahko pomagate z Megabonovim iskalnikom namestitev, kjer se bo za vsakega našlo nekaj.

Preberite še: Ta hrvaški otok so v tujini mediji označili za magičnega

Vir: www.adriatic.hr

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.