Japonska se pripravlja na sakuro, pravljično cvetenje češenj

Pomlad že spogledljivo kaže svoje nežnejše temperature, kar pa za Japonce pomeni tudi prvo cvetenje češenj. Kam po pomlad? Na Japonsko!

Japonska se bo kmalu ovila v čudovite barve pomladi. Sakura oziroma cvetenje češenj v rožnatih in belih barvah je za Japonce pomemben del leta. Ta čudovit naravni pojav je postal del njihove kulturne identitete, prav med cvetenjem pa se v državo zaradi tega čudovitega naravnega razgleda vsuje tudi povečano število turistov.

Japonci pod cvetočimi drevesi razgrnejo odeje za piknik, se družijo in opazujejo cvetove. Več stoletij stara tradicija se v japonščini imenuje hanami in predstavlja radostni čas festivalov in slavljenja lepote češnjevih cvetov.

Cveti od juga proti severu

Če se je Japonska znašla na vašem seznamu krajev, ki jih morate videti še letos in si želite to narediti prav v času cvetenja, morate torej ujeti pravi datum za to. Običajno se sramežljivi cvetovi odprejo v začetku marca na Okinavi. Cvetenje se nato nadaljuje proti severu države. V Tokiu zadiši po češnjah nekje aprila, maja pa še na severnem otoku Hokaido.

Čas cvetenja se vsako leto malo spreminja, saj je seveda odvisen od temperatur. Če so te že spomladi višje, bo to prej. Hkrati pa topli jesen in zima pomenita zakasnelo pomlad in cvetove.

Letos bodo cvetele od sredine marca do začetka maja

Ker je cvetenje češenj za Japonce tako pomembno, za napovedovanje njihovega razcveta uporabljajo resno tehnologijo. Od umetne inteligence do povsem človeškega faktorja – prostovoljcev. Eno takšnih, ki se ukvarja s tem pojavom, je podjetje Weathernews. Deluje s pomočjo 10 tisoč Japoncev z vseh delov države, ki že od leta 2004 sodelujejo v projektu Sakura.

Vsak od njih si je moral izbrati svojo češnjo, ki jo ob prvih popkih fotografira, dokaze pa pošlje v bazo podjetja. To tako zbira podatke in s pomočjo algoritmov ocenjuje, kdaj bo prišlo do razcveta.

Kratek čas cvetenja kot opomin na minljivost življenja

Zanimivost: ko se konica popka obarva v rahlo rožnato, bo češnja zacvetela v roku enega tedna. Češnja nato običajno odcveti v enem tednu.

Dejstvo da zacvetijo le za kratek čas, na Japonskem predstavlja tudi pomemben simbol človeške smrtnosti ter kako kratko in dragoceno je lahko življenje. Čas cvetenja češenj predstavlja tudi obdobje sprememb, saj se v tem času začneta novo poslovno in šolsko leto. Prvi dan šole na primer pogosto sovpada z začetkom cvetenja.

Če se tja torej odpravljate to pomlad, lahko cvetenje pričakujete od sredine marca pa do začetka maja – seveda pa je odvisno tudi od dela države, kjer se nameravate nahajati.

PREBERITE ŠE:

Japonska in 8 zanimivosti, ki jih še ne poznate

Japonska: Kaj je onsen, zakaj ga obožujemo in česa tam nikakor NE počnite

Pred skokom v Azijo: Kako pravilno uporabljati jedilne paličice

Japonska: Šest razlogov za obisk te čudovite države v letu 2019

Japonska: Zdaj se lahko spet kopate na plažah blizu Fukušime

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.