Karmen Čelam je Mariborčanka, ki živi med Portom in Ljubljano. Na Portugalsko jo je odnesla ljubezen, s partnerjem pa sta pred kratkim izdala vodnik z nasveti, kje v Portu dobro jesti. Če vas bo torej v kratkem zaneslo v Porto, veste, kje najdete vse, kar morate vedeti pred obiskom – v njenem vodniku in tem intervjuju, seveda!
Kako bi se predstavili tistim, ki vas še ne poznajo?
Ah, najtežje vprašanje (smeh). Raje predstavljam druge, zato sem najbrž že več kot 15 let svetovalka za odnose z javnostmi in redno sodelujem z različnimi naročniki. Sicer sem Mariborčanka, ki je od svojih študentskih let ujeta v Ljubljani, zdaj pa svoj čas preživljam med Ljubljano in Portom. Prijatelji me po novem kličejo tudi avtorica, saj sem letos skupaj s partnerjem izdala vodnik po restavracijah v Portu. Poleg dobre hrane me je že od najstniških let zanimala latinska kultura in njihovi jeziki.
Kaj vas je odneslo v Porto? Je to vaš drugi ali že kar prvi dom?
Partner, ki je sicer iz Porta, čeprav se rada pošalim, da je bilo zapisano v zvezdah. V Porto me je prvič odneslo že leta 2005, ko sem študirala v Španiji na univerzi v Vigu. Vigo je prav tako ob Atlantiku in le eno uro in pol oddaljen od Porta, zato je bilo edino logično, da ga obiščemo. Še danes se spomnim, kako sem bila navdušena nad ljudmi, ki so govorili tekoče angleško, medtem ko je za Španijo veljajo “Govori špansko ali umri” in mi smo morali preživeti. Zato smo govorili (smeh). Z lahkoto rečem, da je nekje v meni že prvi dom, čeprav v realnosti to še vedno ostaja Slovenija.
Kako bi opisali Porto? In njegove ljudi?
Ljudje so strastni in ponosni na svojo kulturo, hrano, vino in na vse, kar je portugalsko. Najprej sem mislila, da je takšen le moj partner, ampak ko sem začela preživljati več časa v Portu, sem hitro ugotovila, da so takšni v bistvu vsi. In ker to res počnejo iz srca in so ob tem avtentični, je to zelo hitro nalezljivo. Še preden se zaveš, postaneš takšen tudi sam. Verjamem, da me bodo kmalu tudi prepričali, da je njihov Atlantik čisto dovolj topel za sproščeno kopanje (smeh).
Sicer so izjemno gostoljubni, z veseljem te sprejmejo v svoj ožji krog, vendar če se obnašaš kot idiot, boš temu primerno dobil svojo porcijo. Verjamem, da so ljudje tisti, ki naredijo določeno mesto nepozabno. Sicer nisem prepričana, da ga znam opisati z besedami. Je v bistvu bolj občutek. In ta je tako radostno mističen. Zlasti ko ga zajame meglica z Atlantika.
V Sloveniji že vrsto let delujete v odnosih z javnostmi. Kaj selitev v Porto pomeni za ta del vaše kariere?
Res je. V bistvu se ni spremenilo veliko. Moji urniki ostajajo isti, le lokacija, od koder opravljam delo, se večkrat na leto spremeni. Sicer smo od leta 2020 fleksibilnejši, spletni sestanki so postali stalnica, ko pa je zaželena prisotnost ali je treba organizirati dogodek, poskrbim, da sem ob pravem času na pravem mestu. Prav tako se s to fleksibilnostjo in preživljanjem časa v Portu porajajo tudi priložnosti za druge zanimive projekte, kot je nedavno izdan vodnik A Good Petisco is a Beautiful Thing.
S partnerjem Joãom, ki je Portugalec, sta torej pred kratkim izdala vodnik z nasveti, kje v Portu dobro jesti. Kje je torej najboljši brunch, kje večerja in kam na pijačo?
In prav s tem namenom sva ga izdala, da naju ljudje ne sprašujejo več za nasvete (smeh). Malo za šalo, ampak sva tako res dobila idejo za pripravo vodnika, v katerem bralci najdejo več kot 80 restavracij in številne bare. Opremila sva ga tudi s privlačnimi ilustracijami portugalskega ilustratorja in grafitarja Fedorja. Tako je vodnik tudi nepozaben suvenir.
Ko govorimo o brunchu, njihova kreativnost seže mnogo dlje od jajc benedict in avokada na toastu. Mladi kreativni kuharji, ki jih je v Portu ogromno, ustvarjajo neverjetne kombinacije jedi in težko je izpostaviti enega, pa vendar. Če ste v Portu le nekaj dni, pojdite na brunch v Early Cedofeita. Če imate radi modernejši pristop h kuhinji in petiscos, torej jedi, ki jih delite s svojimi prijatelji, pojdite v Door.Porto.
Sicer se za večerjo lahko odpravite tudi v eno izmed njihovih tipičnih restavracij, ki se imenujejo Tasca. Tipične bele ploščice, starejši ljudje za šankom ob kozarcu vina in porciji pršuta ter gospe v kuhinjah, ki že leta in leta skrbijo za prazne želodce – Casa Expresso. Na pijačo pa v Candelabro in Gito, če ste ljubitelj naravnih vin.
Če je pri nas že vsakdo slišal za ‘tapas’, pa morda še nismo slišali za ‘petisco’. Kaj na Portugalskem najdemo pod to besedo?
Petisco ali petiscos (izgovorjava: petišku, v množini petiškuš) je majhna jed, prigrizek, ki je kot nalašč za deljenje s prijatelji. Sicer je več kot le jed. Predstavlja srečanje s prijatelji, je radostna priložnost za deljenje zgodb ob slastnih grižljajih. Druženje s Portugalci je vedno povezano s hrano, in čeprav včasih načrtuješ večerjo s štirimi, se lahko kar hitro zgodi, da je treba poiskati mizo za deset.
Predstavljajte si ga kot tapas, vendar prežetega s portugalskimi okusi. In ne pozabite, ko ste na Portugalskem, jih vedno imenujte petiscos!
Katere portugalske jedi moramo poskusiti, ko smo na tem delu Evrope?
V Portu je zagotovo treba poskusiti francesinho, najbolj dekadenten sendvič na svetu. V njem med dvema kosoma toasta najdete kuhan pršut, salamo, dve različni vrsti klobas, zrezek in sir. Na zgornjem delu kruha je nato še dodaten sir in ocvrto jajce. Ko so vse te sestavine lepo zložene, ga v celoti prelijejo z omako. Sicer sem na začetku verjela, da ga v celoti lahko pojedo le Portčani, pa so me prijatelji iz Slovenije že večkrat prepričali o nasprotnem.
Vsekakor je treba poskusiti tudi bachalau – polenovko, za katero imajo 1001 recept. Sicer imam sama raje vse druge ribe, morsko hrano in morske sadeže. Nujno poskusite še morske ježke in percebes (ang. Goose Barnacles), kamnite morske izrastke z mesnato notranjostjo, ki jih enostavno skuhajo v morski vodi.
Katere točke Porta bi priporočili za obisk nekomu, ki ima v mestu na voljo tri dni?
Če imate tri dni časa, lahko obiščete celoten zgodovinski del Porta. Vsekakor bi predlagala, da obiščete najin najljubši del mesta, umetniško četrt Cedofeita, saj je polna galerij, barov z naravnimi vini in zanimivih trgovinic, ter Bonfim, ki se v zadnjem času zelo razvija. Ne zamudite modernega muzeja Museu de Serralves. Če si želite res okusnih rib, bi priporočala, da se odpravite v mestece Matosinhos (pribl. 25 minut od središča Porta) ali si ogledate ribiško vasico Afurada, ki je na drugi strani reke.
Imate že seznam najbolj podcenjenih in najbolj precenjenih turističnih točk Porta?
Imava, vendar kar je za naju precenjeno, je lahko za nekoga popolno. Svetovala bi, da ne hitite z ene turistične točke na drugo, ampak si dovolite tudi veliko mero spontanosti. Nenačrtovano se zataknite v katerem od vinskih barov in se zapletite v pogovor z lokalci. Večinoma odlično govorijo angleško. Če v kakšnem lokalu ni prostora, se opogumite in vprašajte, ali lahko prisedete. Z veseljem vam bodo odstopili prazen stol in z vami delili mizo.
Kateri so tisti foto kadri, ki jih moramo ujeti v Portu?
Če prečkate most na drugo stran reke, boste že v drugem mestu, imenovanem Gaia. Ta ponuja čudovit razgled na Porto. Ko ste tam, se odpravite v Jardim do Morro, kjer se ljudje zbirajo in čakajo na prelepe sončne zahode. Podobno kot v Portu počnejo v Jardim das Virtudes. Predlagala bi, da se sprehodite tudi po stopnicah Escadas dos Guindais, saj lahko v tem delu uživate v razgledih na most Ludvika I (portugalsko Ponte de Dom Luís I).
Kateri je najugodnejši način premikanja po mestu?
Najugodneje je, da obuješ udobne športne copate in se odpraviš na pohod po mestu. Če te noge nesejo po hribu gor in dol, lahko celoten center mesta enostavno prehodiš. Je pa iz enega dela do drugega tudi do 30 minut hoje. To seveda ni problem, saj se vsakih deset minut ustaviš in preizkusiš kak petisco, se posladkaš s pastel de nato ali pa enostavno spiješ kozarec vina.
Če te pot nese do morja, je najugodnejša možnost metro ali avtobus. Za drugačno izkušnjo priporočam starodavni tramvaj, se je pa precej enostavno in ugodno prevažati tudi z Uberjem ali Boltom.
Pa najugodnejša pot iz Slovenije v Porto?
Zdaj je bistveno lažje, kot je bilo pred štirimi leti, ko si bil prej v Papui Novi Gvineji kot v Portu. Z organiziranim prevozom ali avtomobilom se odpraviš do letališča Treviso, kjer Ryanair ponuja direkten polet do Porta. Če si bližje Avstriji, so direktni leti tudi z Dunaja. Ko si enkrat v Portu, je na voljo metro, s katerim se lahko odpraviš do centra mesta ali enostavno pokličeš Uber ali Bolt.
Ste poleg Porta raziskali tudi druge kotičke Portugalske?
Leta 2020 sva se za tri tedne odpravila na road trip po celotni Portugalski. Šla sva od doline Douro, kjer so številni vinogradi, do notranjosti Alenteja in južne obale Algarve, pa do glavnega mesta Lizbone in pravljične Sintre. Od takrat sva obiskala še veliko drugih zanimivih krajev. Lani sva se odpravila na Azore in trenutno menim, da so ti otoki, sicer med seboj izjemno različni, nekaj najlepšega, kar sem videla. Letos načrtujeva eno- do dvomesečno selitev na otok Madeira.
Katere so največje zmote, ki jih imajo ljudje o življenju v tujini pa tudi potovanjih in popotnikih?
Življenje v tujini in potovanja doživlja vsak po svoje, vsak ima svojo lekcijo in svojo pot. Tudi sama sem se srečevala z različnimi dvomi, vse dokler nisem sprejela dejstva, da sem vedno tam, kjer moram biti.
Kaj je najboljše, kar ste odnesli od življenja prek meje?
Ogromno spoznanj. Kako se soočiti z navezanostjo, kako se vsakič znova posloviti od ljubih ljudi, kako nikoli nisi sam, kamorkoli na svetu greš in kako se prepustiti. Predvsem zadnje je najtežje. In prav tega mi še ni uspelo popolnoma usvojiti, še vedno pridno treniram.
Imamo Slovenci kaj takšnega, kar po svetu pogrešate?
Ja, v mojem primeru imate še vedno moje starše, sestro, svaka in lumparijo – to sta moja nečaka. Pa bučno olje, burek in sarmo (smeh). To moram zdaj na zalogo jesti, olje pa si kar s seboj nesem.
HITRIH 6
Najljubša država: Kolumbija in Portugalska
Najljubše mesto: Medein in Porto
Najljubša plaža: Polo Beach, Isla de Bastimentos, Panama
Najljubša kulinarika: španska in portugalska
Najljubši način transporta: letalo in avtomobil
Najljubši jezik: portugalski in španski
FOTO: Voranc Vogel @vorancvogel in Bruno Costa @mileoito_