Obvladajte umetnost organizacije: potovanje z otrokom je lahko tudi zabavno

Mogoče ni primeren trenutek za pisanje, kako na potovanje z otrokom. Šolske in vrtčevske obveznosti so se šele dobro začele. Mi pa smo že pripravili jesenska in zimska oblačila. Poletne počitnice so samo še spomin, ob katerem se nam prikaže nasmeh na obrazu. Pa vendar … bližajo se že krompirjeve počitnice. Mi že razmišljamo, kam se bomo tokrat odpravili.

Zakaj na potovanje z otrokom

Velikokrat vas bodo vprašali: ”Zakaj na potovanje z otrokom? Saj se tako ničesar ne bo spomnil.” Če sem iskrena, se včasih niti sama ne spomnim, v katero sobo sem hotela iti, medtem ko sem pristala na balkonu. Vsaka izkušnja se zasidra globoko v nas. Vsak spomin se prebudi ravno takrat, ko je to potrebno. Otroci se, tako kot mi, na potovanjih ogromno naučijo. Ne vpijajo samo informacij iz zgodb, ki jim jih pripovedujete, medtem ko se sprehajate po hodnikih muzeja. Hranijo se z občutki med obiskom živalskega vrta. Ali medtem ko se sprehajate po ulicah različnih mest v različnih državah. Radovednost, strpnost, potrpljenje in spoštovanje. Tega se otroci lahko naučijo na potovanjih. Radovednost nam je vsem prirojena. In potovanja, kjer je vse novo, jo zdravo spodbujajo. Strpnost in spoštovanje do vsega, kar je drugačno, je tisto najpomembnejše, kar se otroci lahko naučijo.

PREBERITE ŠE: “Zmotno je mišljenje, da so potovanja za majhne otroke breme in stres ter da nimajo nič od tega” #INTERVJU

Izbira destinacije

Najprej poskusite za trenutek pozabiti, da imate otroke. Nato razmislite, kam želite odpotovati ter kaj želite videti. Mogoče se na začetku niti ne obremenjujete z izbiro destinacije. Razen če želite na Mount Everest z dveletnim otrokom. Najpogosteje je težava v starših in ne v otrocih. Zaprite oči, odprite zemljevid in s prstom pokažite, kam se boste v naslednjih dneh odpravili.

Oblačila – kaj in koliko vzeti s seboj?

Ne pretiravajte. Spremljajte vremensko napoved. Če ste vsaj malo razmislili o poti, boste približno vedeli, kaj boste na potovanje z otrokom vzeli. Seveda je poleti veliko bolj enostavno potovati kot pozimi. Kam boste spravili vse kombinezone, škornje, kape in šale? Svetujemo vam, da stvari v potovalko ali kovček pospravite tri dni pred odhodom. Vsak dan do odhoda potovalko ponovno odprite. Gotovo boste že takrat nazaj v omaro pospravili kar nekaj stvari.

PREBERITE ŠE: 9 nasvetov, kako na potovanje končno spakirati točno toliko, kot potrebujete

Nikamor brez potovalne lekarne

Raje vzemite eno majico manj, kot da pustite doma sirup proti vročini. Zdravil največkrat ne potrebujemo. A ker nikoli ne vemo, kdaj jih bomo potrebovali, jih je dobro imeti s seboj. Panično iskanje lekarne v nedeljo popoldne v mestu, kjer nismo bili še nikoli, ni prav nič zabavno. In tudi ne odgovorno. Termometer, sirup za zbijanje vročine, tablete za grlo, pršilo za nos, fiziološka raztopina, probiotiki, sterilne vate in obliži, … Ne pozabite tablet proti bolečinam zase. Ne glede na to kako občutljivi ste glede čistoče, s seboj vzemite razkužilo. Oborožite se tudi z vlažilnimi robčki. Četudi se jim doma izogibate, vam bodo na potovanju še kako prav prišli.

PREBERITE ŠE: Zdravila, ki jih je pametno spakirati za potovanje

Kako narediti potovanje z otrokom zabavno?

Posebno pozornost moramo posvetiti še nečemu. Odgovoru na vprašanje, kako pregnati dolgčas. Kaj vzeti s seboj za popestritev med čakanjem na letališču. Kako preživeti vožnjo z avtomobilom? Kako imeti mir med čakanjem na kosilo v restavraciji? V svoj ”zabavni nahrbtnik” pospravite barvice, družabne igre, karte, knjige. Ne pozabite na manjšo torbico, v katero lahko pospravite vsaj nekaj lego kock. Naj gre z vami na pot priljubljena igrača, odeja ali ninica. Pripravite si seznam pesmic, ki jih lahko skupaj prepevate. Oborožite se z ugankami. Naj bo z vami obvezno tudi sodobna tehnologija. Včasih gledanje risank na tablici ali telefonu pride še kako prav.

Najpomembnejši nasvet za konec

Sprostite se. Ste z ljudmi, ki vam največ pomenijo. Vzeli ste si čas zase in za njih. Izkoristite ga. Potujte. Uživajte potovanje z otrokom. Otrok se bo zgledoval po vas. Tako kot se po vas zgleduje v vsem. Če boste na potovanju uživali, neobremenjeno in radovedno iskali informacije, bodo uživali tudi oni. In ustvarili boste bodoče popotnike. In nekoč bo tudi zanje edina meja nebo.

Ker je vaša naloga razmišljati o vseh zgoraj omenjenih stvareh, smo vam priskočili na pomoč. Vandraj je za vas izbral ponudbe, ki vas popeljejo na krompirjeve počitnice – VEČ PONUDB TUKAJ (klik).

Če pa se na potovanje z otrokom odpravite tudi takrat, ko niso počitnice, pokukajte sem (klik).

P. S. Ne pozabite nam poslati razglednice.

Foto: Shutterstock, Pixabay

PREBERITE ŠE: TOP 8 predlogov za čudovite krompirjeve počitnice

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.