Kaj o svojih državah pravijo lokalci?

Zgodba turista, ki se je ravnokar vrnil z nove destinacije se lahko močno razlikuje od tistega, kar na istem kraju doživimo na lastne oči. Situacijo pa čisto drugače vidijo lokalci.

Kaj pa vi? Ste se kdaj vprašali, kako Slovenijo vidijo turisti? Kako našo državo opisujete popotnikom, ki jih srečate? Portal Quora je svojim bralcem zastavil vprašanje, zakaj svoje države ne bi priporočili turistom. Lokalci so odgovorili takole.

#1 Norvežani pravijo, da niso preveč prijazni državljani Lokalci

Turiste namreč opozarjajo, naj v njihovo državo ne hodijo iskati tesnih prijateljstev, saj so precej zadržani in hladni. Eden izmed njih se je na portalu celo pošalil in dejal: “Norvežani radi pravimo: če se ti nekdo na ulici nasmehne, je bodisi nor ali pa Američan.” Sicer pa se raje držijo sami zase ter gibljejo v poznanih krogih – dokler ne popijejo nekaj kozarcev. Lokalci

Norveški lokalci opozarjajo tudi na visoke cene v svoji državi. Mcdonaldsov Big Mac je namreč dražji le še v eni državi sveta. Pritožujejo pa se tudi nad svojim vremenom. “Če imaš rad sončno vreme, Norveška ni zate,” opozarjajo ter dodajajo, da je “mrzla, zasnežena in temačna.”

#2 Avstralce motita okolje in nevarne živali

“Večina živali v Avstraliji te želi umoriti,” pravijo Avstralci. “Pozabite na srčkane koale in kenguruje, tu živijo strupene žabe, napadalni dingi, strupene kače, krvoločni morski psi, krokodili in druge živali, ki bi vas rade pokončale!”

“In če vas ne pokončajo živali, vas bo hudo opeklo sonce!” dodajajo avstralski lokalci, ki sicer zase trdijo, da so večinoma nadvse prijazni.

#3 Američani opozarjajo na visoke cene in ignorantski odnos do sveta Lokalci

Prebivalci ZDA po svetu veljajo za nadvse prijazne državljane, ki so za evropske standarde kar malce preveč prijazni, celo vsiljivi. A zase pravijo, da znajo biti zelo ignorantski in sicer do preostalega sveta. Večina Američanov namreč ne spremlja dogajanja drugod po svetu, sploh pa so zelo nevešči v geografiji. “Večina mojih prijateljev sploh ne ve, da v Afriki obstajajo države in mesta z nebotičniki, metrojem in nakupovalnimi centri,” je na Quori potrarnal ameriški državljan. Lokalci.

Sicer pa se pritožujejo tudi nad visokimi cenami javnega prevoza, za katere pravijo, da so občutno višje kot drugod po svetu.

Preberite še: Šest stvari o Američanih, ki se evropskim turistom zdijo čudne

#4 Prebivalce Katarja moti vročina

Poletna vročina, kjer temperature narastejo tudi na 50 stopinj Celzija so za lokalce Katarja nevzdržljive, pravijo. Pritožujejo se tudi nad prahom in onesnaženostjo, ki večino časa prekrivata državo. Doha namreč sodi med izredno onesnažene države sveta, umazanijo pa seveda poslabša tudi vročina.

Težava je tudi v prezaposlenosti. Mesto je ves čas na nogah, znano pa je tudi po največjem številu avtomobilov na prebivalca, saj mesto nima alternativnega javnega prevoza, zaradi vročine pa sta hoja in kolesarjenje nemogoča.

#5 Hrvati se radi pritožujejo

Hrvaški lokalci pravijo, da ne sodijo med najbolj prijazne, sploh, kar se tiče strežbe. Natakarji se nad turisti pričnejo pritoževati takoj, ko vstanejo izza mize v restavraciji.

Preberite še: Resnične pritožbe turistov, ki potujejo z agencijo

#6 Brazilci opozarjajo na nevarnosti

“Ko obiščeš veliko brazilsko mesto, tvegaš, da boš oropan, napaden z orožjem ali ugrabljen,” opozarjajo brazilski prebivalci. Brazilija je ogromna, zato si turisti ne smejo predstavljati, da jo bodo lahko raziskali v kratkem času, pravijo. Sicer pa so mnenja, da so kot narod zelo individualistično orientirani ter radi zavajajo turiste, da od njih pridobijo denar ali jih spravijo v nevarnost.

#7 Bosanci se pritožujejo nad potepuškimi psi

Prebivalka Bosne in Hercegovine je na Quoro napisala, da v državo nikakor ne hodite, če se bojite psov. Ulice so jih polne predvsem v Sarajevu, ker niso udomačeni, pa marsikdaj koga napadejo in ugriznejo.

Tako kot vsaka država ima gotovo tudi naša prednosti in slabosti, a zaradi zgoraj napisanega se nikar ne ustrašite. Seveda pa previdnost ni nikoli odveč.

Preberite še: Tina in Uroš, ki potujeta z osemmesečnima dvojčkoma: “Naučila sva se bistvene stvari – ne komplicirat!”

Foto: Thinkstock, Shutterstock, Unsplash

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.