Na Dunaju po legendarno torto sacher zdaj kar iz avta

V znanem hotelu Sacher na Dunaju so se odločili, da ljubitelji svetovno znane čokoladne torte ne bodo ostali brez svoje priljubljene slaščice.

Torto sacher tako po novem prodajajo nasproti svetovno znane dunajske operne hiše po sistemu drive in. Mimovozečim strankam zdaj torto na premični stojnici prodaja kar vratar hotela Sacher Uwe Kotzendorfer.

“Zdaj počnem vse po malem,” pravi Kotzendorfer ob majhnem dvokolesnem vozičku, bogato založenem s tortami, ki običajno stane od 50 do 60 evrov.

Velika večina zaposlenih v hotelu Sacher je sedaj na čakanju na delu, ki ga subvencionira avstrijska vlada. Sobe in jedilnice hotela so bolj ali manj prazne, zato so ta čas izkoristili za vzdrževalna dela. Sveže cvetje kljub vsemu vsakodnevno pripravijo za trenutno pet poslovnežev, ki bivajo v hotelu.

Zadnji petzvezdnični hotel na Dunaju, ki je še vedno v družinskih rokah

Po besedah lastnika in direktorja hotela Matthiasa Winklerja je hotel Sacher zadnji petzvezdnični hotel na Dunaju, ki je še vedno v družinskih rokah. Doslej je preživel več kriz, vključno s tisto leta 1934, ko je v času globalne gospodarske krize bankrotiral. “Vse od ustanovitve smo preživeli že veliko preizkušenj in naša družina še vedno načrtuje dolgoročno,” je še dejal Winkler, ki je leta 2015 hotel prevzel od tašče.

Pandemija covida-19 je številne luksuzne hotele na Dunaju prisilila, da so za nedoločen čas zaprli svoja vrata, saj je mesto zaradi omejitev potovanja v okviru koronskih ukrepov ostalo brez več milijonov turistov, ki vsako leto obiščejo avstrijsko prestolnico.

Tuji turisti, ki jih je med gosti običajno 90 odstotkov, na leto opravijo 23.000 nočitev v hotelu Sacher, kjer soba v nizki sezoni stane od 400 do 2300 evrov na noč. Tega vira zaslužka sedaj zaradi koronskih ukrepov skorajda ni.

Tako je nastala slavna torta Sacher

Hotel Sacher in torta sacher imata dolgo zgodovino. Leta 1832 je mlad slaščičar Franz Sacher delal na novem receptu, za katerega je upal, da bo navdušil habsburški dvor. Sestavine so bile stepena smeta, veliko kakava, marmelada za sočnost ter bogata čokoladna glazura.

44 let kasneje je njegov sin Edvard odprl hotel v dunajskem prvem okraju, ki je svoj glamurozni sloves dobil šele po njegovi smrti, ko je vodenje hotela prevzela njegova vdova Anna Sacher. Ta je bila takrat ena od prvih žensk, ki so jim dovolili, da so vodile lasten posel. Vizionarska matriarhinja je postala znana tudi po svoji duhovitosti.

“Del zgodovine Avstrije je v naših rokah,” pravi sedanja namestnica direktorja hotela Doris Schwarz. “Bolj kot kdaj koli prej gre za to, da smo kos nalogi,” dodaja, ko stoji pod impozantnim portretom Ane Sacher, ki jo prikazuje z veliko cigaro v roki in dvema buldogoma ob nogah.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Dopust v izolaciji: bi spali v stekleni hiški s pogledom na severni sij?

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.