Pet stvari, ki jih mora vedeti vsak divji kamper

Čeprav ima že skoraj vsak kraj svoj kamp, ima taborjenje v naravi še vedno poseben čar. Nekateri v samoti narave iščejo svoj jaz, drugi se učijo samostojnosti, spet tretji se želijo popolnoma odmakniti od sodobnega sveta. V času, katerem živimo to žal ni najpametnejša in najvarnejša odločitev, a malce adrenalina na dopustu najbrž ne škodi. Da bi možnost neprijetnih situacij vseeno približali nič odstotkom, smo se obrnili na izkušene kamperje individualiste, ki se držijo spodnjih nasvetov.

#1 Kadar postavljaš šotor v gozdu pred njega vedno postavi dva stola. Tako bo tvoj taborni prostor na daleč videti kot, da imaš družbo, tako pa postaneš težja tarča naključnih mimoidočih s slabimi nameni.

#2 V izogib divjim živalim, imej v šotoru s seboj vedno glasno trobljo ali podobno hrupno napravo, ki bo že na daleč preplašila divjad, za vsak slučaj pa se opremi tudi s sprejem proti živalim, ki jih ne poškoduje, samo začasno oslabi vid.

sotor_shutterstock_154557734

#3 Vedno imej pri sebi napolnjen telefon v šotoru pa še polnilno postajo, da boš lahko ves čas dosegljiv. Ko si v nevarnosti takoj pokliči policijo ali svoje bližnje ter jim pošlji svojo lokacijo.

#4 Vedno imej točno predstavo o lokaciji, kjer se nahajaš. Zapomni si čim več točk na poti, da se v primeru nevarnosti ne izgubiš  in lahko sporočiš, kje se nahajaš. Svoje bližnje ves čas tudi obvesti o svoji lokaciji, ko si postaviš tabor.

#5 S seboj imej raje več pripomočkov kot premalo. Multifunkcijski (švicarski) nož je obvezna oprema, ne pozabi pa niti na vrvi, kompas, vžigalice, topla oblačila in dobro obutev.

#6 Če sumiš, da se nahajaš na zasebnem zemljišču, za dovoljenje raje vprašaj lastnika, saj si boš tako prihranil nepričakovane jezne obiske.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.