Najboljše destinacije za potovanja v 2022

Naša sla po vandranju se je dobro držala. Vse do novega seznama National Geographica, na katerega so uvrstili najboljše destinacije za potovanja v 2022. Z eno roko pakiramo, z drugo prebiramo ukrepe. 2022, prosimo, bodi spet polno potovanj!!!

Seznam je nastal v sodelovanju z Nat Geo Travel in vsebuje 25 destinacij, ki so razporejene v podkategorije glede na področje potovanja. Od tradicionalnih do modernih, od narave do urbanih središč, ultimativen seznam za vsakega popotnika. To so najboljša potovanja 2022.

Uživanje v naravi

Caprivi Strip,  Namibija

Ozek pas zemlje na skrajnem severu države je zelen in poln življenja. Zaradi svoje lege med štirimi rekami, je idealen habitat za mnoge živalske vrste. National Geographic je Caprivi umestil na sam vrh senzama svetovnih safarijev.

Severna Minnesota, ZDA

Ugasnite luči in na tisoče zvezd bo osvetlilo nebo. To oddaljeno območje na meji s Kanado ima malo oz. nič svetlobne onesnaženosti. Domačini so si obljubili, da tako tudi ostane. Z iniciativo Heart of the Continent Dark Sky lahko območje postane največje območje temnega neba na svetu.

Bajkalsko jezero, Rusija

Najstarejše, največje in najbolj globoko sladkovodno jezero na svetu spada med svetovna čudesa, domačini pa mu rečejo kar morje. A kljub temu, da ga je pred kratkim pod okrilje vzel UNESCO, je jezero v veliki nevarnosti. Ogrožajo ga nenehna izpostavljenost onesnaževanju, državno zanemarjanje in množični turizem. Za njegov obstoj se bori neprofitna okoljska organizacija Great Baikal Trail Association, ki organizira sprehajalne poti okoli jezera. S prostovoljnim prispevkom ali delom, lahko postanete kamenček v zidu, ki bo jezero rešil pred najhujšim.

Gozdni rezervat Maya, Belize

Dirka za ohranitev enega največjih še živečih tropskih gozdov na svetu je pred kratkim dobila pomemben pospešek. Na večjem predelu območja so namreč uredili gozdni rezervat. Poleg tega, da bo rezervat pomagal rešiti enega izmed najbolj biotsko raznovrstnih gozdov, bo ohranil tudi pomemben živalski koridor, ki teče med Mehiko, Gvatemalo in Belizejem.

Viktorija, Avstralija

Vožnja po obobalni cesti The Great Ocean Road je drugačna kot je bila prejšnja leta. Medtem ko še vedno lahko vidite čudovito razgibano pokrajino in se ustavite ob glavnih znamenitostih, se vozite tudi mimo nedavno pogorelih predelov, ki puščajo vest o hudi naravni katastrofi in izgubljenih življenjih.

Najboljše pustolovščine

Kolesarska pot ob reki Seni, Francija 

Slikovita kolesarska pot je vredna samega Moneta, čigar hiša v Givernyju se nahaja na poti. 430 kilometrov dolga pot pelje od Pariza do morja in vsebuje tako znane kot manj poznane, spregledane kotičke, ki bodo navdušili s svojo lepoto. To kolesarsko pot so odprli oktobra 2020, na poti je 15 postojank, ki vključujejo vse od narave do urbanih središč, bogate kulturne dediščine in utripa francoskih naselij.

Pot Nepisiguit, Kanada

Pot ob reki in čudoviti slapovi Nepisiguit, ki so tisočletje stara postojanka za nomadska ljudstva tega kanadskega območja, vas bodo popeljali nazaj v času. 150 kilometrov dolga pot ob reki Nepisiguit sledi stopinjam nomadskega ljudstva Mi’gmaq. Razgibana narava in tisočletje stare legende so nepozabna dogodivščina za stare in mlade.

Camino de Costa Rica, Kostarika

Camino de Costa Rica se razteza skozi celotno Kostariko, od Karibskega morja do Pacifika. Ta 280 kilometrov dolga pot vas bo popeljala daleč stran od popularnih turističnih poti. Pot je razdeljena na 16 predelov, vsi pa vas popeljejo skozi odročne vasice in mesta, dežele staroselcev in skozi zavarovana naravna območja. Namen poti je pripeljati ekonomijo v ruralne predele. Na poti vas tako pričakajo lokalni medeni izdelki, organska kmetija in trajnostna pražarna kave.

Palau

Plavajte z morskimi psmi in pomagajte ohraniti kulturo in naravo otoka Palau. Takoj ob prihodu boste v potni list dobili štampiljko, s katero se strinjate, da boste na otoku za sabo pustili zgolj odtise stopal, ki jih morje lahko odnese. Vode na otoku Palau so dom enemu izmed najbogatejših vodnih ekosistemov na svetu. Tu biste našli več kot 700 vrst koral in več kot 1300 vrst rib, med katerimi je tudi več različnih vrst morskih psov.

S poudarkom na trajnostnem

Nacionalni park Yasuni, Ekvador

Po globalni prepoznavnosti pomembnosti ohranitve Amazonskega gozda, je Francija začela z iniciativo proti krčenju gozdov. Ekvador je prvi od petih poskusnih območij, kjer bodo v naslednjih 4. letih poskušali ohraniti biotski zaklad največjega deževnega gozda na svetu. Park Yasuni velja za enega najbolj biotsko raznovrstnih prostorov na Zemlji, saj je dom neverjetnemu številu živalskih vrst kot so mravljinčarji, kapibare, lenivci, ogroženi amazonski rečni delfin in več kot 600.000 vrst pisanih ptičev.

Dolina Ruhr, Nemčija

Nekoč bogata, groba, industrijska rudarska dolina, ki je dominirala na tem območju, je danes preurejena v parke in kulturne prostore na prostem. Najbolj priljubljen je Zeche Zollverein, ki je danes dom zunanjemu bazenu, drsališču in sprehajalnim potem, ki so del ogromnega zelenega parka Emscher.

Łódź, Poljska

Mesto s 700.000 prebivalci, ki je v preteklosti slovelo predvsem zaradi močne tekstilne industrije, je od leta 2017 tudi UNESCOvo mesto filma oz. Poljski Hollywood. Svojo industrijsko preteklost se je Łódź odločil spremeniti v zeleno prihodnost. Zelene površine pokrivajo že tretjino mesta, za ogrevanje uporaljajo biomaso, stare industrijske stavbe preurejajo v kulturne ustanove, parke in stanovanja. V bivšem mlinu za bombaž so ustvarili izredno priljubljen center za umetnost, oblikovanje, kulinariko in klub. Mesto, ki ga je vredno obiskati za navdih.

Nacionalni park Chimanimani, Mozambik

Park je, od ustanovitve oktobra 2020, popoln uspeh. Stoji na vrhu goratega obmejnega območja s sosednjo državo Zimbabwe, kjer se nahaja tudi najvišji vrh Mozambika Mount Binga (2.435m). Nekoč dom mnogim slonom, levom in ostalim živalim, od katerih ostajajo zgolj kamnite poslikave, danes hitro okreva po dolgoletni vojni in opustošenosti zaradi divjih lovcev. Rezervat ščiti območje in upa na vrnitev živalskih vrst.

Kultura in zgodovina

Hokkaido, Japonska

Dva nova muzeja obiskovalcem pripovedujeta o prvotnih prebivalcih Ainu. Staroselci, ki so šele leta 2019 dobili zakonsko urejeno zaščito pred marginalizacijo. Ainu so od nekdaj živeli trajnostno, njihova kultura pa je prepojena z duhovnimi verovanji, ki temeljijo na spoštovanju in hvaležnosti do narave. Območje je bogato tudi z naravnimi toplicami.

Gora Jingmai, Kitajska

Tu boste lahko spili popolno skodelico čaja. Gora Jingmai, na jugozahodu province Yunnan, je eno najstarejših kulturnih območij v državi, zato je umeščeno tudi na seznam UNESCOve svetovne dediščine. Pokrajino zaznamujejo čajne plantaže z več kot 1.13 milijona drevesi. Najstarejše drevo je staro že 1.400 let!

Procida, Italija

To barvito otoško mesto je bilo imenovano za Italijansko mesto kulture 2022. Leži 40 minut jugozahodno od Neaplja in se je odločilo leto naziva izkoristiti za opozarjanje, da izolacija ni prepreka, ko je govora o kulturi. Kdo bi vedel bolje kot to odročno mestece? Poleg tega bodo poskrbeli za ozaveščanje na področju trajnostnega potovanja.


Za družine

Z ladjico po Donavi

Vožnja po Donavi je kot vožnja po pravljici. Peljete se mimo gradov, srednjeveških mest in mogočnih palač, ki pripovedujejo o živahni evropski zgodovini. Donava vijuga skozi 10 evropskih držav – Nemčijo, Avstrijo, Slovaško, Madžarsko, Hrvaško, Srbijo, Romunijo, Bulgarijo, Moldavijo in Ukrajino. Večina tur zajema postanke v vsaj štirih državah, za otroke pa imajo pripravljene posebne delavnice na obali.

Licija, Turčija

Nomadsko ljudstvo Yörüks, sestavljeno iz različnih plemen od Irana do Balkana, je nekdaj romalo po Turški rivieri. Sedaj so se ustalili oz. živijo le še delno nomadsko. Za svoj dom so izbrali Licijo, kjer nadaljujejo s svojimi tisočletnimi tradicijami in še vedno živijo v šotorih, sredi sredozemskega goratega predela polnega oljk. Zadnja leta jih lokalne agencije vključujejo v itinerarje raziskovanj obiskovalcev Turčije in žanjejo velik uspeh. Najbolj pa je izkušnja zanimiva za otroke, ki z Yörüki pripravijo sirup iz granatnega jabolka, kuhajo tradicionalne jedi, molzejo koze ali pa pomagajo pri obiranju oljk.

Granada, Španija

Alhambra ali rdeča trdnjava je spomenik najdlje trajajoči in hkrati zadnji muslimanski dinastiji na Iberskem polotoku. Stoji na hribu nad Granado, enim od španskih najbolj slikovitih mest, in spada na seznam UNESCOve kulturne dediščine. Čudovite geometrijske oblike in mozaiki bodo s svojo simetrijo in matematičnimi koncepti začarali vse člane družine.

Bonaire, Karibi

Turkizno morje, vroče sonce, visoke palme, bele peščene plaže in sproščeno vzdušje, so tisto, zaradi česar je Bonaire popolna idilična tropska destinacija. V primerjavi z ostalimi Karibskimi otoki, je Bonaire tišji in relativno prvinski, neoskrunjen. Je dom najstarejšemu morskemu rezervatu na svetu, ki se razteza na 27.000 m2. Koralni grebeni, morska trava in mangrova ohranjajo bivališče več kot 57 vrstam koral in več kot 350 vrstam rib. Odlična izbira za ljubitelje vodnega sveta.

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: 4 sanjske službe za vse, ki si želijo potovati in zraven zaslužiti

potovanja 2022 potovanja 2022 potovanja 2022 potovanja 2022 potovanja 2022

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.