Kaj imata skupnega Ulcinj in Don Kihot?

Se vam zdi, da Ulcinj  in Don Kihot nikakor ne gresta skupaj? Motite se. Avtor Don Kihota, Miguel de Cervantes, je v Ulcinju preživel kar nekaj let svojega življenja. Vas zanima, kako je do tega prišlo? In kaj je tam počel? Kako je nastal Don Kihot? Kdo je slavna Dulsineja? Preberite v nadaljevanju …

Kako je Miguel de Cervantes prispel v Ulcinj?

Obstajajo zapisi, da je slavni avtor v Ulcinj prispel na neslaven način. Takrat 24-letnik je po krvavem obračunu med gusarji in Španci na Sredozemskem morju pristal med ujetniki, ki so jih gusarji pripeljali v svojo luko. Veljal je za marljivega delavca, imel je posebno priporočilo španskega kralja. To je pomenilo, da je bilo treba za njegov odkup pripraviti velike količine zlata.

Kakšno je bilo njegovo življenje v Ulcinju?

Njegovo vedenje je bilo drugačno od vedenja drugih ujetnikov. Meščani so opažali, da je v njegovi celici luč prižgana dolgo v noč. Čez dan je veliko razmišljal, ponoči je svoje misli zapisoval. Velikokrat si je dneve krajšal tudi s petjem. Ulcinjska dekleta so, ko so zaslišala njegovo petje, stopila na svoje balkone in uživala v žametnem glasu.

Kako se je v Ulcinju zaljubil?

Med dekleti, ki so občudovala Cervantesovo petje, je bila Ulcinjčanka, ki se ni zadovoljila s poslušanjem na balkonu. Vsakič, ko se je ujetnik odpravil na sprehod, je šla za njim. Tako sta se spoznala in zaljubila. Po osvoboditvi je Cervantes zapustil Ulcinj in s seboj vzel svojo Ulcinjčanko.

Kdo sta pravzaprav Cervantes in Dulsineja?

Ko so ujetniki prispeli v luko Dulcinium, so domačini posebnega ujetnika poimenovali Servet. Kar je enako korenu imena slavnega Španca. Svojo ljubezen je avtor v delu Don Kihot poimenoval Dulsineja. Je tudi vam to podobno poimenovanju domačink? Naključje?

Ulcinj in Cervantes danes …

V Ulcinju lahko še danes začutite duh Miguela de Cervantesa. Na Servantesovem trgu se nahaja njegov kip. Turisti se tam množično ustavljajo. Navdušeni so nad dejstvom, da je ravno tam nastalo eno najpomembnejših svetovnih umetniških stvaritev.

Če vas v Ulcinj ne odpelje ta zgodba, vas bodo gotovo plaže. Takšnih drugje ne najdete. Velika plaža slovi po čistem morju. Idealna je za družine z otroki. Ada Bojana nudistična plaža, za katero številni pravijo, da je pravi raj na zemlji. Ženska plaža, na kateri se lahko kopajo samo ženske. Če imate radi gnečo in bi radi ostali v središču Ulcinja, se odpravite na Malo plažo.

Obiščite Ulcinj, preživite poletje v Črni gori. Pokukajte na Megabon. Izberite termin in se odločite za število noči. 4 noči že od 265 € za 2 osebi. 7 noči že od 465 € za 2 osebi.

Avtor: Amra Halilović
Vir fotografij: Megabon, Shutterstock

Preverite še:

Ali ste vedeli, da … 5 dejstev, ki veljajo za Egipt …

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.